Zijn herbruikbare luiers slecht voor de billetjes van mijn baby?

Pampers of andere wegwerpluiers hebben een bijzonder goed absorptievermogen. Alleen absorberen ze vocht zo goed dat ze ook vocht onttrekken aan de huid van je baby. Daardoor kunnen de billetjes van je kindje veel te droog worden. Vandaar dat je bij wegwerp pampers vaak zalf moet smeren aan de billetjes van je kindje om ze niet te droog te laten worden.
Bij herbruikbare luiers wordt niet op dezelfde manier vocht onttrokken aan de billetjes van je kindje. De billetjes blijven wel wat natter, maar op zich is dat niet erg, zolang je maar tijdig ververst. Daarom wordt er van uit gegaan dat je herbruikbare luiers één keer per dag meer moet verversen dan wegwerpluiers.

Sommige kinderen zijn zelfs allergisch voor wegwerpluiers en de stoffen die ze bevatten om te absorberen.

Kan je kindje geen irritaties krijgen van herbruikbare luiers? Sommige kinderen kunnen ook allergische reacties geven op het materiaal waarvan de luier gemaakt is. Het gebeurt dat kindjes allergisch reageren op synthetische stoffen, zoals in de luiers van Bumgenius. We hebben nog niet vaak gehoord van kindjes die uitslag krijgen van bamboe of katoen.

Een kindje kan ook soms rode billetjes krijgen wanneer het tanden krijgt. Op dat moment heeft het wat meer diarree dan kan de huid wat ontsteken. Op zich maakt het dan geen verschil of je herbruikbare luiers dan wel wegwerpluiers gebruikt, het effect is dan hetzelfde.

Het allerbelangrijkste blijft hoe dan ook regelmatig verversen, dan heb je het minste kans op irritatie of uitslag.