Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Ik gebruik niet voltijds wasbaar. Moet ik me nu schamen?

wasbare luiers klein spookWanneer is de wasbare luierpolitie laatst bij je langs geweest? Kwam die controleren of je wel altijd wasbare luiers gebruikte? En vonden ze per ongeluk toch die doos pampers, verstopt op je geheime bergplek? Gelukkig bestaat er niet zoiets als de luierpolitie, en ben je ook geen slecht mens omdat je af en toe een wegwerpluier gebruikt. Ook wie niet voltijds wasbaar luiert, hoeft niet meteen op de brandstapel.

We kennen weinig mensen die nooit anders gebruikten dan wasbare luiers. Uiteraard hebben we daar het grootste respect voor. Maar respect hebben we net zo goed voor mensen die maar deeltijds wasbaar gaan, of die op vakantie wegwerp meenemen.

Wanneer de crèche weigert wasbare luiers te gebruiken (ja, helaas gebeurt dat nog), kan je kindje maar deeltijds wasbare luiers dragen. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je crèche zelf al koos voor wasbare luiers en er ook de aanschaf van deed. Dan heeft het weinig zin een volledig luierpakket (25 luiers en inleggers, 5 overbroekjes) te kopen. Wellicht heb je dan al genoeg aan 15 luiers en inleggers, en 3 overbroekjes. Dit betekent wel dat je misschien iets sneller zal moeten wassen. Op zich geen probleem, want de luiers kan je mee wassen met alle andere spullen die je aan 60 graden wast. Handoeken, washandjes, billendoekjes, die mogen allemaal bij je luierwas. Je hoeft niet te wachten tot je een trommel vol hebt. Op die manier moet je minder investeren in wasbare luiers, en blijf je financieel voordeel doen in vergelijking met wegwerpluiers. Want uiteindelijk heb je ook minder waskosten natuurlijk.

Ook op vakantie is het soms niet praktisch om wasbare luiers te gebruiken. Geen wasmachine in het huisjes dat je 2 weken huurt, en geen wasserette in het dorp. Dan kan je niet anders dan wegwerp gebruiken. En weet je: na je vakantie zal je zo blij zijn dat je terug kan naar wasbare luiers.

Veel mensen starten ook niet meteen bij de geboorte met wasbare luiers. Ook dat is heel begrijpelijk: de geboorte is een ingrijpende gebeurtenis, en dan is het niet slecht om eerst even je leven weer helemaal in een nieuwe plooi te laten vallen en dan met wasbare luiers te starten. Ben je bang dat je de stap niet meer zal durven maken omdat je zo gewoon bent geraakt aan wegwerp? Bekijk dan eens goed de berg afval die je produceert met pampers, en je zal snel weer gemotiveerd raken.

Je hoeft je dus niet te schamen als je al eens wegwerp gebruikt. Vergelijk het met vegetariërs en flexitariërs. Ook als je één of twee dagen per week geen vlees eet, draag je bij aan een betere wereld. Je hoeft je niet slecht te voelen omdat je af en toe wél vlees eet. Dus ook als je maar enkele dagen per week wasbaar verluiert, ben je goed bezig. Want iedere wegwerpluier minder, maakt een verschil.

Plaats uw commentaar