Kan ik tweedehands luiers (ver-)kopen?

Er is een levendige handel in tweedehands herbruikbare luiers. Katoenen luiers een tweede leven geven, is natuurlijk het ultieme doel van hergebruik, zo worden de luiers niet alleen binnen een gezin opnieuw gebruikt, maar ook in een nieuw gezin.

De voordelen van tweedehands luiers liggen voor de hand: je bent nog goedkoper af dan wanneer je zelf alles nieuw koopt. En bovendien bewijs je het milieu een nog grotere dienst door telkens opnieuw dezelfde producten te gebruiken. Daar kan de wegwerp pamper niet tegen op. Tweedehands is in het geval van de stoffen luier zelfs interessant doordat het al vaak gewassen is. Net als handdoeken absorbeert flink-gewassen stof beter dan nieuwe materialen. Het mag natuurlijk niet tot op de draad versleten zijn. Maar zoiets merk je wel.

Tweedehandsluiers verkopen

Als je de luiers niet meer gebruikt, omdat je kindjes uit de luiers zijn, eruit gegroeid zijn of je er om gelijk welke reden mee stopt, is het misschien interessant om je luiers tweedehands te verkopen. Veel mensen twijfelen of ze effectief met herbruikbare luiers willen starten en dan is de begininvestering voor een heel pakket luiers soms toch wat groot. Sommigen willen ook wat verschillende modellen uittesten. En dan is tweedehands perfect. Let wel, het is iets moeilijker om overbroekjes te verkopen omdat die rapper verslijten, maar de luiers zelf en de inleggers kunnen gerust een aantal kindjes mee.

Tweedehandsluiers kopen

Tweedehands luiers vind je op verschillende plaatsen: op diverse tweedehands sites als Kapaza, eBay, 2dehands, maar ook op diverse fora en Facebook pagina’s, onder meer op de Facebook pagina van Klein Spook kan je luiers kopen en verkopen. Ook op de Facebook pagina Luiermarkt kan je terecht.

Het kan interessant zijn om eens te testen of herbruikbare luiers je liggen, zonder een volledig nieuw pakket te kopen. Je kan eventueel je tweedehandspakket nog aanvullen met een paar nieuwe luiers. Overbroekjes en all-in-ones verslijten vaak wat sneller dan de luiers zelf, dus die zal je waarschijnlijk nieuw moeten kopen, zeker als het meegroeiers zijn, maar de luiers en inleggers kunnen meestal wel een paar kindjes mee.

Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten wanneer je wasbare luiers tweedehands wil kopen:

  • Staat er geen foto van de luiers bij de verkoopadvertentie, dan zal daar wel een goede reden voor zijn. Koop geen luiers waarvan je niet exact kan zien hoe ze er uit zien of in welke staat ze zijn.
  • Aarzel niet om vragen te stellen aan de verkoper. Krijg je geen of geen goede antwoorden, dan is het wellicht geen goed idee om te kopen.
  • Maak je niet te veel zorgen over vlekken: de luiers zijn uiteraard al gebruikt, en als je de luiers voldoende warm wast, zijn ze hoe dan ook hygienisch schoon. Bleken in de zon kan wonderen doen voor het verwijderen van vlekken.
  • Het onderdeel van de luier dat het snelste verslijt, is de velcro. Als de velcro in de was niet goed verzorgd is, kan het zijn dat er pluisjes in zitten, waardoor het niet meer kleeft. En daar heb je natuurlijk niets aan.
  • Wees ook voorzichtig met het overbroekje. Algemeen wordt afgeraden om meegroeioverbroekjes tweedehands te kopen, en al helemaal wanneer het gaat om overbroekjes die met velcro sluiten.
  • Eens je de luiers in je bezit hebt, kan je ze best nog eens goed wassen en drogen. Je kan ze bijvoorbeeld ook een nachtje laten weken in een emmer water met wat bicarbonaat er bij. Dat is een prima reinigingsmiddel, dat risicoloos is voor de huid van je baby. Om die reden raden we allerhande bleekmiddelen af. Na deze weekbeurt, laat je ze nog een paar cycli wassen in de wasmachine. En als je ze daarna ook nog droogt in de zon, zijn ze helemaal klaar voor gebruik.