Waar moet ik op letten bij overbroekjes?

Wanneer je een overbroekje kiest, kan je je natuurlijk laten leiden door de leuke printjes die op het broekje staan. Maar er zijn nog een aantal andere zaken waar je op moet letten. Zoals het materiaal waaruit het broekje gemaakt is en hoe het sluit.

Overbroekjes sluit je meestal met een paar stroken klittenband of met drukknopjes. Er bestaan ook overbroekjes die helemaal voorgevormd zijn, beschikken over een elastiek bovenaan en die je kan optrekken als een gewoon broekje.

Heel belangrijk aan een overbroekje: het moet ademend zijn. Een luier die nat geworden is, moet toch een beetje kunnen luchten. Sommige overbroekjes zijn gemaakt van pure plastic, en zorgen niet voor verluchting. Deze overbroekjes kan je beter niet gebruiken. De meeste overbroekjes zijn gemaakt van ademende kunststof, polyurethaan laminaat, kortweg PUL. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook micro-ademend.  De water(damp)molecules kunnen ontsnappen, maar waterdruppels kunnen niet door.

Een overbroekje moet natuurlijk goed aansluiten. Een sluiting met klittenband bovenaan kan daar voor zorgen. Let er ook op dat overbroekjes met twee elastiekjes aan de beenopeningen beter aansluiten en dus minder snel voor lekken zullen zorgen. Indien de beenopening wat te wijd is, kan je dat eenvoudig wat toenaaien en later weer open maken als de baby wat zwaarder geworden is.

Een heel speciaal type overbroekjes zijn de wollen overbroekjes. Die zien er heel erg schattig uit en zijn ook heel erg praktisch. Je kan ze aantrekken als een gewoon broekje, en doordat ze van pijpjes voorzien zijn, is lekkage zo goed als onmogelijk. Wol is uiteraard niet waterdicht, daarom moet je wollen overbroekjes af en toe behandelen met een stof die ze lekvrij maakt, lanoline.