Moet ik altijd wasbare luiers gebruiken?

Als je omwille van ecologische redenen kiest voor herbruikbare luiers, ben je waarschijnlijk geneigd om meteen heel streng te zijn op jezelf: iedere wegwerp pamper is er één te veel. Toch hoef je je zeker niet schuldig te voelen als je ook al eens een wegwerpluier gebruikt.

Het komt er vooral op aan voor jezelf een goed evenwicht te vinden, en zo vaak mogelijk herbruikbare luiers te gebruiken, zonder jezelf het al te moeilijk te maken. Vergelijk het met diëten: als je meteen heel streng bent op jezelf, hou je het maar enkele weken vol. Hetzelfde geldt voor het gebruik van herbruikbare luiers: door per se altijd en overal herbruikbare luiers te willen gebruiken, maak je het je misschien zo moeilijk dat je er na korte tijd al de brui aan geeft.

Een voorbeeld: als je voor veertien dagen op vakantie gaat in een tentje op een afgelegen camping in de Pyreneeën waar je geen wasmachine hebt, maak je het je wellicht bijzonder moeilijk om toch herbruikbare luiers te willen gebruiken. Het kan wel, met een handwas nu en dan. Het is natuurlijk knap van je als je dat ziet zitten, maar spijbel je eens, is dat ook nog niet zo erg. Toch?

Voor korte trips van één of slecht een paar dagen kan je makkelijk een luiertransportzak gebruiken waar je de luiers in stopt. Zolang kan je ze wel bewaren.

Het komt er dus op aan zoveel mogelijk herbruikbare luiers in te zetten, maar probeer er niet te extreem in te zijn. Elke keer dat je herbruikbare luiers gebruikt i.p.v. wegwerp is gewonnen.