Hoe moet ik de was organiseren?

Wanneer je herbruikbare luiers gebruikt, moet je de was goed organiseren. Je hebt maar een beperkt aantal luiers gekocht, dus moet je regelmatig wassen om altijd schone droge luiers bij de hand te hebben.

Ideaal wacht je tot je een volle wastrommel hebt, meestal heb je die na een dag of drie. Dus moet je er voor zorgen dat je voldoende luiers hebt om vier dagen door te kunnen, want je moet toch op wat tijd rekenen om de luiers te wassen en te drogen. Je moet er dus altijd op letten: als je maar een vijftal luiers meer over hebt, is het tijd om te wassen. Je kan er niet zoals bij pampers op rekenen dat je snel even naar de nachtwinkel kan om een nieuw pak te kopen.

Hoeveel luiers heb je best?

Reken dat je comfortabel bent met 24 luiers. Gemiddeld verbruikt een kindje zes luier per dag. Dan was je na drie dagen en heb je 18 vuile luiers. Op dag vier - terwijl de gewassen en gedroogd worden - gebruik je de resterende zes.

In het begin, als je kindje nog geen onderscheid maakt tussen nacht en dag, heb je meestal 8 luiers per dag nodig. In die periode was je al na twee dagen. Je hebt dan zestien luiers in de was, en 8 over voor tijdens de wasdag. In die periode was je sowieso vaker. Je bent thuis en hebt meestal heel wat doekjes en lakentjes in de was.

Luiers drogen

De luiers drogen kan je op verschillende manieren. Als je een tuin hebt, kan je ze zeker ’s zomers buiten hangen. De zon is bovendien een prima natuurlijk bleekmiddel, zodat vuile vlekken makkelijk weggaan. Bij regen kan je de luiers binnen drogen, op een droogrek bijvoorbeeld.

Gebruik van de droogkast raden we af, want de elektriciteit die je daarbij verstookt doet een deel van de milieuvoordelen van herbruikbare luiers teniet.