Zijn kindjes minder beweeglijk met wasbare luiers?

dikke luiersKan dat kwaad, zo'n dikke luier? Bezorgde jonge ouders vragen zich soms af of wasbare luiers niet te dik zijn en de ontwikkeling belemmeren.

Het klopt dat kindjes met wasbare luiers een dikkere pak tussen de benen hebben die soms wat in de weg zit. Let op: dit wil niet zeggen dat wasbare luiers slecht zijn voor zijn ontwikkeling. Absoluut niet. Voor de ontwikkeling van de heupen is het zelfs goed om breed te luieren (kijk maar naar de draagdoeken). Dat heeft orthopedisch chirurg en heupspecialist Geert Vandendriessche ons ook bevestigd. Maar het kan op sommige momenten wel de beweeglijkheid tegenhouden. Zeker als de kindjes net een vaardigheid onder de knie hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld draaien in hun blote poep, maar niet met een wasbare luier. Hetzelfde met kruipen. Het komt wel goed, het duurt alleen wat langer. Mijn advies: laat je kindje thuis vaak in zijn blote poep liggen. Leg een handdoek op de grond of leg je kindje op een luierkussen. Kan best wel quality time zijn.

Maar heel veel kindjes ondervinden geen enkele hinder. Het hang ook van kindje tot kindje af. En van luier tot luier. 

Nog één tip toch: vermijd strakke broeken. Ziet er stoer uit, maar is minder comfortabel en vaak meer belemmerend dan een dikke luier. Bewaar die strakke broeken maar voor later. Hou het nu nog even op joggingskes.

Otte hier op de foto bewijst dat het zitten alvast een stuk makkelijker gaat ;-)