Wat is de makkelijkste luier?

Kies je voor herbruikbare luiers, dan moet je een aantal beslissingen maken, want er is heel veel keuze tussen de verschillende systemen. Eén van de criteria die je kan gebruiken is dat van het gemak. En dan hebben we het vooral over het gemak om de luier aan te doen, en het gemak bij het wassen, drogen en samenstellen van de verschillende onderdelen van de herbruikbare luier.

De allergemakkelijkste luier is de all-in-one: die heeft immers in één keer een aantal onderdelen samen: het overbroekje en de luier zelf vormen één geheel. Dat geeft vooral een voordeel bij het verwerken van de was: bij andere luiers moet je na het drogen de luier zelf en het overbroekje weer samenvoegen. Bij een all-in-one hoef je dat niet te doen. Je brengt enkel nog een inlegger en een papieren inlegvliesje in, en klaar is kees.

Een all-in-one is ook een voorgevormde luier: je hoeft er niets aan te vouwen, de luier is meteen klaar voor gebruik. Dat maakt hem ook een ideale keuze indien je toch van ouders of schoonouders verwacht dat ze herbruikbare luiers gebruiken wanneer je kindje bij hen op bezoek is.

Voor het aantrekken van de luier maakt het niet veel uit welke luier je gebruikt. Aangezien je een luier altijd op voorhand zal samenstellen (luier, inlegger, inlegvliesje), bedraagt het tijdsvoordeel bij het aantrekken van een all-in-one wellicht maar enkele seconden.