Wasbare luiers: een week uit het leven van een luierouder

wasbare luiers: een week uit het leven van een luierouderBen jij een newbie als het over wasbare luiers gaat? Je hebt een pakket wasbare luiers aangeschaft, en je vraagt je af wat nu?!

Om de hoeveel tijd moet ik de luiers wassen? Hoe laat ik ze drogen? Welk pakket stel ik samen om mee te nemen naar de crèche? We vroegen het ons bij de start allemaal af. Samen met enkele fijne en duurzame gezinnen nemen we jou mee in het ecologische verhaal en vertellen we hoe een ‘week met wasbare luiers’ eruitziet.

Wasbare luiers wassen en drogen

Gemiddeld wassen de meeste gezinnen om de twee à drie dagen. Hoeveel keer je per week moet wassen, hangt ook af van de leeftijd van jouw kleine spruit. Voor de allerkleinsten is het eerder om de 2 dagen, later om de drie dagen. Meestal was je in één keer zo'n 18 luiers. In de tussentijd gaan de vuile luiers in een luieremmer of grote wetbag. De wasbare luiers worden weer hygiënisch proper als je ze op 60 graden wast tijdens een lang programma met voldoende wasmiddel. Je draait ook best eerst een voorwas, zodat het meeste vuil al verwijderd wordt: Hier lees je alles over het wassen van wasbare luiers.

Ter info: De luiers met stoelgang van baby’s die nog borstvoeding krijgen kunnen zo in de wasmachine. Bij baby’s die flesvoeding of al vaste voeding krijgen, gebruik je best een inlegvelletje in de luier. De ontlasting kan zo met het inlegvelletje weggegooid worden. De meeste inleggers kunnen een paar keer mee gewassen worden. Gebruik geen wasverzachter, azijn, bleekwater, of andere bleekmiddelen.
 
Wastip: “Mijn dochter is nu 13 maanden maar thuis eigenlijk zindelijk en op de kribbe gebruikt ze nog zo’n twee luiers per dag. We geven altijd een stuk of vijf luiers mee met een overbroekje en een wetbag. 's Nachts draagt ze all-in-ones. We wassen op donderdag (de "kribbeluiers") en maandagavond (de "thuisluiers"). Het begint wat weinig te worden, dus doen we er nu ook handdoeken etc bij, na de voorwas.” Els V.T. 

Nadien is het tijd om alles te drogen. Het merendeel van de gezinnen hangt alle luiers op het droogrek. Het is alleszins een pretje om te zien! Vervolgens moet je één à twee dagen kunnen overbruggen tot de luiers weer droog en geplooid zijn. Droogkast vermijden we liever omdat het belastend is voor het milieu en de stof sneller verslijt.

Jouw ultieme crèchepakket

Ouders geven gemiddeld een zestal luiers per dag mee naar de crèche. Dit aantal kan natuurlijk variëren. We raden ook aan om zeker een zakje cheeky wipes of wasbare billendoekjes, een waszak voor vuile luiers en twee overbroekjes mee te geven.  Belangrijk detail: check vooraf even met jouw crèche of ze met wasbare luiers werken. We merkten jammer genoeg dat dit nog niet overal het geval is.

Luiers uitspoelen: “Voor de zekerheid stoppen we acht luiers en acht boosters in de opvangtas, samen met twee wetbags (een voor pipiluiers, een voor kakaluiers die manlief dan met veel liefde 's avonds uitspoelt).” Annemarijn V.
 

Op uitstap met jouw klein(e) spook(jes)

Gaan we op reis of op uitstap (coronaproof natuurlijk ๐Ÿ˜‰ ) dan maken we een rugzakje klaar. Als je een hele dag gepland hebt, neem je hetzelfde mee als een dagje naar de onthaalmoeder of naar de crèche: zes luiers en twee overbroekjes. Voor een namiddagje weg, zijn een drietal luiers en één overbroekje normaal voldoende. Reserves voorzien kan natuurlijk nooit kwaad (beter voorkomen dan genezen ๐Ÿ™‚ ). Vergeet zeker geen wetbag.

Elke vrije seconde is goud waard: “Oh ja, en luiers weer klaarmaken doe ik 's avonds voor de tv. Vastklikken/inschuiven, inlegvelletje erin en klaar :) ” Lien D.P. 

In de zomerperiode voorzie je best ook een herbruikbare zwemluier in jouw ready-to-go rugzakje.De elasticiteit hiervan maakt dat jouw sloebers zeer comfortabel kunnen bewegen. Ze zijn ook mama- en papa-vriendelijk gemaakt door de twee drukknopjes aan de zijkant die het aan- en uitdoen zeer vlot laten verlopen. Geniet je van een zonovergoten vakantie dan hoef je je geen zorgen te maken om alles tijdig droog te krijgen. De zon doet dit voor jou. Ondertussen hebben jullie weer tijd voor die o zo kostbare qualitytime! ๐Ÿ˜

Ter info: Spoel de luiers uit na het zwemmen.
 
Heb je zelf nog tips of heb je nog vragen over de proefpakketten met wasbare luiers, enkele producten, of iets anders? Laat het ons weten! Check ook zeker eens de website van Klein Spook of word lid van Klein Spook/ Tante Rosa babbeltjesgroep. Je vindt er alles van online infosessies tot tweedehands producten.
 

Foto: Hannelore Haemers

Tekst: Axelle Longeval

Plaats uw commentaar