Een all-in-two is een niet-voorgevormde 2-delige luier. De luier zelf is eigenlijk een grote absorberende inlegger ('soaker'), die is opgebouwd uit meerdere lagen stof. Je legt de inlegger heel eenvoudig in een overbroekje. De absorberende luier zelf sluit niet aan in de liezen.
Het is een eenvoudig en relatief betaalbaar systeem, dat duurzaam is in gebruik en over het algemeen vrij slank valt. Droogt meestal vrij snel (afhankelijk van het gebruikte materiaal).
Er bestaan ook all-in-two luiers waarbij je de inlegger met drukknopjes in het overbroekje kan vastklikken: een (2-delige) snap-in-one. Deze luier combineert de voordelen van een 1-delige luier met de voordelen van een 2-delige. De luier vormt één gehaal en je doet de luier aan zoals een all-in-one, in één keer dus, maar doordat de luier uit losse onderdelen bestaat, heb je toch minder kans op lekken. Het bijpassende overbroekje is ook te combineren met andere 2-delige luiers.
Let op: er bestaan ook 1-delige snap-in-one’s, waar het overbroekje ook een absorberend laagje bevat. Hierdoor kan je dit niet hergebruiken en moet je dit steeds meewassen (bv. Pop-In van Close Parent).
Hoe gebruik je ze?
Je kan deze luier makkelijk op voorhand voorbereiden. De inlegger wordt los in een overbroekje gelegd of erin geklikt. Eventueel voeg je nog een booster toe voor meer absorptie en een inlegvliesje. Nu kan je de luier in één keer aandoen bij je kindje.
Indien enkel een plasje en niet bevuild, kan je het overbroekje hergebruiken doorheen de dag. Je veegt het broekje even af of laat het tussendoor verluchten en wisselt af met een ander.
Het is erg belangrijk dat je een goed aansluitend overbroekje gebruikt. Doordat de luier vanbinnen niet aansluit in de liezen, heb je meer kans dat het overbroekje bij stoelgang aan de binnenkant bevuild wordt.
Je zal het overbroekje minder kunnen hergebruiken en vaker moeten vervangen in vergelijking met een aansluitende 2-delig luier. Daarom voorzie je best iets meer overbroekjes: voor full-time gebruik een 8-tal.
Voor een pasgeborene is dit type luier minder interessant. Door de frequente en vloeibare stoelgang, zal je het overbroekje erg vaak moeten verwisselen en wassen.
De inlegger van een all-in-two is ook ideaal om als nachtinlegger te gebruiken in een andere luiers voor extra veel absorptie.
Welke soorten inleggers bestaan er?
Er bestaan inleggers in maten en meegroei. Meegroei-inleggers kan je makkelijk op maat vouwen naargelang de grootte van je kindje.
Sommige meegroei-inleggers kan je verkleinen door middel van drukknopjes, zoals bv. de inlegger van Rumparooz.
Naast de klassieke inleggers kunnen ook prefolds en vouwluiers gebruikt worden als luier in een all-in-two. Een vouwluier vouw je dan tot een reep (padfold) en een prefold vouw je heel eenvoudig in drie.
Een trifold is een prefold die je standaard gebruikt als inlegger in een overbroekje. Hij bestaat overal uit even veel lagen stof. Je kan de grootte aanpassen, door ze in de lengte of de breedte te vouwen. De nachtinlegger van Flip is hier een voorbeeld van.
In deze video legt Sofie De Middelaer van de blog Tussen dromen en leven uit wat een snap-in-one of een all-in-two luier is.