Hoe word je de best mogelijke ecologische ouder in 7 tips

Willo met zijn wasbare luierWe willen als ouder maar één ding… dat onze kinderen de kans krijgen om op te groeien in een wondermooie wereld, rijk aan prachtige fauna en flora. Wil jij hier graag aan meehelpen door bewuster door het leven te gaan door jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Lees dan zeker volgende tips!

Tip 1: Zoek een winkel met een ecologisch verantwoorde geboortelijst

Het begin van het proces om als ouder jouw ecologische voetafdruk te verkleinen start al bij het maken van de geboortelijst. Vanaf deze stap maak je al jouw eerste verantwoorde keuze. Want jawel, het aanmaken van een geboortelijst kan ook ecologisch! Zo vind je heel wat ecologische alternatieven op het internet zoals Mic Mac Miniscule. Je kan bv. bij hen terecht voor babyspullen die zij een tweede leven geven.

Tip 2: Eco-wasjes…

Wanneer je je kind wast, kan je ecologisch verantwoord te werk gaan op twee verschillende manieren. Het waterverbruik is er een van. Een bad laten vollopen voor zo een klein spruitje is vaak onnodig en een enorme verspilling. Een van de oplossingen is om je samen met jouw kind te wassen. Je hoeft ook elke dag het haar te wassen. Zo doe je niet alleen iets goed voor de natuur maar heeft jouw kindje ook meer FUN tijdens het wassen. Het andere aspect omvat het gebruik van zeep. Hoe minder je gebruikt en hoe ecologischer de zeep, hoe beter voor je baby. Enkele voordelen zijn: een minder droge huid, minder eczeem, minder last van luieruitslag, minder contact met chemicaliën...

Tip 3: … en eco-plasjes

Gebruik wasbare luiers! Vaak ontstaan hier heel wat misverstanden rond: ‘Het is veel meer werk dan een wegwerp luier’, ‘Zoiets stinkt toch?’, ‘Verbruikt het niet heel veel water bij het wassen?’… Integendeel, wasbare luiers zorgen voor niet veel extra werk, houden beter de geur tegen dan wegwerp luiers, zijn beter voor de huid van jouw baby, heel hygiënisch en bevorderend voor het milieu. Je verkleint er de enorme afvalberg aan luiers mee, maar liefst 1 ton luierafval! Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop van Klein Spook om jouw ecologische, hippe wasbare luier te scoren.

Tip 4: Kies voor tweedehands of hergebruik oude spullen om te hergebruiken

Hergebruiken? Tweedehands? Of beiden? Met deze tip draag je heel gemakkelijk je steentje bij aan een duurzamere wereld! Hergebruiken, is heel gemakkelijk. Geef jouw oud speelgoed door aan jouw kinderen. Er is niets beter om als ouder jouw kind te zien spelen met het speelgoed waar jij zelf uren mee gespeeld hebt, toch? Daarnaast is tweedehands misschien wel DE ideale manier om op goedkope wijze aan leuk speelgoed te geraken. Baby’s zijn vaak nog te jong en hebben geen besef met wat soort speelgoed ze spelen. Waarom dan niet gewoon tweedehands kopen in plaats van gloednieuw speelgoed. Jullie kleine spruit merkt het verschil niet eens en het is nog eens goedkoop ook! Nog een kleine tip: kies voor houten speelgoed. Het is duurzamer en gaat generaties langer mee. Zo kom je al een stapje dichter bij het worden van een ecologische ouder. 

'Ik ben alleenstaande moeder (bewust) en ik vind zo goed als al mijn duurzame keuzes geen moeite kosten.' - Kathleen, mama van 1 dochtertje 

Tip 5: Hallo bamboe en weg met al die plastiek

Bamboe is het nieuwe plastiek! Een bamboe tandenborstel, bestek, bordje… Je kan het vandaag de dag terugvinden op verschillende websites. Het is duurzaam, pesticidevrij, bevat geen chemicaliën en het staat ook nog eens mooi op de eettafel.

Tip 6: Ga voor een (elektrische) bakfiets als ecologisch vervoermiddel

Tegenwoordig kijk je er niet meer naast. Overal (vooral in een stad) kom je hem tegen. De bakfiets. Het is een waar fenomeen geworden. Jouw kinderen wegvoeren naar school of naar hun hobby’s en dit op een ecologische en veilige manier. Dat kan niet anders dan een trend zijn. 

Tip 7: De jongeren zijn de toekomst

We leven jammer genoeg allemaal maar een keer. Net omwille van die reden moeten we die kans ook geven aan de volgende generaties. Geef ecologische waarden van bij het begin mee dat is de beste manier om jouw kleine spruit er van jongs af aan bewust van te maken. Zij treden ten slotte in jullie voetstappen, om deze mooie planeet aarde in al haar pracht en praal te bewaren

'Onze grootste motivatie is om, met de middelen die we hebben, voor onze kinderen een betere wereld te creëren.'  - Sanne, mama van twee zoontjes

Met deze 7 tips staan we als ouder al een stapje dichter bij het ecologisch ouderschap. 

Tekst: Emilia Van Isterdael

Foto: Ine Renson

Plaats uw commentaar