Hoeveel luiers moet ik kopen?

Wanneer je start met herbruikbare luiers, moet je een pakket samenstellen waarin alle onderdelen voorhanden zijn, dus zowel de luiers zelf als overbroekjes, inleggers en papieren inlegvliesjes. Je koopt er daar minstens genoeg van om pas om de drie dagen te moeten wassen.

Luiers

Dat betekent dat je minstens 18 luiers nodig hebt, of misschien zelfs 25 tot 30 om wat meer comfort te hebben en niet telkens tegen de limiet van je aantal propere luiers te moeten wassen.

In de praktijk raden wij 24 luier aan. Op die manier moet je om de drie dagen wassen. Gemiddeld gebruik je zes luiers per dag. Pasgeboren hebben dagelijks acht vuile luiers.

  • Na dag 1 heb je 6 vuile luiers.
  • Na dag 2 heb je 12 vuile luiers.
  • Na dag 3 heb je 18 vuile luiers en doe je ze in de wasmachine.
  • Dag 4 gebruik je je laatste 6 luiers.

Bij pasgeboren kindjes was je op die manier om de twee dagen. Maar in die periode was je sowieso meer. En de luiers kan je makkelijk meewassen met lakentjes, tetradoeken, slabbetjes, handdoeken...

Als je luiers hebt die niet meegroeien met je kindje, zal je die in verschillende maten moeten kopen. Meestal heb je met twee maten voldoende, soms drie. Dat hangt af van het merk waarvoor je kiest.

Inleggers

Als je luiers hebt in een materiaal dat minder goed absorbeert, koop je meteen ook evenveel inleggers als je luiers koopt, dus minstens ook achttien, maar liefst meteen een stuk of 25. Handig is ook om maar meteen een drietal nachtinleggers te kopen, voor extra absorptie wanneer je kindje langer doorslaapt.

Let op: in heel veel luiers zit er standaard al een extra inlegger

Overbroekjes

Overbroekjes heb je minder nodig, daarvan mag je er van uit gaan dat je er maar twee of drie gebruikt per dag. Dat betekent dat je voldoende hebt aan een zestal overbroekjes. Die zal je uiteraard ook in verschillende maten moeten kopen. Dit geldt natuurlijk niet als je kies voor all-in-one luiers waar de overbroekjes al in vervat zitten.

Inlegvliesjes

Een laatste onderdeel in je pakket zijn de papieren inlegvliesjes. Die koop je in dozen of rollen van 100 vellen. Bij je eerste aankoop kan je best meteen een paar van die dozen of rollen kopen. Je mag ervan uit gaan dat je een 100-tal velletjes per maand zal gebruiken.

Toebehoren

Om je pakket te vervolledigen, koop je best meteen ook een paar luiertransportzakken om de luiers van en naar de crèche of onthaalouder te transporteren. Enkele wasnetjes geven je dan weer meer comfort om de luiers in een emmer te stoppen en in één keer in de wasmachine over te hevelen.