Wasbare luiers vs. wegwerpluiers: wie wint de race naar duurzame babybilletjes?

wasbare luiers vs wegwerpluiers Klein SpookTussen de periode van nul en drie jaar verschonen we gemiddeld zo’n 5.000 tot 7.500 keer de luiers van onze baby. In die tijdspanne krijgen we dus te maken met een heleboel vuile kontjes, kleine discussies met de partner omtrent ‘diaper duty’ en bovenal ontelbaar veel afval. Dat laatste heeft een grote impact op het milieu. Daarom is het belangrijk om even stil te staan bij de duurzaamheid van zowel wegwerp- als wasbare luiers. Klaar om kontje per kontje naar een ecologischere wereld toe te werken? Read on!

Jaarlijks belanden 65.000 ton wegwerpbare babyluiers op de afvalberg. Dat is ongelofelijk veel en enorm belastend voor het milieu. Hoewel een pak mama’s en papa’s zich bewust zijn van deze problematiek en voor wasbare alternatieven opteren, blijken er nog steeds ouders die voet bij stuk houden en beweren dat wegwerpbare luiers net zo duurzaam kunnen zijn. Daarom maken wij hieronder een afweging van de voor- en nadelen.

wasbare luiers vs wegwerpluiers Klein SpookInvloed op klimaat

Ondanks het feit dat wegwerpluiers sinds enkele jaren meer absorberende korrels en minder houtpulp (= papier) bevatten, hebben ze nog steeds een grotere invloed op onze aarde dan wasbare alternatieven. De productie van papier alleen al vraagt veel water en levert extra afval op dat ter plaatse moet worden behandeld. Voor de absorberende korrels is dan weer aardolie nodig, een niet hernieuwbare grondstof waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu.

Daartegenover staan de wasbare luiers. Die bestaan uit (bio)katoen, polyester, rayon, hennep of bamboevezel en vragen minder grondstoffen bij de vervaardiging. Belangrijk om te vermelden is wel dat voor de productie van katoen in de eerste plaats heel wat water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Hennep en bamboe scoren hierbij beter, hoewel die dan weer meer energie en schadelijke chemicaliën vereisen.

Verder hebben wasbare babyluiers een kleine impact op het milieu tijdens het gebruik ervan. Het wassen en drogen van de reusable diapers kost water en energie, al kan alles steeds in dezelfde wasmachine als onze vuile kledij. Op lange termijn dus hoe dan ook ecologischer dan een gigantische afvalberg.

Kostenplaatje van wegwerp- en wasbare luiers

De kosten van wegwerpluiers hangen af van hoe je ze gebruikt. Zo hebben het merk en de frequentie van het verschonen bijvoorbeeld een invloed op het prijskaartje. Verder zijn er bijbehorende afvalkosten, want dagelijks belanden een heleboel dirty diapers in de vuilbak.

Daarnaast zijn er ook aan het gebruik van wasbare luiers enkele uitgaven verbonden. De meest voorliggende is ongetwijfeld de (extra) waskost. Wil je beginnen met herbruikbare alternatieven, dan moet je eerst een pakket samenstellen met een minimumaantal babyluiers en dat kost je al snel een paar honderd euro. Anderzijds is de geboorte van een kleine spruit een moment waarop je vaak een ‘extra centje’ krijgt van familie en vrienden. En als je de wasbare luiers gebruikt voor broertjes/ zusjes of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog een pak lager.

wasbare luiers vs wegwerpluiers Klein SpookHergebruik

Het grootste verschil tussen wegwerp- en wasbare luiers is ongetwijfeld het totale aantal diapers die nodig zijn om onze baby te verschonen. Indien 3x per week een wasje op de planning staat, moeten we ongeveer 25 tot 30 herbruikbare luiers voorzien. Dat staat in schril contrast met ‘wegwerpluierfamilies’ die in een periode van 3 jaar ongeveer 7.500 babyluiers verbruiken. Méér nog: die zevenduizendtal wasbare luiers zouden 480 gezinnen gedurende zes jaar lang van clean diapers kunnen voorzien.

Daarnaast kunnen alle herbruikbare babyluiers meerdere kinderen dienst doen én later eventueel ingezet worden als poetsdoek of omgevormd worden tot een knuffeldier. Voor wegwerpluiers zijn er momenteel geen algemeen beschikbare hergebruikopties, al investeert Vlaanderen nu 30 miljoen euro extra in innovatieve recyclage initiatieven. Prioriteit of geheel onnodig… De meningen zijn verdeeld.

The choice is yours; kies je ervoor om het achterwerkje van je kleine spruit in een duurzaam of dumppable ‘doekje’ te wikkelen? Wat je ook beslist, neus zéker even rond op kleinspook.be, want ‘we like ecologic butts and we cannot lie’!

Tekst: Margot Huysentruyt

Plaats uw commentaar