Uit welk materiaal zijn herbruikbare luiers gemaakt?

Herbruikbare luiers vind je in diverse soorten materiaal. De verschillen tussen de diverse stoffen die gebruikt worden zitten vooral in het absorptievermogen, de snelheid van drogen en de milieuvriendelijkheid van de teelt.

Traditioneel worden herbruikbare luiers geassocieerd met katoen. Katoen wordt inderdaad nog veel gebruikt, soms in de vorm van biokatoen of badstof. Katoen zorgt niet voor een grote absorptie, maar droogt wel heel makkelijk. Het gebrek aan absorptie kan je opvangen door een inlegger in een goed absorberende stof te gebruiken. De absorptie van een katoenen luier heeft natuurlijk ook te maken met de dikte van de luier. Katoen is wel een heel milieuonvriendelijke teelt: een kwart van alle insecticiden die in de wereld geproduceerd wordt, wordt ingezet voor de katoenteelt. Keurmerken als Oeko-Tex 100 garanderen wel dat er geen pesticiden meer in het eindproduct zitten.

  • Biokatoen is katoen dat biologische manier geteeld wordt, dus zonder pesticiden, kunstmest en ontbladeringsmiddelen. Strikluiers bijvoorbeeld zijn in biokatoen gemaakt. Biokatoen heeft net als katoen een niet zo hoog absorptievermogen, maar droogt wel heel snel.
  • Badstof is een variant op katoen, maar kan ook bij andere materialen. Het is een manier van weven. Deze stof is heel dik en dus absorbeert hij goed, maar droogt hij minder snel. Badstof kan wel ruw worden als je geen droogkast gebruikt. 
  • Bamboe is een zachte en soepele stof die heel goed absorbeert, tot drie keer meer dan katoen. Anderzijds is bamboe ook de traagst drogende stof. Bamboe heeft een warmteregulerende werking: in de winder voelt de stof warm aan, in de zomer koel. Bamboe is een bijzonder milieuvriendelijke teelt: bamboe groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld, heeft weinig water nodig en absorbeert CO2. Tijdens het productieproces van de viscose worden wel pesticiden gebruikt. Ook hier garanderen keurmerken als Oeko-Tex 100 de afwezigheid van pesticiden.
  • Hennep is een sterke vezel die lang meegaat. De stof absorbeert beter dan katoen, maar minder goed dan bamboe. Hennep is geschikt voor een huid die gevoelig is aan chemicaliën. Hennep is zacht, maar kan vrij hard worden indien de luiers met hard water worden gewassen. Net als bamboe regelt hennep de temperatuur: koel in de zomer, warm in de winter. Ook hennep is een bijzonder milieuvriendelijke teelt. Hennep groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld en heeft een hoge opbrengst.
  • Fleece is een zachte, ademende stof die waterafstotend is. Fleece droogt snel, en regelt de temperatuur. Het wordt als binnenzijde van nachtluiers gebruikt omdat het droger aanvoelt voor de baby. Fleece kan je wel beter vermijden met bij baby’s met extreem gevoelige huid , eczeem of allergieën.
  • De synthetische stof microvezel absorbeert goed, voelt toch droog aan en droogt snel aan de waslijn.
  • Overbroekjes zijn meestal gemaakt uit PUL, of polyurethaanlaminaat. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook microademend. De kleine waterdampmolecules kunnen daardoor wel ontsnappen, maar de grote watermolecules kunnen niet door.