Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Wat zijn de voordelen van herbruikbare luiers?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van herbruikbare luiers. Het belangrijkste voordeel is wel de winst voor het milieu. Over de hele luierperiode (van de geboorte tot een kindje zindelijk is zo rond twee en een half jaar) zorgen wegwerpluiers voor een afvalberg van ongeveer een ton. 1000 kilo dus. Of om het nog anders voor te stellen: reken maar op een extra vuilniszak per week die je moet buiten zetten. Bovendien zijn er ook minder grondstoffen nodig voor een herbruikbare luier dan voor de wegwerpluiers die telkens opnieuw moeten gemaakt worden. In een pamper zit cellulose, waarvoor bomen geveld moeten worden. Zes volwassen bomen over de hele luierperiode van een kindje. Verder zit er ook afgeleiden van petroleum in, een eindige grondstof.

Nog een voordeel: herbruikbare luiers zijn stukken goedkoper dan wegwerpluiers. Afhankelijk van de soort herbruikbare luier die je kiest, kan je tussen de 500 en de 800 euro besparen voor je eerste kindje. Voor een tweede kindje wordt de besparing nog groter, omdat je uiteraard minder nieuwe luiers moet kopen. Bovendien mag je in steeds meer steden en gemeenten rekenen op subsidies, waardoor je een extra besparing doet.

Herbruikbare luiers zijn ook beter voor de billetjes van je kindje. In wegwerpluiers zitten stoffen die zo goed zorgen voor de absorptie, dat ze ook vocht onttrekken aan de billetjes van je baby. Vandaar dat je bij kindjes met wegwerpluiers altijd zalf aan hun billetjes moet smeren. Dat hoef je niet te doen bij herbruikbare luiers. Billetjes mogen gerust een beetje nat zijn, al moet je ze met herbruikbare luiers uiteraard ook op tijd verversen.

Omdat een herbruikbare luier minder absorbeert dan een pamper, wordt een kindje zich vroeger bewust van de nattigheid. Kindjes met herbruikbare luiers aan, worden sneller zindelijk dan kindjes die heel goed absorberende wegwerpluiers dragen.

Wasbare luiers zijn mooier dan wegwerpluiers. En ze zijn ook plezanter om te gebruiken.

En nog een laatste voordeel: je hoeft ook geen zware pakken pampers mee te brengen uit de supermarkt. Misschien kan je dan vaker gewoon met de fiets naar de winkel. En ook dat is weer beter voor het milieu…