Is een inlegger echt nodig?

Een inlegger is zeker geen overbodige luxe. Het zorgt voor extra absorptie. In het begin als je kindje nog klein is, nog niet zoveel volume plast en nog geen lange nachten doorslaapt is zo’n inlegger geen must, maar later wel. Vooral ’s nachts zorgt een goede absorberende inlegger dat de pyjama droog blijft. Eigenlijk kies je met behulp van de inleggers zelf hoe sterk absorberend je de luier maakt.

Je hebt inleggers in alle maten, vormen en materialen. Veel gebruikt zijn de moltonnen inleggers van biokatoen. Ze worden in twee, drie, vier… gevouwen en groeien dus mee met je kindje. Extra voordeel is dat die inleggers bijzonder snel drogen.

Voor ’s nachts is een inlegger in hennep of bamboe aan te raden of een grote inlegger die in drieën wordt gevouwen. Zij absorberen bijzonder goed. In de meeste nachtluiers is er een pocket voorzien waar je de inlegger kan instoppen. Je laat die inlegger in het zakje als je de luier in de wasmachine gooit, tijdens het wassen komt het er vanzelf wel uit.

Er bestaan ook inleggers in fleece. Zij absorberen iets minder dan de inleggers in bamboe of hennep, maar geven wel een droog gevoel.
En als je kindje echt heel veel plast, kan je zelfs meerdere inleggers gebruiken.

Let op: soms is er naamverwarring

In de tekst hierboven spreken we eigenlijk over 'extra inleggers', inleggers die als extra booster van de luier dienen. Daarnaast bestaan er ook prefoldluiers of vouwluiers. Dat zijn heel dikke inleggers die je in een overbroekje legt en die een 'voorgevormde' luier vervangen.