Zet wasbare luiers op de politieke agenda

Subsidies wasbare luiersGeeft jouw gemeente nog geen subsidies voor wasbare luiers? Zet dat dan op de politieke agenda. Klein Spook helpt je daarmee met een typebrief en een informatiedocument.

Nu er na de gemeenteraadsverkiezingen overal nieuwe besturen geïnstalleerd zijn, is het hoog tijd om onze nieuwe burgemeesters en schepenen aan te zetten ecologisch te denken, bijvoorbeeld door subsidies te geven aan ouders die de afvalberg verkleinen door wasbare luiers te gebruiken. Op die manier kunnen de gemeentebesturen duidelijk maken aan de burger dat ze wel degelijk begaan zijn met het milieu.

Wasbare luiers zijn niet alleen goedkoper voor de ouders, ze zijn ook goedkoper voor de gemeente. Die betaalt immers meestal ongeveer 200 euro voor de verwerking van één ton restafval. Aangezien herbruikbare luiers een ton afval uitsparen, doet ook de gemeente voordeel. Een financieel voordeel dat ze kunnen inzetten om hergebruik te stimuleren. Die subsidie kan immers helpen om ouders die twijfelen over de startinvestering van wasbare luiers toch over de streep te trekken.

Daarom organiseert Klein Spook – net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen – een briefschijfactie. We maakten een typebrief en een informatiedocument dat je naar je burgemeester of schepen van milieu kan sturen. Maak hen duidelijk dat ze wasbare luiers moeten subsidiëren: de gemeente doet er zelf financieel voordeel bij, en het bestuur kan aantonen dat ze een bewust omgaan met de leefomgeving.

Deze brief kan je ook gebruiken wanneer je gemeente tot nu toe wél subsidies gaf, want het nieuwe bestuur moet dit soort subsidies bij iedere nieuwe legislatuur opnieuw goedkeuren. Zorg er dus voor dat ze het niet vergeten.

Bij de vorige briefschrijfactie boekten we in een aantal gemeenten succes. Hou ons zeker op de hoogte van je acties en de gevolgen ervan.

Je kan die typebrief en het infodocument opvragen via mail bij info@kleinspook.be of downloaden op onze Facebookgroep Klein Spook/Tante Rosa babbelgroep.

Plaats uw commentaar