Uit hoeveel onderdelen bestaat een herbruikbare luier?

Ga je wasbare luiers gebruiken, dan heb je minstens twee onderdelen nodig: de luier zelf en een overbroekje. Vaak worden ook nog extra inleggers gebruikt, plus papieren inlegvliesjes. Deze laatste twee onderdelen zijn eigenlijk optioneel, maar maken het luieren wel makkelijker.

Wat je dus zeker nodig hebt, is de luier zelf. Die zorgt voor de absorptie en kan heel wat vocht opslorpen. De luier kan uit alle soorten textiel bestaan: katoen, biokatoen, badstof, molton, hennep, fleece, bamboe… de keuze is groot. Over de luier doe je zeker een overbroekje, dat als buffer dient voor het vocht, zodat de kleren van je baby niet nat worden. Daarom moet je er ook altijd voor zorgen dat de luier helemaal in het overbroekje zit en er geen onderdelen van de luier uitsteken.

De extra inlegger gebruik je voor extra absorptie. Dat is zeker nodig als je ook ’s nachts herbruikbare luiers gebruikt. Wanneer je baby nog klein is, maakt het kindje maar kleine plasjes, dan is een extra inlegger niet nodig. Die inleggers heb je net als de luier zelf in verschillende stoffen. Als nachtinlegger zijn vooral inleggers met een hoge absorptiegraad geschikt. Denk daarbij aan badstof, bamboe of hennep.

Papieren inlegvliesjes zijn bijzonder handig wanneer je kindje een grote boodschap doet. Dan kan je gewoon het papieren vliesje met de stoelgang in de afvalbak, het toilet of het compostvat gooien. Dankzij het papieren vliesje worden de luiers zelf minder vies.

Er bestaan ook ‘all-in-one’-luiers, die tegelijk luier en overbroekje zijn, en waar soms zelfs ook al een inlegger aan vastzit. Dan hoef je enkel nog een papieren vliesje in te leggen en je luier is helemaal samengesteld. All-in-one luiers zijn vooral handig om mee te nemen op stap, of wanneer je kindje bij ouders of schoonouders gaat die de herbruikbare luier maar een gedoe vinden. Een all-in-one luier is net zo makkelijk in gebruik als een pamper.