Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Guinness World Records erkent nieuw record luierwissel

Guinness World Records heeft het nieuwe wereldrecord gelijktijdig herbruikbare luiers wisselen erkend. Volgens Guinness kregen op 26 april tijdens de Great Cloth Diaper Change wereldwijd 8.459 kinderen een schone herbruikbare luier aan. Klein Spook droeg met zijn events in Antwerpen en Gent 101 eenheden bij.

De Great Cloth Diaper Change is een initiatief van de Amerikaanse Real Diaper Association, een non-profit organisatie rond herbruikbare luiers, of zoals zij het noemen ‘real diapers’. Met de actie brengt de vereniging de wasbare luier in de media.

Op 26 april vond de vierde editie van deze recordpoging plaats. Het in 2013 gevestigde record van 8.301 kinderen werd bij deze nieuwe editie met 158 eenheden verbeterd. Alles samen werden in 23 landen 324 events georganiseerd, en werden bijna 10.000 kinderen met herbruikbare luiers ververst. Door Guinness World Records worden alleen die events meegeteld waar het vereiste minimum van 25 verluierde kinderen gehaald werd. Alle events vonden op hetzelfde tijdstip plaats, om 11 uur ’s ochtends.

Met deze actie wilden de initiatiefnemers de aandacht vestigen op de voordelen van wasbare luiers. Naast het feit dat herbruikbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp en ze beter zijn voor de baby’s billetjes, zijn ze vooral beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kg per kindje, of één extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt (bij wegwerpluiers zijn dat zes bomen per kind).

In België werden dit jaar liefst acht lokale edities van de Great Cloth Diaper Change georganiseerd, en alleen de Verenigde Staten en Canada deden het op dat vlak beter.

Klein Spook organiseerde in Antwerpen en Gent lokale edities van de Great Cloth Diaper Change. In Gent werden 56 kindjes wasbaar ververst, in Antwerpen 46.

Die cijfers bewijzen dat steeds meer jonge ouders kiezen voor een milieu- en budgetvriendelijk alternatief voor wegwerpluiers. Dat bewijzen ook de cijfers die de Belgische organisatoren van de Great Cloth Diaper Change opvroegen bij steden en gemeenten die subsidies geven voor wasbare luiers. In een stad als Leuven gebruikt meer dan 8 procent van de ouders wasbare luiers. Ook steden en gemeenten als Bierbeek (6,7%), Herent (6,2 %), Laarne (5,7%), Kaprijke (4,6%), Zoutleeuw (4%), Lendelede (3,7%), Aarschot (3,4%) en Gent (2,5%) tellen heel wat ouders die bewust de keuze voor wasbare luiers maken.

 

Plaats uw commentaar