Wees trots op je luier!

Wie de voordelen van wasbare luiers kent (beter voor milieu, portemonnee en huid van de baby) kan zich nauwelijks nog voorstellen dat niet iedereen voor wasbaar gaat. Teveel mensen zijn nog onbekend met hoe makkelijk en gebruiksvriendelijk wasbare luiers tegenwoordig zijn. En laat dat onbekende nu precies de grootste drempel zijn.

Dat blijkt onder meer uit een aantal proeven die de laatste tijd in Nederland gehouden werden, en waar gemeentes gezinnen een tijd lang gratis wasbare luiers lieten gebruiken. Op die manier was in ieder geval al de drempel van de startinvestering al weggewerkt. Na het merendeel van deze proeven bleek dat de gezinnen graag verder wasbare luiers gebruikten. In een stad als Breda had de test niet minder dan dertig van de veertig proefgezinnen overtuigd om door te gaan met herbruikbare luiers.

Toen we recent aan de biobeurs Valériane in Namen deelnamen, merkten we het ook daar. Zelfs in een stad als Namen blijken veel crèches niet te staan popelen om kinderen met wasbare luiers toe te laten. Integendeel zelfs, het merendeel van de crèches verbiedt ze gewoon. De vooroordelen over wasbare luiers tieren welig en gaan terug op hoe een herbruikbare luier er 40 jaar geleden nog uit zag.

Mogen we daarom een oproep doen aan iedereen die wel een overtuigde wasbare verluieraar is? Wees trots op je keuze. Toon aan iedereen dat je wasbare luiers gebruikt. Praat er over. Op die manier kunnen we misschien nog meer mensen overtuigen. Doen!

Plaats uw commentaar