Zijn herbruikbare luiers echt goedkoper?

Herbruikbare luiers betekenen een belangrijke besparing. Afhankelijk van het type herbruikare luier dat je gebruikt, kan je tussen de 500 en de 800 euro besparen. Woon je in een stad of gemeente waar subsidies gegeven worden voor herbruikbare luiers, dan doe je nog een extra besparing.

Een kindje dat zijn hele luierperiode, dus vanaf de geboorte tot het moment van zindelijkheid, wegwerpluiers gebruikt, zal je voor ongeveer 1.300 euro aan wegwerpluiers kosten. Dat is een gemiddelde, berekend op de gemiddelde prijzen van wegwerp luiers. Er zitten dus zowel ‘witte producten’ als ‘A-merken’ tussen. In die 1.300 euro zitten niet alleen de kosten van de pampers zelf, maar ook de kosten van de vuilniszakken. Afhankelijk van de gemeente waar je in woont, kan de kostprijs van de vuilniszakken al snel oplopen tot 160 euro per kind. Je mag immers rekenen dat je iedere week een extra vuilniszak hebt met wegwerpluiers.

De kosten van herbruikbare luiers liggen een stuk lager. Afhankelijk van het type luier dat je gebruikt, bijvoorbeeld strikluiers (de goedkoopste variant) of voorgevormde herbruikbare luiers, mag je rekening houden met een totale kostprijs tussen 500 en 800 euro. In deze prijs zitten de kosten verrekend van de luiers zelf, de overbroekjes, inleggers, nachtinleggers en papieren inlegvliesjes. Ook de waskosten zijn meegerekend. Met het gebruik van een droogkast is in die cijfers geen rekening gehouden.

Deze besparing op zich is best al de moeite. Hou er ook rekening mee dat vele steden, gemeenten en intercommunales subsidies geven voor herbruikbare luiers. Deze subsidies bedragen meestal ongeveer 100 euro per kind.

Uiteraard wordt de besparing nog groter wanneer je de luiers ook hergebruikt voor een tweede of een derde kind. De meeste luiers zal je gewoon opnieuw kunnen gebruiken, en ook de inleggers zijn zeker nog bruikbaar. Overbroekjes zijn het onderdeel dat wellicht het meest onderhevig is aan sleet, dus daar zal je er een aantal van moeten vervangen. Maar de besparing bij een tweede kind is makkelijk nog eens een paar honderd euro meer. En ook voor een tweede of derde kind kan je opnieuw subsidies aanvragen.