Ik ga op reis

Voel je niet schuldig als je op vakantie wegwerpluiers meeneemt. Niemand zal het je kwalijk nemen. Als je een paar weken wegwerp hebt gebruikt, zal je beseffen voor hoeveel afval pampers zorgen en hoe duur ze zijn. Geloof me, terug thuis gebruik je weer met frisse moed wasbare luiers.

Maar eigenlijk is het meestal ook mogelijk om herbruikbare luiers te gebruiken. Dus, als je ruimte hebt in je bagage en een wasmachine ter beschikking (in je camping, vakantiehuisje, hotel of in een wassalon in een stadje vlakbij), kan je het toch eens proberen.

Katoenen luiers op reis, hoe ga je te werk?

Je neemt voldoende luiers mee voor vijf dagen (en vijf nachten). Na de vierde dag was je de luiers en je laat ze op dag vijf in de zon drogen. Vanaf dag zes kan je ze weer gebruiken.

Wat neem je mee?

als je enkel overdag luiers gebruikt?
- 25 luiers (liefst katoenen luiers omdat die sneller drogen)
- 4 overbroekjes
- doos/rol inlegvliesjes
- klein flesje/doosje wasmiddel

als je ook ’s nachts herbruikbaar gaat?
- 5 luiers voor 's nachts
- 2 overbroekjes voor ’s nachts, bijvoorbeeld in wol (zie hieronder)

Extra tips:

Overweeg eens wollen overbroekjes
Als je ook ’s nachts herbruikbaar gaat, kan je die wollen broekjes heel wat nachten na elkaar gebruiken zonder die felle urinegeur die je na een (hopelijk) lange nacht kunt hebben. Overdag hang je het broekje op en hup, het is weer fris. Is het toch vuil, was het uit met de hand. Bovendien is wol ademend en regelt het de temperatuur, het voelt dus fris aan in de zomer en warm in de winter.
En – ook leuk – het is superschattig, je kleintje met enkel zo’n wolbroekje aan.

Zakjes, zakjes en nog eens zakjes
Zorg zeker voor voldoende zakjes. Op uitstap kan je de vuile luiers in een luiertransportzak stoppen. Die kan je goed afsluiten zodat er geen geurtjes vrijkomen. Je afval stop je best in een plastic zakje dat je in het eerste beste vuilnisbak kan gooien.
Luiertransportzakken kunnen ook dienen om de vuile was in te stoppen in afwachting van de wasbeurt.

Vergeet de wasknijpers niet - nee, niet voor op je neus
Vaak is er een wasrekje in het vakantieverblijf, maar als je daar niet zeker van bent, zorg je best voor een waslijn en wasknijpers.
Maak zeker een foto van de wapperende luiers aan de waslijn. Staat mooi op onze facebookpagina.

Voor ijsmondjes, plakhandjes en zwarte knieën
Stop voor elke uitstap een paar natte washandjes in een diepvrieszakje. Een efficiënt alternatief voor ‘natte doekjes’. Ecologisch en verfrissend. Je kan ook de praktische en hippe zakjes van Cheeky Wipes gebruiken. Ideaal voor een paar 'natte doekjes' en herbruikbaar.

Billendoekjes op uitstap
Ook als je op uitstap bent, kan je wasbare billendoekjes gebruiken. Er bestaan speciale doekjes voor én speciale zakjes én zelfs speciale waszakjes. Van Cheeky Wipes bijvoorbeeld. Maar ook met een waterdicht en afsluitbaar zakje en wat oude doekjes kom je al een heel eind.

Weinig plaats in je bagage? Ga voor strikluiers!
Ze nemen weinig plaats in je bagage en – zeker niet onbelangrijk – ze drogen snel.

Zonder accidentjes het water in met een herbruikbare zwemluier
Naast het voordeel dat het herbruikbaar is, zorgt het er voor dat de stoelgang netjes in de luier blijft, want geef toe, je wil geen ongewenste verrassingen als je net zo lekker aan het splashen bent in het publieke plonsbadje.

Blote billetjes
Geloof me, als het mooi weer is, zal je kleintje er heel erg van genieten om soms eens met de billetjes bloot te lopen. Nog makkelijker en ecologischer! En misschien een eerste stap naar zindelijkheid, als je kindje daar al aan toe is.

Verzorgingsmatje
Als je op stap bent is het niet altijd makkelijk om een proper plekje te vinden om je kindje op te verzorgen. Daarom is het handig om je eigen verzorgingsmatje mee te nemen. In je verblijf kan je het op een matras of kussen leggen en je hebt je eigen proper verzorgingshoek.