Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Hoe was ik wasbare luiers?

Hoe was ik wasbare luiers?

Een wasbare luier is een gebruiksproduct, dat veel te verduren krijgt. Verzorg ze goed, maar zorg ook dat ze grondig gewassen zijn. De boodschap is: gebruik je gezond verstand.

Om je was hygiënisch proper te krijgen raden we aan de luierwas te wassen op 60°C met een universeel wasmiddel met een lang wasprogramma en veel water. Doseer je wasmiddel naargelang waterhardheid en bevuilingsgraad (zwaar bevuilde was), maar gebruik je gezond verstand. Als er meer poeder is dat je machine kan wegwassen, gebruik je best in het vervolg wat minder. Wassen op 90°C is met de huidige moderne wasmiddelen en wasprogramma’s zeker niet nodig. Het zal je luiers sneller doen slijten en is niet goed voor het milieu.

Verwijder op voorhand al zo veel mogelijk stoelgang (minder belangrijk bij borstvoedingsstoelgang). Bewaar vuile luiers bij voorkeur droog. Laat de vuile luiers niet langer dan 3 dagen liggen vooraleer je ze wast. Eventueel kan je een druppeltje etherische olie gebruiken op de bodem van de emmer. Tea Tree olie werkt ontsmettend en heeft een (aangename) geur.

Was om ecologische redenen bij voorkeur met een wastrommel voor 3/4de gevuld en gebruik een energiezuinig wasmachine. Je hoeft de luiers niet apart te wassen, je kan ze gerust meewassen met je andere was.

Vermijd als het kan de droogkast en hang de luiers bij voorkeur te drogen. Hang voorgevormde luiers met elastiek best over 2 lijnen, om niet te veel kracht op de elastiek te zetten (snellere slijtage).

Voorwas

Gebruik een voorwasprogramma (of een apart kort wasprogramma) op een koudere  temperatuur. Urine en stoelgang bevatten eiwitten. Als je dat op 60 graden wast, blijven de eiwitten hangen samen met de restjes wasmiddel. Voeg hierbij eventueel al wat wasmiddel toe (+-1/3 dosis hoofdwas)[3] of een speciaal voorwasmiddel obv enzymen (vb. Biotex).

Welk wasmiddel?

Producten met kleur- en geurmiddelen, optische witmiddelen en wasverzachters zijn in principe onnodig. Hierop kan je baby mogelijks gevoelig  reageren en zijn slecht voor het milieu. Wasverzachters leggen een film op de stof, waardoor deze na verloop van tijd waterafstotend wordt. Let er bij vloeibare wasmiddelen op, dat er geen wasverzachter is aan toegevoegd.

Om de waskracht te verhogen of in geval van ziekte of bij verlaagde weerstand, kan je een universeel waspoeder gebruiken.[1] Dit is een wasmiddel, dat voor alle textielsoorten en kleuren gebruikt kan worden en een zuurstofbleekmiddel (natriumpercarbonaat) bevat. Mogelijks kan je in dit geval als alternatief per uitzondering een beetje zuurstofbleekmiddel toevoegen aan je reguliere wasmiddel (zonder zuustofbleek) voor extra waskracht en hygiëne.

Gebruik het zeker niet in een geconcentreerde vorm!

Producten toevoegen?

Let op met toevoegen van producten zoals bleekmiddelen, natriumbicarbonaat, soda, azijn en het gebruik van vlekverwijderaars. Vermijd ook je luiers te weken in detergent of additieven.

De luiers kunnen hierdoor worden beschadigd. Het kan de levensduur van de luier (drastisch) verkorten en de garantie doen vervallen. In het bijzonder de PUL (waterdichte laag) en elastiek zijn hieraan gevoelig.

Leve de zon!

Je luiers in de zon te drogen hangen werkt ontvlekkend en desinfecterend.

Vermijd wel te straffe zon en langdurige blootstelling om te vermijden dat je luiers schade oplopen.

Inlegvliesjes

Gebruik een inlegvliesje ter bescherming van de luier bij gebruik van een billencrème. De meeste billencrèmes wassen er moeilijk uit, waardoor de luier minder gaat absorberen. Normaal gezien is het gebruik van een billencrème niet noodzakelijk.

Velcro

Sluit de wastabs in geval van velcro. Wanneer er zich pluisjes en vuil hebben opgestapeld, kan je dit makkelijk verwijderen door de ruwe, klevende kanten van de velcro over elkaar te wrijven.

Meer info over wassen vind je hier.

Video