Welke herbruikbare luiers voor mijn pasgeborene?

De beslissing is genomen. Je gaat voor herbruikbare luiers. Je bent overtuigd van de voordelen, maar hebt toch nog heel wat vragen, concrete vragen. Eén ervan is of je onmiddellijk na de geboorte al met wasbare luiers start en zo ja, welke luiers kies je dan? Het is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar omdat Klein Spook zo vaak de vraag krijgt ‘Maar wat moet ik nu kopen?’, geven we je hierbij wat tips.

 

Ga je onmiddellijk voor de wasbare luiers of wacht je er nog even mee?

Er is voor allebei wat te zeggen. Enerzijds is de geboorte voor jou en je partner een hele grote verandering. Er verandert zoveel in je leven dat het misschien veel van je vraagt om in die turbulente periode al te starten met herbruikbare luiers. Dat is perfect begrijpelijk. Je kan ook na een paar weken, als je leven weer wat in zijn (nieuwe) plooien valt, beginnen met wasbare luiers.

Anderzijds, als je toch overtuigd bent om herbruikbare luiers te gebruiken en je hebt de ‘stoffen doeken’ in huis, waarom zou je dan nog wachten? Zeker als je je goed voelt en ook alles met de baby in orde is.

 

Welke herbruikbare luiers kies je in het begin?

Een pasgeboren kindje is natuurlijk nog bijzonder klein en die luiers in je kast blijken plots toch wel heel groot. Heeft het zin hele kleine luiers te kopen? Of groeit je kindje daar toch onmiddellijk uit? Koop je beter meteen een grotere maat of kies je voor meegroeiluiers? Het is natuurlijk een persoonlijke afweging en veel hangt van je budget af, maar we zetten de verschillende mogelijkheden even op een rij.

 

Maten of meegroei?
Meegroeiluiers passen vanaf het prille begin tot aan de zindelijkheid. Je kan ze meestal anders vouwen of met drukknopen aanpassen zodat ze de groei van je kindje volgen. Deze optie is natuurlijk de goedkoopste: je moet maar één keer luiers aanschaffen. Nadeel is dat die luiers in het begin een vrij dik pak vormen. Voor heel wat kindjes zullen meegroeiluiers vlak na de geboorte nog groot uitvallen. Dat kan ook niet anders, ze moeten binnen een paar jaar nog passen voor een flinke peuter van 15 kg die bijna naar de kleuterschool trekt. De meeste meegroeiluiers passen vanaf ongeveer 4 kg. Vaak zal de luier vanaf een 5-tal kg nog een stuk beter zitten.


Als je luiers in maten koopt, schaf je twee, drie of (zeer uitzonderlijk) zelfs vier verschillende maten aan. De maat small is meestal geschikt voor kindjes tot zes à negen maand. Omdat je de luiers niet moet overplooien, vormen ze een minder dik pak dan de meegroeiluiers. In het begin kunnen zelfs die luiers nog wat wijd zitten. Dat kan je meestal aanpassen door met naald en draad en één steekje de opening aan de beentjes wat kleiner te maken. De pasvorm aan de romp kan je sowieso perfect aanpassen via de sluiting in velcro of drukknopen.

Hier kan je nog verder in gaan. Er bestaan in sommige merken maatjes XS, specifiek voor die eerste maand (bv. de Popowrap van Popolini). Leuk (en schattig), maar ook wel heel duur. Je kan je het als kersverse ouder bijna niet voorstellen, maar na een maand ziet dat kleintje er alweer helemaal anders uit. En dan kan je die extra kleine luiertjes niet meer gebruiken. En dat is jammer (en ook niet zo goed voor het milieu).  Bij prematuren en bij heel kleine, fijne kindjes kan deze maat wel interessant zijn, gezien je ze langer zal kunnen doorgebruiken.

 

Bij gebruik van een 2-delig systeem is het mogelijk luiers en overbroekjes in meegroei en in maten met elkaar te combineren. Hou er rekening mee dat een overbroekje in een kleine maat mogelijk niet past over een bepaalde meegroeiluier. Vraag in dit geval best even na of jouw keuze te combineren valt.

 

Welke soorten luiers?

Als je al vroeg wilt starten heb je in deze eerste fase verschillende opties:

-      Als je kiest voor all-in-ones of voorgevormde luiers, bestaan er maatjes ‘small’ die perfect passen voor een pasgeborene. Ook overbroekjes vind je in deze maat.

 

-      De klassiek vouwluiers, zoals tetradoeken en moltondoeken zijn ook een mogelijkheid. Velen hebben ze sowieso in huis voor kleine kindjes, want ze zijn multifunctioneel: te gebruiken als inlegger, comfortabel deken, handdoek, schouder bescherming voor oprispingen bij uw baby enz. Je vouwt de doek op voorhand en zet deze vervolgens vast rond je kindje met een luierklem. Ze vergen wel wat handigheid en voorbereiding. Er bestaan zeer veel verschillende soorten vouwwijzen.

 

-      Prefolds in een kleine maat zijn een degelijke, budgetvriendelijke optie. Je vouwt de prefolds in dit geval rond je kindje en zet deze vast met een luierklem. Wanneer de luier hiervoor te klein is geworden, kan je ze nog doorgebruiken als inleggers om andere luiers mee te boosten. Wat is een prefold

 

-      De strikluier is uitermate budgetvriendelijk en geschikt en om te gebruiken bij boorlingen. Deze meegroeiluier vouw je op maat, zodat die zelf bij boorlingen slank en steeds mooi aanpast. De luiers stretcht mooi rond je kindje, doordat de (bio)katoen gebreid is. Voor pasgeborenen bestaat er een speciale vouwtechniek, waarbij geen extra inlegger nodig is. Hoe doe ik een strikluier aan

 

Let op: Bij pasgeborenen is de (borstvoedings)stoelgang nog zeer vloeibaar en deze kindjes ontlasten zeer frequent. Als je kiest voor een 2-delig systeem waar de luier zelf niet nauw aansluit in de liezen (zie ook All-in-two), hou er dan rekening mee dat het overbroekje binnenin sneller bevuild zal raken met stoelgang. Je zal het overbroekje hierdoor minder kunnen hergebruiken en dus mogelijks (veel) vaker moeten vervangen.

Dit systeem is in deze fase wat lekgevoeliger. Een goed aansluitend overbroekje is in dit geval dus extra belangrijk.

 

Tips

Je zou ervan versteld staan hoeveel een boorling al kan plassen. Mogelijks is het dus nodig om al een extra inlegger (booster) te gebruiken. Zeker in geval van kleine, fijne luiers die op zichzelf niet zo veel absorberen.  

Het gebruik van een inlegvliesje is optioneel en heel persoonlijk of je dit wel of niet verkiest. De vloeibare (borstvoedings)stoelgang lost volledig op in de was, waardoor je het vliesje in principe kan weglaten. De wasbare inlegvliesjes van Disana zijn een aanrader, gezien ze ook een beetje absorberen.