Je kan de vuile luiers natuurlijk niet onmiddellijk wassen. Je spaart ze tot je een volle wasmachine hebt. En hoe bewaar je ze dan?
Dat kan droog of nat, maar sowieso best in een luieremmer, dat is een doodgewone emmer waar een deksel op zit, zodat de geuren in de emmer blijven. Je kan in de emmer een wasnetje doen waardoor de luiers bij elkaar blijven en je ze makkelijk in één keer in de wasmachine kan stoppen.
Je kan de luiers dus nat bewaren door al water in je emmer te doen, zodat ze al wat weken. We raden dat wel niet aan. Het is minder makkelijk, het is minder aangenaam en het is niet goed voor de luiers. Ze slijten sneller en overbroekjes gaan er zelfs van kapot als ze dag en nacht in het water liggen.
Je kan er ook voor kiezen om de luiers droog te bewaren. Als je emmer goed afsluit, blijft de geur doorgaans in de emmer. Je luiers weken dan niet, waardoor hardnekkige vlekken misschien niet helemaal weg zullen zijn bij het wassen. De luier zal wel proper zijn, maar je zal nog een verkleuring zien. Voordeel van droog bewaren is dat het iets makkelijker is om de luiers van de emmer in de wasmachine te stoppen, zeker als je met een wasnetje werkt. Bovendien zullen de luiers minder snel verslijten als je ze droog bewaart.
Sommige mensen bewaren de vuile luiers niet in een emmer, maar in een waterdichte waszak of luieremmerzak. Dat kan ook. Handig is dan om een zak te hebben die je aan een haakje op de deurklink kan hangen. Het geurt wel meer dan een goed gesloten emmer, maar het kan handig zijn op reis of op een tweede verluierplaats.
We raden aan de luiers zeker twee keer in de week te wassen en ze dus niet langer dan een halve week ongewassen te laten staan.
En ja, hoor. Je kan ook vuile tetradoeken, slabbetjes of wasbare billendoekjes bij de vuile luiers gooien.