Waarom je niet online kan betalen met elektronische ecocheques

Het lijkt een bizarre grap: met elektronische ecocheques kan je niet betalen bij webshops. Waarom heten ze dan ‘elektronisch’, zou je denken. Toch zijn er drie goede redenen waarom je momenteel nog niet met deze ecocheques online kan betalen, en het wellicht zelfs nooit zal kunnen. Gelukkig kan je wel met de ecochequeskaart betalen als je je bestelling afhaalt bij Klein Spook.

De uitgevers van de ecocheques zijn er niet klaar voor

Momenteel heeft geen van de uitgevers van ecocheques een goed systeem om online te betalen. Sodexo en Monizze hebben helemaal nog niets voorzien, bij Edenred loopt een beperkt proefproject. Helaas met een zeer onvolmaakt systeem: je kan alleen het exacte bedrag betalen, indien je bestelling groter is dan het bedrag aan ecocheques, is er geen manier om het restbedrag te betalen. Sodexo geeft aan dat er misschien na de zomer een online betaalsysteem komt, bij Monizze is men niet in staat een timing te geven. Vragen door handelaars aan Edenred worden niet beantwoord.

De wetgever maakte er een potje van

Toen de overheid twee jaar geleden de elektronische ecocheques toeliet, deed ze ook niet veel meer dan dat: het geven van toelating. Aan de uitgevers van de cheques werd geen deadline opgelegd en kwamen er geen richtlijnen over hoe de online betalingen mogelijk te maken. Dat leidde er toe dat alle drie de uitgevers nu los van elkaar oplossingen ontwikkelen die niet compatibel zijn. Ze vertikken het ook om met elkaar samen te werken. Voor handelaars die hun online betalingssystemen willen gebruiken, betekent dat drie keer extra kosten. Het is een beetje alsof een winkel zijn klanten voor iedere bank afzonderlijk een betaalterminal zou moeten aanbieden.

De overheid maakte het recent trouwens net nog wat ingewikkelder door een wetsontwerp in te dienen dat de ecocheques helemaal afschaft. Bij Sodexo  geeft men toe dat er nu nog minder haast is om een online betalingssysteem voor ecocheques op te zetten.

De complexiteit van online betalingen

Online betalen lijkt heel simpel, en we maken het de klant ook graag zo makkelijk mogelijk, maar er zit een heel ingewikkeld gebeuren achter dat rekening moet houden met de diverse betaalsystemen (bankkaart, Paypal, creditkaarten,…), met beveiliging en nog veel meer. Het integreren van de betaalsystemen is een van de meest complexe onderdelen bij het opzetten van een webshop. Iedere verandering aan die betaalmogelijkheden vergt dus een extra financiële investering. Het is dan ook zo goed als onbegonnen werk om voor Monizze, Edenred en Sodexo die investering telkens opnieuw te gaan doen, zeker als de ecocheques zelf straks helemaal verdwijnen.

De ecochequeskaart weggooien dan maar?

Moet je zeker niet doen, want gelukkig kan onze betaalterminal de kaarten wel aan, ook al heeft het proces om dat op punt te krijgen meerdere maanden aangesleept. Wanneer je een bestelling bij Klein Spook zelf afhaalt, kan je dus wel degelijk met je ecochequeskaart betalen. Zo zijn de ecocheques toch weer een cadeau, en geen vergiftigd geschenk. 

Plaats uw commentaar