Wasbare luiers, is dat niet heel veel was?

Het valt niet te ontkennen, als je met herbruikbare – of wasbare – luiers werkt, heb je meer was. Je hebt inderdaad twee wasbeurten meer per week. Telkens als je een vuile luier hebt, stop je die in de luieremmer. Als je twee emmers vol hebt, doe je die in de wasmachine, dat is meestal na vier dagen. Je kan zelfs nog wat andere was, zoals handdoeken en beddengoed, bij de luiers stoppen en je wast die op 60 graden.

Als je geen droogkast gebruikt, wat aan te raden is, moet je de luiers wel nog ophangen.

Let op: als je pas om de vier dagen wast, heb je best 30 luiers in huis zodat je ook nog voldoende luiers hebt terwijl de natte hangen te drogen. Als je om de drie dagen wast, heb je best 24 luiers in huis. Was je nog sneller, dan is het zeker interessant om ook ander wasgoed bij je luiers te stoppen, om een volle wastrommel te hebben. In het begin lijkt dat misschien een vies idee, maar dat is nergens voor nodig. Op 60 graden is je was echt wel proper.

Nog een criterium om bij de aankoop op te letten: katoenen luiers drogen veel sneller dan luiers in bamboe of hennep en kunnen dus sneller terug gebruikt worden.