Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Wat doe ik met een papieren inlegvliesje?

Een papieren inlegvliesje gebruik je als vierde onderdeel van de luier. Van buiten naar binnen beschreven heb je eerst het overbroekje, dan de luier zelf met een inlegger en vervolgens het papieren inlegvliesje.

Inlegvliesjes helpen de stoelgang op te vangen. Als ze vuil zijn kan je ze weggooien of in het toilet smijten. Inlegvliesjes die enkel nat zijn, kan je opnieuw wassen.

Het papieren inlegvliesje kan je dus ofwel weggooien in de afvalbak, of doorspoelen door het toilet. Dit laatste alleen als je er zeker van bent dat de buizen van je afvoersysteem daar goed tegen kunnen, uiteraard. Let daar zeker mee op!

Vloeibare stoelgang

Wat doe je de eerste maanden als je kindje nog geen vaste voeding krijgt? Dan is de stoelgang nog zeer vloeibaar. De discussie bestaat of je bij lopende stoelgang al dan niet inlegvliesjes moet gebruiken. Doordat de stoelgang zo vloeibaar is, zijn ze een stuk minder efficiënt. Je kan de luiers ook gewoon wassen met de lopende stoelgang erop. Dus een inlegvliesje in zeker niet noodzakelijk. Anderzijds absorberen ze toch al een deel van de stoelgang, waardoor er minder op de luiers terechtkomt. Het is met andere woorden een persoonlijke keuze. Sommige mensen kiezen die eerste maanden toch al voor een inlegvliesje. Anderen beginnen het pas te gebruiken als het kindje vastere stoelgang krijgt. Eens uitproberen, zou ik zeggen.

Biologisch afbreekbaar

Sommige papieren inlegvliesjes zijn biologisch afbreekbaar. Dat type inlegvliesjes kan je dus ook in de compostbak of op je composthoop gooien. In de meeste gemeenten mag je de inlegvliesjes NIET in de bak van het groenten-, fruit- en tuinafval gooien. De ophaaldienst kan immers niet controleren of de inlegvliesjes die jij gebruikt, wel biologisch afbreekbaar zijn.

Materiaal

Papieren inlegvliesjes worden gemaakt van cellulose (de rollen) of viscose (de dozen). Allebei herbruikbaar. Cellulose is papiervezel, viscose is gemaakt van plantenvezels.

Sterk

Zoals je zal merken, zijn de papieren inlegvliesjes redelijk stevig, steviger in ieder geval dan toiletpapier. Dat betekent dat je ze ook kan wassen als er geen ontlasting aan hangt. Op die manier kan je deze inlegvliesjes makkelijk drie of vier keer opnieuw gebruiken. Sommige merken (Popolini) zelfs zeven keer. Je merkt het zelf wel wanneer ze te fel versleten zijn om nog bruikbaar te zijn.