Hoe bio zijn herbruikbare luiers?

Wie omwille van milieuoverwegingen kiest voor herbruikbare luiers, wil wellicht weten of die luiers uit biologische materialen gemaakt zijn.

Stoffen luiers en inleggers bestaan namelijk er in heel veel materialen: katoen, biokatoen, hennep, bamboe of microvezel. Hoewel microvezel zeker ook zijn voordelen heeft bij het absorberen van de plas van het kindje, bieden natuurlijke stoffen toch een heel ander aanvoelen: microfiber voelt kunstmatig aan, terwijl bamboe en hennep heel erg zacht en soepel aanvoelen.

Hoewel stoffen als bamboe en hennep veel natuurlijker zijn, want afkomstig van planten, zijn ze natuurlijk ook door een lang chemisch proces gegaan. Om van een bamboestengel naar een zachte luier te gaan, doorstaat het materiaal een proces van viscosering, maar alle herbruikbare luiers uit bamboe of hennep die Klein Spook aanbiedt, voldoen toch aan kwaliteitlabels die garanderen dat er geen chemische stoffen meer in het eindproduct zitten.

Hennep en bamboe zijn planten die bijzonder snel groeien, en zijn op die manier bijzonder milieuvriendelijk. Daarnaast zijn het ook bijzonder sterke vezels, wat opnieuw een duurzaamheidsargument is voor dit soort luiers en inleggers.

Een producent van wasbare luiers als het Franse Lulu Nature profileert zich specifiek als een leverancier van luiers die van biologische materialen als hennep en bamboe gemaakt zijn. Een goede keuze voor ouders die het gebruik van wasbare luiers zien als hun bijdrage tot een beter milieu. En leuk meegenomen: ze voelen zacht aan en zien er bijzonder schattig uit.