Zindelijk worden. Hoe doe je dat?

Zindelijk worden, hoe doe je dat?Het is een probleem waar veel peuters- tegen schooltijd - mee sukkelen. Vooral kindjes die altijd een wegwerpluier dragen, zien vaak het nut van zindelijkheid niet in. De luier voelt niet nat aan, zelfs als je geplast hebt. En het is veel leuker om gewoon verder te spelen, in plaats van naar het potje te lopen.

Het vergt wat energie van de ouders, het zindelijkheidsproces. Dat kunnen veel ouders getuigen. Maar toch kan je best zorgen voor een zo'n ontspannen mogelijke sfeer. Doe dat door er vroeg aan te beginnen op een speelse, vrolijke manier. In een herbruikbare luier voelt een kind het als hij geplast heeft en dat is noodzakelijk voor het zindelijk worden. Al tussen het eerste en tweede levensjaar begint je kind zich bewust te worden van een natte luier. Hét moment om in actie te komen. Zolang je kind geen nattigheid voelt, heeft het zindelijkheidsproces geen zin.

Hoe ga je te werk?

Toon je kindje waar het potje is, en laat het er regelmatig op zitten. Maak het er gezellig. Lees een boekje voor en prijs hem veelvuldig als hij iets doet. Laat je kindje thuis zoveel mogelijk in zijn blote poep of in enkel een onderbroekje rondlopen (eventueel met beenwarmers in de winter). Als hij plast, wordt hij onmiddellijk geconfronteerd met een plasje. Zo beseft hij heel goed wat hij doet. Je wijst hem er ook op, door te vertellen wat hij gedaan heeft. Word niet boos. Vertel hem ook dat zoiets op het potje moet. Op de momenten dat je niet thuis bent, doe je hem een herbruikbare luier aan. De luier absorbeert het vocht, en houdt de kleren droog, maar het kindje voelt wel nattigheid.

Welke luier kies je dan?

Je kan bijvoorbeeld opteren voor een all-in-one luier. Die luier lijkt het meest op een wegwerpluier omdat het ook uit één stuk bestaat. Makkelijk bij het aan en uitdoen bij de regelmatige potbezoeken. De luiers absorberen over het algemeen iets minder dan een luier met een apart overbroekje, maar als je kind regelmatig op het potje gaat, is dat zeker niet erg.

Wat zijn oefenbroekjes?

Als je kindje al redelijk zindelijk is, maar het af en toe nog vergeet of wat te laat is, dan is een oefenbroekjes de oplossing. Dat is eigenlijk iets dat het midden houdt tussen een luier en een onderbroek. Het absorbeert niet in dezelfde mate als een luier, maar beschermt toch tegen een klein plasje. Ideaal ook voor in de opvang als je volop in de zindelijkheidsfase zit. Enkel in een onderbroekje laten lopen, is daar geen optie. Hygiënisch gezien kan dat niet, maar je kindje plast niet direct op de grond en hij kan wel makkelijk zelf zijn broek uitdoen bij het potje.