Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Welke wasbare luier ’s nachts?

Sommige kindjes plassen 's nachts heel veel. Soms zo veel dat de luier het niet allemaal kan slikken met een natte pyjama en natte lakens tot gevolg. In dat geval overweeg je best om over te schakelen op nachtluiers. Een nachtluier is eigenlijk gewoon een wasbare luier, maar dan dikker en met meer mogelijkheden om extra bij te boosten. Want hoe meer plas er is, hoe meer de luier moet absorberen. De ervaring leert ons dat vanaf een maand of 10 heel wat kindjes overschakelen op nachtluiers 's nachts.

Welke wasbare luier ‘s nachts?

De truc bestaat er dan in een goed absorberende luier te vinden. De luier moet de hoeveelheid plas aankunnen. Vaak plassen kindjes al vroeg op de nacht. Eigenlijk kan een zeer goed absorberende inlegger al helpen. Zelfs al heb je een dunne katoenen luiers, zoals de strikluier, vaak kan je ze toch goed absorberend maken, door er een dikke en goed absorberende inlegger in te leggen. Onderschat het belang van de inlegger niet. Zij slorpen het meeste vocht op.
Natuurlijk is het iets makkelijker als de luier zelf ook al fel absorbeert. Bijvoorbeeld luiers in bamboe en hennep kunnen heel wat vocht aan. Als je daar dan nog eens een extra inlegger in legt, heb je een zeer degelijke luier.
Maar bij sommige kindjes volstaat dat nog niet. Zij gebruiken beter een nachtluier. Ze zijn van zeer absorberend materiaal gemaakt, zoals bamboe en hennep en worden meestal nog aangevuld met (minstens één) flink absorberende inlegger. Nachtluiers bestaan altijd uit heel veel lagen stof.

Nadeel van nachtluiers is dat ze vrij dik zijn, waardoor ze overdag minder interessant zijn. De kleren moeten een maatje groter en stappen is wat minder handig. Maar ’s nachts stoort dat je kindje niet.

All-in-one luiers ’s nachts

Voor ’s nachts zijn all-in-one luiers minder geschikt. Ervaring leert dat een aparte luier, aparte inlegger en los overbroekje veel langer droog houdt. 

Ten eerste heb je sneller aan de beentjes en aan de romp omdat de stof van de luier raakt aan de stof van de kleertjes. Vocht kruipt overal en als de stof van de luier verzadigd is, kruipt het vocht in andere absorberend materiaal, het stof van de kleren dus. 
Ten tweede heb je bij all-in-one luiers en pocketluiers sneller druklekkage, dat zijn lekken knal door de luier heen. Dat is omdat het waterdichte buitenlaagje heel dicht tegen de absorberende inleggers wordt geduwd en daardoor rapper lekt. De PUL van luiers is niet volledig waterdicht, het is geen plastiek, gelukkig maar, anders zouden de luiers niet ademend zijn, maar bij volledig verzadigde luiers lekken zij dus door. 

Welk overbroekje ’s nachts?

Je kan zowel overbroekjes in PUL als in wol gebruiken.

Makkelijk in gebruik zijn de overbroekjes in PUL, een lichte, synthetische stof die waterdicht is, maar toch ademend. Zorg dat je een stevig en degelijk exemplaar kiest. Doordat de luier ’s nacht heel erg nat wordt, is het aangewezen om ook het overbroekje na elke nacht te wassen. Ook al om de plasgeur er uit te krijgen.

Voor ’s nachts is het wollen overbroekje wel een aanrader. Als het goed behandeld is met lanoline laat het niets van vocht door. Het regelt de temperatuur: warm in de winter, fris in de zomer én het is zelfreinigend waardoor die doordringende urinegeur er niet in blijft hangen. Je kan het wollen overbroekje dan ook meerdere nachten na elkaar gebruik zonder tussendoor te wassen. Vooral de reeds vervilte broekjes zijn een échte aanrader.

Welke luier bij bedplassen (bij grotere kinderen)?

Lees het artikel bij de veelgstelde vragen

Filmpje

Sofie van de blog Tussen dromen en leven maakte een filmpje over de nachtluier

Huurpakket

Wil je graag eerst een paar nachtluiers uittesten? Dat kan via het huurpakket Nacht.