Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Welke luier kies ik?

Een eerste keuze die je maakt. Ga je voor een tweedelig of een ééndelig systeem. Een tweedelige luier bestaat uit de luier zelf en een apart overbroekje, dat je kan hergebruiken. Tussendoor laat je het overbroekje luchten of veeg je het even af met een doekje.

Bij een ééndelige luier gooi je de luier na gebruik in zijn geheel in de was.

 

Tweedelige luier

Bij de niet-voorgevormde luiers heb je nog verschillende modellen

  •    De klassieke tetra- of moltondoek is de luier uit grootmoeders tijd. Het is een doek uit 1 laag van ± 80 op 80 cm, die je tot een luier vouwt. Je sluit ze dan met een veiligheidsspeld of een luierklem ('nippa'). Er bestaan verschillende vouwwijzen om zo’n doek aan te doen. Het wordt tegenwoordig meestal enkel nog bij pasgeboren baby’tjes gebruikt. Ook wel 'flat' of vouwluier genoemd. Kan ook gebruikt worden als inlegger voor extra absorptie.
  •    Een prefold of voorgevouwen luier is een rechthoekige doek, die bestaat uit meerder lagen stof. Meestal is hij verdeeld in 3 banen. De middelste baan is vaak dikker dan de buitenste banen. Je kan een prefold gebruiken als inlegger in 3 geplooid of rond je kindje vouwen en vastzetten met een luierklem (bv. snappi of boingo).
  •    All-in-two (AI2): Deze luier is eigenlijk een grote inlegger ('soaker'). Hij is opgebouwd uit meerdere lagen, die je in een daartoe dienend overbroekje legt of klikt. De luier zelf sluit niet aan bij de beentjes. Bij enkel een plasje kan je het overbroekje hergebruiken. Wordt ook vaak als nachtinlegger gebruikt in een andere luier voor exta veel absorptie.
  •    De strikluier is het paradepaardje van de niet-voorgevormde luiers. Door zijn snit kan je de geweven katoenen luier perfect aan je kindje aanpassen. Je kan het zowel voor pasgeboren kindjes gebruiken als voor grotere die bijna zindelijk zijn. Deze luier vergt weliswaar een ietsje meer handigheid, maar je leert het heel snel. Bovendien is de strikluier heel goedkoop, droogt het bijzonder snel en heeft het een slanke pasvorm.
  •    Let wel: je hebt altijd een inlegger nodig, uitgezonderd bij zeer jonge kindjes.
  •    Een voorgesneden luier lijkt het meest op een voorgevormde luier. Het grootste verschil is dat het geen sluiting heeft en er meestal geen elastiek is aan de beentjes.

Alle voorgevormde luiers lijken qua vorm op een wegwerpluier, maar voor de rest zijn er nog heel wat verschillen. Is zeer gebruiksvriendelijk en lekbestendig.

Sommige luiers zijn in twee of meer maten en moet je dus als je kindje groeit in een andere maat kopen. Andere zijn meegroeiluiers en gaan de hele luiercarrière van je kindje mee. Voordeel van de luiers in maten is dat de luiers perfect passen, nadeel is dat het duurder is dan de meegroeiluiers.

Dan heb je de specifieke nachtluiers. Zij zijn meestal gemaakt uit bamboe of hennep en hebben een ingenaaide inlegger of een zakje waarin je een inlegger kan stoppen. Ze absorberen heel goed, maar zijn meestal te dik om je kindje overdag vrij in te laten rondkruipen – of lopen. Zo’n nachtluier is trouwens niet altijd noodzakelijk. Sommige ‘dagluiers’ absorberen goed genoeg, ook voor ’s nachts mits je een goede inlegger gebruikt. Het is pas als je kind wat groter wordt, wat langere nachten doorslaapt en wat meer plast, dat zo’n nachtluier een uitkomst biedt.

 

Let op: bij een 2-delige luier, die minder nauw aanpast rond de beentjes, (bv. bij veel AI2's) heb je meer overbroekjes nodig, omdat de luier zelf de stoelgang minder goed tegenhoudt en het broekje daardoor sneller vuil wordt.

 

All-in-One luier

Daarnaast heb je All-in-One luiers. Deze luiers zijn 1-delig. Ze hebben in tegenstelling tot 2-delige luiers geen apart overbroekje nodig. Het overbroekje (en vaak ook de inlegger) zit al vervat in de luier. Voordeel van een all-in-one is dat het makkelijk in gebruik is. Nadeel is dat ze meestal iets sneller kunnen lekken, wanneer de binnenlaag is vastgemaakt is tot tegen de rand van de waterdichte buitenlaag.

 

Pocketluier

Luier waar je de absorberende inleggers in een opening ('pocket') in het overbroekje kan inschuiven. Een pocket kan naar wens gevuld worden i.f.v. absorptie.  Over het algemeen zijn het 1-delige luiers. Ook een voorgevormde 2-delige luier kan een pocket hebben, dit is vaak het geval bij een nachtluier.

 

Tussen tweedelig en ééndelig: de snap-in-one

De Snap-in-One (SIO) is een luier, die de voordelen van een 1-delige luier combineert met de voordelen van een 2-delige. Hier zit de inlegger of het absorberende deel van de luier met drukknopjes vastgeklikt in het overbroekje. Je doet de luier aan zoals een all-in-one, in één keer dus, maar doordat de luier uit losse onderdelen bestaat, heb je toch minder kans op lekken. Meestal kan je het overbroekje hergebruiken. Wanneer het overbroekje ook een absorberend laagje bevat, kan je dit niet hergebruiken en moet je dit steeds meewassen (bv. Pop-In van Close Parent).