Welke herbruikbare luiers voor mijn pasgeborene?

De beslissing is genomen. Je gaat voor herbruikbare luiers. Je bent overtuigd van de voordelen, maar hebt toch nog heel wat vragen, concrete vragen. Eén ervan is of je onmiddellijk na de geboorte al met wasbare luiers start en zo ja, welke luiers kies je dan? Het is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar omdat Klein Spook zo vaak de vraag krijgt ‘Maar wat moet ik nu kopen?’, geven we je hierbij wat tips.

Ga je onmiddellijk voor de wasbare luiers of wacht je er nog even mee?

Er is voor allebei wat te zeggen. Enerzijds is de geboorte voor jou en je partner een hele grote verandering. Er verandert zoveel in je leven dat je misschien geen zin hebt om in die turbulente periode al te starten met herbruikbare luiers. Dat is perfect begrijpelijk. Je kan ook na een paar weken, als je leven weer wat in zijn (nieuws) plooien valt, beginnen met wasbare luiers.

Anderzijds, als je toch overtuigd bent om herbruikbare luiers te gebruiken en je hebt de ‘stoffen doeken’ in huis, waarom zou je dan nog wachten? Zeker als je je goed voelt en ook alles met de baby in orde is.

Welke herbruikbare luiers kies je in het begin?

Een pasgeboren kindje is natuurlijk nog bijzonder klein en die luiers in je kast blijken plots toch wel heel groot. Heeft het zin hele kleine luiers te kopen? Of groeit je kindje daar toch onmiddellijk uit? Koop je beter meteen een grotere maat of kies je voor meegroeiluiers? Het is natuurlijk een persoonlijke afweging en veel hangt van je budget af, maar we zetten de mogelijkheden even op een rij.

Meegroeiluiers
Meegroeiluiers passen vanaf het prille begin tot aan de zindelijkheid. Je kan ze meestal anders vouwen of met drukknopen aanpassen zodat ze de groei van je kindje volgen. Deze optie is natuurlijk de goedkoopste: je moet maar één keer luiers aanschaffen. Nadeel is dat die luiers in het begin een vrij dikke pak vormen. Dat kan ook niet anders, ze moeten binnen een paar jaar nog passen voor een flinke peuter van 15 kg die bijna naar de kleuterschool trekt.

Wasbare luiers in maten
Als je luiers in maten koopt, schaf je twee, drie of (zeer uitzonderlijk) zelfs vier verschillende maten aan. De maat small is meestal geschikt voor kindjes tot zes à negen maand. Omdat je de luiers niet moet overplooien, vormen ze een minder dikke pak dan de meegroeiluiers. In het begin kunnen zelfs die luiers nog wat wijd zitten. Dat kan je meestal aanpassen door met naald en draad en één steekje de opening aan de beentjes wat kleiner te maken. De pasvorm aan de romp kan je sowieso perfect aanpassen via de sluiting in velcro of drukknopen.

Hier kan je nog verder gaan. Er bestaan in sommige merken maatjes XS, specifiek voor die eerste maand. Leuk (en schattig), maar ook wel heel duur. Je kan je het als kersverse ouder bijna niet voorstellen, maar na een maand ziet dat kleintje er alweer helemaal anders uit. En dan kan je die extra kleine luiertjes niet meer gebruiken. En dat is jammer (en ook niet zo goed voor het milieu).