Worden herbruikbare luiers ecologisch gemaakt?

Veel mensen gebruiken wasbare luiers omwille van milieuredenen. En terecht. Niet alleen vermijd je een ton extra afval over de hele luierperiode van een kindje, er is ook een grote besparing op grondstoffen. Daarnaast vinden we het bij Klein Spook ook heel belangrijk dat de herbruikbare luiers op milieuvriendelijke manier worden geproduceerd en dat onze leveranciers er ethische standaarden op nahouden.

Wie een blik gooit op de websites van leveranciers als Bumgenius, TotsBots of Disana merkt meteen dat deze producenten heel veel aandacht besteden aan de milieuvriendelijke productie.

Disana eist biologische productie

Disana is medestichter van de International Association of Natural Textiles, legt alle partners waar het mee samenwerkt strenge eisen op en controleert ook of zijn leveranciers blijven voldoen aan deze afspraken. Die regels slaan niet alleen op de ecologische productie (biokatoen zonder pesticiden en insecticiden), maar ook op de afvalstromen bij de leverancier, de verwerking van de olie die de productiemachines gebruiken, en de werk- en leefomstandigheden van de werknemers.

Bumgenius vermijdt lange transporten

Het Amerikaanse Bumgenius zette samen met een lokale partner een fabriek op in Egypte toen het bedrijf zich ook op Europa begon te richten. Op die manier worden lange transporten vermeden. Van bij de opstart van de Egyptische fabriek werd gewaakt over het welzijn en de opleiding van de werknemers, die constant bijgeschoold worden, en ook eerlijke lonen uitbetaald krijgen. Een belangrijk element in de bewaking van de goede werking van de fabriek in Alexandrië is het feit dat deze fabriek enkel voor Bumgenius werkt, en dus veel beter gecontroleerd kan worden dan een fabriek waar ook andere producten worden gemaakt.

TotsBots beperkt afval

Ook het Schotse TotsBots doet er alles aan om zo milieuvriendelijk te produceren en de afvalstromen te beperken. Het bedrijf werkt met een ‘closed loop’ systeem zodat alles maximaal herbruikt wordt. Het Oeko-tex label garandeert dat er tijdens de productie geen schadelijke stoffen gebruikt worden. TotsBots gebruikt altijd vervoer over land, want dat is minder vervuilend dan luchttransport. De verpakkingen zijn maximaal herbruikbaar en TotsBots hergebruikt al zijn karton en papier. Bij het inpakken van producten worden dozen van verschillende grootte gebruikt zodat geen extra plastic of ander materiaal gebruikt moet worden om een doos te vullen. Overschot aan kartonnen dozen wordt in Glasgow aangeboden aan mensen die ze kunnen gebruiken tijdens een verhuis.

Producten die lokaal geproduceerd worden, leggen minder afstand af naar hun bestemming. Bedrijven die de productie van hun wegwerpluiers uitbesteden aan landen in het Verre Oosten, dragen bij tot de vervuiling in die landen en zorgen er voor dat de CO2-uitstoot in die landen kunstmatig verhoogd wordt. Ze exporteren met andere woorden de vervuiling.

Op die manier zijn herbruikbare luiers dubbel ecologisch.