Zijn er ook nadelen aan herbruikbare luiers?

Zelfs al promoten we herbruikbare luiers, we moeten er eerlijk in zijn: herbruikbare luiers hebben ook hun nadelen. Al willen we er graag meteen bijzeggen dat ze niet opwegen tegen de voordelen.

Een eerste nadeel is de startinvestering. Wil je beginnen met herbruikbare luiers, dan moet je toch een pakket samenstellen met een minimum aan luiers, en dat kost je al snel een paar honderd euro. Anderzijds is de geboorte van een kindje ook een moment waarop je vaak geld krijgt van familie en vrienden. TIP: zet op je geboortekaartje een rekeningnummer als ‘herbruikbare luierrekening’, zoals anderen er een ‘pamperrekening’ opzetten. Zo weten vrienden en familie ook meteen dat je een bewuste keuze maakte.

Hou er ook rekening mee dat je extra tijd moet investeren bij herbruikbare luiers. De luiers moeten gewassen, gedroogd en gevouwen worden. Reken op een uurtje extra per week. Of om het anders uit te drukken: twee extra wasmachines per week. Dat is aardig wat, maar anderzijds besef je ook wel dat je leven met een klein kindje in huis hoe dan ook helemaal verandert. De eerste maanden staat je leven helemaal in het teken van dat kleintje, en daarna word je dat extra werk wel gewend.

Omdat je de luiers moet wassen, drogen en vouwen, moet je er tijdig aan denken dat je de luiers moet wassen, anders zit je plots door je voorraad heen. In het geval van pampers kan je misschien nog snel naar de nachtwinkel, voor herbruikbare luiers lukt dat niet. Maar ook hier: eens je kindje er is, wordt je leven helemaal overhoop gegooid en moet je de organisatie van je hele huishouden herinrichten.

Hou er ook rekening mee dat je te maken krijgt met vooroordelen. Als je iemand vertelt dat je herbruikbare luiers wil gebruiken, zullen ze je misschien gek verklaren: “Dat is toch van de oude tijd?” “Pampers zijn net uitgevonden om je het leven makkelijker te maken, waarom maak jij je het zo moeilijk?” Besef dat je die reacties zal krijgen, en wapen je alvast met een lijstje voordelen.