Wat zou jij doen met 20 miljard?

Regelmatig zien we bij Klein Spook marktanalyses passeren over de groei van de markt voor luiers. Een van de recentste rapporten geeft aan dat er tegen 2020 in heel de wereld 75 miljard dollar per jaar uitgegeven wordt aan luiers. 75 miljard dollar. Dat is veel. Dat soort bedragen zetten ons aan het denken. Wat als iedereen wasbare luiers zou gebruiken in plaats van wegwerp? Hoeveel kan de wereld dan extra besteden aan producten die wel duurzaam zijn?

Maar eerst even die 75 miljard dollar nuanceren: dat bedrag slaat niet alleen op wegwerp voor kinderen, maar ook op pampers voor volwassenen. En ook wasbare luiers zitten in dat bedrag. We nemen er even een recente studie bij die alleen de wereldmarkt voor wegwerpluiers voor kinderen in acht neemt. Die schat de totale besteding tegen 2020 in op 56 miljard dollar. Nog steeds geen kattenpis, ook niet als je dat omrekent naar euro: 49 miljard euro.

Hoeveel kan je besparen met wasbare luiers?

Wereldwijd zijn er gemiddeld per gezin 2 kinderen. Voor een eerste kind bespaar je ongeveer 400 euro als je wasbaar gebruikt ten opzichte van wegwerp. Wegwerpluiers kosten je 1300 euro aan luiers en vuilniszakken, wasbare luier rond de 900 euro, waskosten inbegrepen. 400 euro op 1300, dat is 30%. Voor een tweede kind geef je opnieuw 1300 euro uit als je volhardt in wegwerp. Kies je voor wasbaar, dan bespaar je ongeveer 700 euro, dat is al meer dan 70%. Anders gezegd: twee kindjes in de wegwerp, dat kost 2600 euro, twee kindjes in wasbaar, dat kost 1500 euro. Een besparing van ruim 40 procent. (Tip: je kan nog meer besparen door tweedehandsluiers te gebruiken, maar dat nemen we in deze berekening even niet mee).

Met andere woorden: in plaats dat we met ons allen 49 miljard euro uitgeven aan luiers, besteden we er nog maar 29 miljard aan. Jammer voor de aandeelhouders van de P&G’s en Ontex’en van deze wereld, maar stel je eens voor hoeveel beter we die 20 miljard euro zouden kunnen besteden. Aan duurzame kleren bijvoorbeeld. Of aan fair trade voeding. Wat zou jij doen met 20 miljard?

 

Plaats uw commentaar