Wat wordt bedoeld met luiers strippen?

Strippen is eigenlijk, kort gezegd, de luiers op hete temperatuur wassen en laten drogen in de zon. Het wordt gedaan als de luiers en overbroekjes lekken door achtergebleven restjes urine of wasmiddel (build up, noemen ze dat) of als de urinegeur of ammoniakgeur na het wassen niet volledig weg is.

Als de luiers onvoldoende schoon zijn na het wassen, kan er zich vuil ophopen in de luiers.  Afzetting van kalkzeep, opgestapeld vuil en mineralen kan voorkomen na verloop van tijd bij een onvoldoende krachtige wasroutine.[1]

Hierdoor kan de absorptie van de luier verminderen, kunnen de luiers gaan ruiken en/of  kan je kindje zelfs last krijgen van uitslag.

De luier kan naar ammoniak gaan ruiken, voornamelijk wanneer er net in geplast is.  Of hij ruikt muf, voornamelijk te merken als de luier warm is (bv. net uit de droogkast).

Ook het gebruik van wasverzachter en billencrèmes (zonder inlegvliesje), kan ervoor zorgen dat de luiers na verloop van tijd minder gaan absorberen.

We raden dan aan je wasroutine bij te sturen met de volgende tips:

Was met voldoende wasmiddel en water. Volg de aangegeven dosering naargelang de waterhardheid bij zwaar bevuilde was. Was warm genoeg (60°C) en gebruik een lang wasprogramma. Zorg dat de machine voldoende beladen is. [2]

Gebruik een voorwasprogramma (of een apart kort wasprogramma) op een lage temperatuur. Urine en stoelgang bevatten eiwitten. Als je heet voorwast (60°C), stollen de eiwitten en wast het vuil er moeilijker uit. Voeg hierbij eventueel al wat wasmiddel toe (+-1/3 dosis hoofdwas)[3] of een speciaal voorwasmiddel obv enzymen (vb. Biotex).

Indien nodig kan je naspoelen om zeker te zijn dat alle restjes weg zijn.

Strippen?

Als je merkt dat er zich vuil heeft opgestapeld in de luiers, raden we je aan ze te strippen op volgende wijze:

Was met een lang en heet (60°c) wasprogramma met het maximum volume water en de aanbevolen dosis wasmiddel. Doseer voor zwaarbevuilde was naargelang de waterhardheid en gebruik bij voorkeur een universeel waspoeder. Herhaal dit minstens 3 tot 5 keer. Droog de luiers nadien in de droogkast op een lage temperatuur. [4] Om het reinigende effect te versterken, kan je eventueel een wasverzachter op basis van citroenzuur (vb. Sonett) toevoegen aan het spoelwater.[5] Je kan de gewassen,vochtige luiers ook te drogen hangen in zon, dit werkt desinfecterend. Stuur je wasroutine bij met bovenstaande tips, om te voorkomen dat er zich opnieuw vuil gaat opstapelen in de luiers.

Ook bij 2de hands luiers kan je ze op deze manier extra grondig reinigen alvorens ze in gebruik te nemen. Met afwasmiddel is strippen is achterhaald en agressievere methodes raden we af ifv de levensduur van de luiers.

Eenmalig wassen op 90°C met wasmiddel kan indien er zich vuil heeft opgestapeld in de luiers. Dit raden we wel af voor luiers die elastiek of pul bevatten.

Een hulpmiddeltje uit de oude doos is natriumbicarbonaat (maagzout/bakpoeder). Voor zowel handwas als machinewas geldt: voeg enkele eetlepels natriumbicarbonaat toe aan het geurvrije wasmiddel. Als na 1 keer wassen de geur nog niet weg is, herhaal de behandeling dan enkele keren. Let op: doe dit enkel bij katoenen luiers. Bamboeluiers en synthetische luiers zouden er niet zo goed tegen kunnen.

Meer info over wassen vind je hier.

 


[1] www.unilever.nl/Images/Wasmiddelenjuni06tcm164108202.pdf , p. 11

[2] www.unilever.nl/Images/Wasmiddelenjuni06tcm164108202.pdf , p. 10

[3] gebruiksaanwijzing Miele-wasmachines

[4] www.bummis.com/media/wrappup.html

[5] info van Sonett