Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Wat is lanoliseren?

Wat is lanoline?

Lanoline is een geelwitte vettige substantie afkomstig van het wol van schapen. Het wordt ook 'wolvet' genoemd. Lanoline verzorgt wollen kledij en maakt ze minder vlekgevoelig. Het kan ook gebruikt worden voor het waterdicht maken van wollen overbroekjes (lanoliseren).

Lanoline heeft verzorgende eigenschappen voor de huid. Men gebruikt het bijvoorbeeld als billencrème, tepelzalf bij kloven, in cosmetica,….


Hoe gaat dat lanoliseren in zijn werk?

Een nieuw wolbroekje was je eerst voor met een wolwasmiddel en handwarm water (20-25°C). Spoel uit met water op dezelfde temperatuur om vervilten en krimpen te voorkomen en wring niet.

Doe een flinke theelepel lanoline in een beetje heet water. Voeg hieraan een druppel wolwasmiddel toe. Bij een impregneringsmiddel werkt op basis van lanoline (bv. Disana, Sonett of Ulrich) hoef je niets toe te voegen.
Roer tot de lanoline volledig is opgelost. Voeg koud water toe, zodat je 1 liter handwarm water bekomt (20-25°C).

Leg het wolbroekje binnenstebuiten in de oplossing. Knijp een beetje, zodat de wol de oplossing goed kan opnemen. Laat hierin maximum een nacht weken.
Bij nieuwe wolbroekjes herhaal je dit 3-tal keer. Je maakt dus 3 keer een nieuwe lanolineoplossing. Tussendoor laten drogen is niet nodig.

Haal vervolgens de wolbroek uit het water. Knijp een beetje uit (niet wringen). Draai het terug binnenstebuiten en rol op tussen een handdoek. Trek het voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen. Niet in de felle zon of op de verwarming te drogen hangen/leggen.

Het overbroekje moet uiteindelijk goed vettig voelen om waterdicht te zijn. Door het te gebruiken, wordt het broekje steeds meer waterdicht. Het kruis gaat hierdoor wat vervilten.

Moet je de wollen overbroekjes na elke wasbeurt lanoliseren?

De eerste keren lanoliseer je de broekjes elke keer. Na een aantal wasbeurten niet meer. Je zal het rap genoeg merken. Er ligt een soort waxen laagje op het broekje. Als dat weg is, moet je lanoliseren. Of als het het broekje begint te lekken natuurlijk.

Hoe je wolletjes verzorgen?

Je kan lanoline ook gebruiken om je wollen kledij te verzorgen. Je kan ze even laten weken in een lanolineoplossing of een lanolineoplossing er rechtsreeks op sprayen. Indien je je wolletjes in de wasmachine wast op een wolwasprogramma, voeg je de oplossing toe in het spoelbakje.