Hoe doe ik een strikluier aan?

Op het eerste gezicht ziet een strikluier er een bijzonder ingewikkeld geval uit. Als het je eens goed voorgetoond wordt en je doet het zelf ook een paar keer, dan word je het echter al snel gewoon. We overlopen even de verschillende stappen, die je ook kan volgen op de foto hierbij.

Hoe doe ik een strikluier aan?

Leg de luier op het verzorgingskussen. Vouw het smalle stuk over tot de luier mooi dubbel ligt. Plaats nu de inlegger in het midden bovenop de luier, en daarboven nog het papieren inlegvliesje.

Als je kindje nog klein is, kan je de lengte van de luier aanpassen door de bovenste rand wat terug te vouwen.

Leg nu de baby op de luier. Plaats eerst de inlegger tussen de beentjes van je baby en vouw dan de twee zijkanten over de buik van je baby.

Vouw nu de onderste flap van de luier tussen de benen en over het middel van je baby. De lintjes kruis je achter de rug van de baby terug naar voren en leg je vast in een strik.

Trek je baby nu een overbroekje aan. Dat kan een wollen overbroekje zijn of een overbroekje in PUL. Draag er zeker zorg voor dat alle materiaal van de strikluier in het overbroekje zit, zodat er geen lekken kunnen ontstaan.

Op deze demofilmpjes zie je hoe je een strikluier aandoet. In het eerste filmpje wordt getoond hoe de luier klaarlegt voor gebruik. In het tweede filmpje zie je hoe je ze de baby aandoet.

- hoe doe ik een strikluier aan - voorbereiding

- hoe doe ik de baby een strikluier aan

 

Hoe doe ik een strikluier aan bij een pasgeborene?

Voor pasgeboren kindjes of kleine baby's bestaat er een speciale vouwtechniek. Je hebt dan geen extra inlegger nodig en de luier sluit veel beter aan. Hieronder probeer ik het even uit te leggen, maar het is makkelijker als je naar het filmpje kijkt.

Je draait de halfgevouwen luier volledig om. Dus de brede helft ligt bovenaan, de smalle kant onderaan. Ook de zijde met de lintjes ligt nu omgekeerd (aan de kant van het rugje en niet meer aan de voetjes). Die brede helft vouw je dan naar binnen alsof het een inlegger is. Je vouwt de luier terug op maat van je kindje en sluit de flapjes terug met de lintjes gekruist achter het rugje en een strikje op de buik.

Hier kan je eventueel als overbroekje een newborn overbroekje gebruiken. 

Op deze demofilmpjes zie je de speciale vouwtechniek voor strikluiers bij pasgeborenen. In het eerste filmpje wordt getoond hoe de luier klaarlegt voor gebruik. In het tweede filmpje zie je hoe je ze de baby aandoet.

- hoe doe ik een strikluier aan bij een pasgeborene - voorbereiding

- hoe doe ik de pasgeborene een strikluier aan

 

Nog een wastip: als je alle strikluiers in één keer in de was doet, kunnen de lintjes lelijk verstrikt raken. Je leest hier een handige tip.