Wollen overbroekjes zien er bijzonder schattig uit. Bovendien zijn ze zeer aangenaam voor je kindje om te dragen. Warm in de winter, fris in de zomer, ademend en wanneer ze goed behandeld zijn, volledig waterdicht. Ideaal voor kindjes met een gevoelige huid.
Wol is zelfreinigend door het wolvet (=lanoline) dat het van nature bevat. Een verzepingsreactie treedt op wanneer de lanoline in contact komt met vocht. Hierdoor moet je het minder vaak wassen dan je gewoon bent.
De wol die voor die overbroekje is gebruikt, is Demeterwol of Merinowol. Ze is ademend en regelt de temperatuur. Ze voelt dus fris aan in de zomer en warm in de winter. Daarnaast neemt het tot 40% van het eigen gewicht aan vocht op. Ook dan blijft de stof nog steeds droog aanvoelen. Op deze manier garandeert het wollen overbroekje een veilige bescherming tegen doorlekken. Vooral de wolwikkels zijn absoluut lekvrij. Die wol is namelijk voorgewassen waardoor deze reeds is vervilt. Hierdoor is er een wolfleece ontstaan die uitstekend absorbeert en lekdicht is.
Bij elke luierwissel is het voldoende om het broekje te luchten en te laten drogen. Het wolbroekje vervang je bij elke luierwissel: niet om te wassen, maar om te luchten. Gewoon ophangen dus, wol is immers zelfreinigend. Nu en dan wordt zo'n broekje toch eens gewassen (om de 10 à 14 dagen of als het vies is), met een zacht wolwasmiddel. Dit kan zowel in een handwas als met het wolwasprogramma van je wasmachine. Na het wassen wordt zowel de wolwikkel als het wolbroekje in een lanolinebadje (=wolvet) gedrenkt, om het opnieuw waterdicht te maken.
Draag geen spannende kledij over een wollen overbroekje. Dit zorgt voor druklekkage.
Hoe was je de wol?
- Handwas of met het wolwasprogramma van je wasmachine. Anders heb je voor je het weet wolbroekjes voor de popjes en knuffels.
- Gebruik een wolwasmiddel
- Wol niet warmer dan 30°C wassen, best handwarm (20-25°C) .
- Wol kan niet goed tegen temperatuurwisselingen. Zorg ervoor dat het waswater dezelfde temperatuur heeft als het spoelwater
- Niet wringen.
- Bij gebruik van de wasmachine: een aangepast wolwasprogramma met laag toerental. Hou er rekening mee dat wol in de wasmachine iets meer kan krimpen, afhankelijk van de gebruikte machine.
- Trek het na het wassen voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen.
- Gebruik geen droogkast, leg wol niet in felle zon of op de verwarming te drogen.
- Laat niet te lang weken in water, dan kunnen er gaten in vallen
Wat is lanoline?
Lanoline is een geelwitte vettige substantie afkomstig van het wol van schapen. Het wordt ook 'wolvet' genoemd. Lanoline verzorgt wollen kledij en maakt ze minder vlekgevoelig. Het kan ook gebruikt worden voor het waterdicht maken van wollen overbroekjes (lanoliseren).
Lanoline heeft verzorgende eigenschappen voor de huid. Men gebruikt het bijvoorbeeld als billencrème, tepelzalf bij kloven, in cosmetica….
Hoe gaat dat lanoliseren in zijn werk?
Een nieuw wolbroekje was je eerst voor met een wolwasmiddel en handwarm water .Spoel uit met water op dezelfde temperatuur om vervilten en krimpen te voorkomen en wring niet.
Doe een flinke theelepel lanoline in een beetje heet water. Voeg hieraan een druppel wolwasmiddel toe. Bij een impregneringsmiddel werkt op basis van lanoline (bv. Disana, Sonett of Ulrich) hoef je niets toe te voegen.
Roer tot de lanoline volledig is opgelost. Voeg koud water toe, zodat je 1 liter handwarm water bekomt (20-25°C).
Leg het wolbroekje binnenstebuiten in de oplossing. Knijp een beetje, zodat de wol de oplossing goed kan opnemen. Laat hierin maximum een nacht weken.
Bij nieuwe wolbroekjes herhaal je dit 3-tal keer. Je maakt dus 3 keer een nieuwe lanolineoplossing. Tussendoor laten drogen is niet nodig.
Haal vervolgens de wolbroek uit het water. Knijp een beetje uit (niet wringen). Draai het terug binnestebuiten en rol op tussen een handdoek. Trek het voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen. Niet in de felle zon of op de verwarming te drogen hangen/leggen.
Het overbroekje moet uiteindelijk goed vettig voelen om waterdicht te zijn. Door het te gebruiken, wordt het broekje steeds meer waterdicht. Het kruis gaat hierdoor wat vervilten.
Moet je de wollen overbroekjes na elke wasbeurt lanoliseren?
De eerste keren lanoliseer je de broekjes elke keer. Na een aantal wasbeurten niet meer. Je zal het rap genoeg merken. Er ligt een soort waxen laagje op het broekje. Als dat weg is, moet je lanoliseren. Of als het broekje begint te lekken natuurlijk.
Wat is het verschil tussen een wollen overbroekje en een wolwikkel?
Het wollen overbroekje is een voorgevormd broekje met twee korte pijpjes, dubbel gebreid in natuurlijke, biologische Demeterwol. Het zijn optrekbroekjes.
Wolwikkels zijn gemaakt van voorgewassen reeds vervilte Demeterwol. Hierdoor ontstaat een wolfleece die uitstekend absorbeert en lekdicht is. Zij sluiten met velcro. Doordat ze niet gebreid zijn, kan je ze niet optrekken als de wollen overbroekjes. Ze rekken namenlijk niet mee.
Hoe je wolletjes verzorgen?
Je kan lanoline ook gebruiken om je wollen kledij te verzorgen. Je kan ze even laten weken in een lanolineoplossing of een lanolineoplossing er rechtsreeks op sprayen. Indien je je wolletjes in de wasmachine wast op een wolwasprogramma, voeg je de oplossing toe in het spoelbakje.