Welke sluitsystemen zijn er zoal voor herbruikbare luiers?

Herbruikbare luiers kan je op verschillende manieren sluiten. Sommige sluitsystemen zijn gebruikersvriendelijker dan andere. Je eigen handigheid of die van je partner kan een criterium zijn dat je keuze bepaalt.

De makkelijkste sluitsystemen zijn die met klittenband of velcro. Deze luiers sluit je gewoon door twee repen klittenband tegen elkaar te brengen en ze te laten samenklitten. Deze luiers sluiten dus even makkelijk als pampers die je met een kleefstrook dichtplakt. Om te vermijden dat de klittenband snel verslijt, kan je er best voor zorgen dat de stroken velcro ook dichtgekleefd zijn wanneer je ze wast. Bij sommige luiers zijn hiervoor speciale wastabs voorzien.

Een voordeel van klittenband is het feit dat je luier makkelijk strakker of ruimer kan vastmaken. Luiers met klittenband kunnen dus ‘meegroeien’ met de baby.

Iets minder eenvoudig in gebruik zijn de luiers met drukknopjes, als zijn ook deze nog steeds eenvoudig te sluiten. Soms hebben deze luiers verschillende rijen drukknopjes, zowel in de breedte als in de hoogte. Zo kunnen ze ook meegroeien met je baby.

Een moeilijker variant zijn de lintjes. Die moet je dan zelf knopen. Sommige mannen houden niet zo van dit type sluitsysteem, en we kennen nogal wat koppels waar de man liever luiers met klittenband gebruikt, terwijl de vrouw helemaal geen probleem heeft met lintjes (of omgekeerd). Lintjes bieden wel heel veel flexibiliteit. Zo zijn bijvoorbeeld strikluiers de ideale meegroeiluiers.

Naast deze sluitsystemen kan je uiteraard ook nog de klassieke veiligheidsspeld of de nippa (ook wel snapppy genoemd) gebruiken. Die gebruik je bij luiers die niet zelf van een sluitsysteem voorzien zijn. De nippa is een plastic hulpmiddel dat op drie plaatsen voorzien is van weerhaakjes die in de stof haken en zo de luier dicht houden. Let op: nippa’s zijn niet voor iedere stof geschikt. Ze kunnen de textielvezel beschadigen van bijvoorbeeld tetra doeken of van badstof met grote lussen.