Gent knipt in subsidies wasbare luiers

subsidie wasbare luiers gent klein spookVanaf 2021 subsidieert Stad Gent niet langer het langdurig gebruik van wasbare luiers. Alleen wie wasbare luiers huurt om ze te testen, kan een tegemoetkoming van maximaal 85 euro krijgen. Daarmee krimpt het maximale bedrag aan subsidies dat een gezin kan krijgen van 250 euro naar 85 euro. Deze regeling gaat in per 1 januari. Wie nog subsidies wil aanvragen voor de aankoop van wasbare luiers, moet de aanvraag ten laatste op 31 december indienen.

Lange tijd was Gent, samen met Leuven, een van de voortrekkers in het stimuleren van wasbare luiers. Het subsidiereglement van Gent werd door veel andere steden en gemeenten als voorbeeld gebruikt. Ouders die drie kinderen in wasbare luiers opvoedden, konden 250 euro subsidie krijgen, gespreid over de drie kinderen.

Vanaf 1 januari verandert Gent het geweer van schouder: om meer mensen met wasbare luiers kennis te laten maken, wordt nu enkel nog subsidie gegeven voor wie gedurende vier weken een luierpakket huurt. Het langdurig gebruik van wasbare luiers wordt dus niet langer financieel aangemoedigd.

Positief in het nieuwe reglement is wel dat ook pleegouders een subsidie aanvragen, ook wanneer het kindje nog gedomicilieerd is bij de biologische ouders. Daarnaast zal ook met kinderopvang samengewerkt worden om ook daar wasbare luiers meer ingang te laten vinden.

Klein Spook betreurt uiteraard deze beslissing van Stad Gent, die haaks staat op de klimaatambities van de stad. De gemeenteraad moet het nieuwe reglement wel nog bekrachtigen, maar binnen het bestuur lijkt de beslissing al genomen.

Huurpakket bij Klein Spook

Je kan bij Klein Spook een huurpakket huren aan 85 euro, je kan het bedrag dus volledig terugkrijgen via de subsidie van de Stad Gent. Je krijgt daarvoor een zeer volledig luierpakket van 24 luiers, inclusief inlegvlies en wasmiddel. We rekenen geen waarborg.

We hebben 3 pakketten:

  • Small: pakket geschikt van de geboorte tot 6 maand.
  • Medium: pakket geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 maanden.
  • Large: pakket geschikt voor kinderen ouder dan een jaar.

Ieder pakket bevat luiers voor 24 verversbeurten en is samengesteld uit een breed gamma aan luiers, inleggers, overbroekjes,… zodat je kennis maakt met de verschillende luiersystemen en merken, en een beeld kan vormen van welke luiers jou het beste liggen. Dit pakket is nieuw minimum 488 euro waard.

 

-

(Foto uit betere tijden, de Great Cloth Diaper Change waarbij wereldwijd aandacht voor de wasbare luiers werd gevraagd, hier in Gent, met veel enthousiastelingen.)
 

 

Plaats uw commentaar