Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Wat met vlekken en wasbare luiers?

Het behandelen van mogelijke kleurvlekken, wanneer de luiers hygiënisch proper gewassen zijn, is in principe niet nodig. Dit is eerder een esthetisch probleem.

Inlegvliesjes helpen de stoelgang op te vangen. Als ze vuil zijn kan je ze weggooien. Inlegvliesjes die enkel nat zijn, kan je opnieuw wassen. De discussie bestaat of je bij borstvoedingsstoelgang al dan niet inlegvliesjes moet gebruiken. Doordat de stoelgang zo vloeibaar is, zijn ze een stuk minder efficiënt. Anderzijds absorberen ze toch al een deel van de stoelgang, waardoor er minder op de luiers terechtkomt.

Ook al gebruik je papieren inlegvliesjes, toch kan het gebeuren dat de ontlasting van je kindje op de inleggers en de luiers terecht komt en daar vlekken maakt. Sommige van die vlekken, bijvoorbeeld wanneer je kindje rode biet gegeten heeft, kunnen bijzonder hardnekkig zijn. Ook als je uitsluitend borstvoeding geeft, kan je vlekken niet vermijden.

Borstvoedingsstoelgang wast er zeer goed uit, maar kan wel een hardnekkige verkleuring geven. Bovendien heeft je kindje dan vaker stoelgang en die stoelgang is nogal vloeibaar.

Je kan daar natuurlijk een chemische ontvlekker op gebruiken die alles weer wit maakt. Of je luiers in de kookwas stoppen. Maar dat raden we zeker niet aan. Het is slecht voor de milieu, én slecht voor de vezel.

Na verloop van tijd, als je kindje wat minder vaak en wat stevigere stoelgang heeft, blijven de luiers sowieso witter. Er zijn dan meer plasbroeken in de was waardoor ze bij elke wasbeurt weer properder worden.

Je kan eventueel ossengalzeep gebruiken. Dit is een ecologische ontvlekker, waarmee je de vlek kan inwrijven. De allerbeste oplossing is echter iets uit de oude doos: leg de gewassen vochtige luiers gewoon in de zon te drogen. Er is geen betere ontvlekker dan de zon, ze bleekt en desinfecteert. Dit werkt zelfs achter glas.

Meer info over wassen vind je hier.