De luier lekt, wat is de oorzaak en wat zijn mogelijke oplossingen?

Er zijn verschillende soorten lekken. Hoe dan ook, is het niet de bedoeling. Er loopt iets fout en daar is altijd iets aan te doen. Gelukkig maar. Vaak met behulp van een eenvoudige inlegger.

De luier absorbeert niet voldoende

In bijna alle gevallen als er lekken zijn, is het omdat de luier niet voldoende absorbeert. Het zijn de inlegger en de luier die het vocht moeten absorberen. Het overbroekje is enkel een buffer die ervoor zorgt dat de vochtige luier de kleren niet nat maakt. Dus meestal is een probleem van lekkage op te lossen met een extra inlegger. Door een goede absorberende inlegger te gebruiken, wordt meer vocht opgenomen door die inlegger en heb je minder kans op lekken. Vouw de inlegger eventueel dubbel op de plaats waar je kindje plast of waar je snelst lekken hebt. 

Soms doen de kindjes in één keer een grote plas. Dan moet de luier/inlegger vooral heel snel absorberen. daarom is het interessant om de snelst absorberende stoffen (zoals katoen en bamboe) bovenaan te leggen. Je kan die inlegger eventueel dubbel leggen op de plaats waar de absorptie het meest nodig is. 

De luiers zijn fout gewassen

Als de luiers onvoldoende schoon zijn na het wassen, kan er zich vuil ophopen in de luiers.  Afzetting van kalkzeep, opgestapeld vuil en mineralen kan voorkomen na verloop van tijd bij een onvoldoende krachtige wasroutine. Hierdoor kan de absorptie van de luier verminderen, kunnen de luiers gaan ruiken en/of  kan je kindje zelfs last krijgen van uitslag. Was met voldoende wasmiddel en water. Volg de aangegeven dosering naargelang de waterhardheid bij zwaar bevuilde was. Was warm genoeg (60°C) en gebruik een lang wasprogramma. Zorg dat de machine voldoende beladen is. 

Het overbroekje houdt niet genoeg tegen

Ook hier. Als je lekken hebt, is het meestal dat er meer plas is dan de luier kan absorberen. Het is de luier zelf die vocht absorbeert. Niet het overbroekje. Het overbroekje is eigenlijk enkel een waterdichte buffer tussen de natte luier en de droge kleertjes. Het houdt zelf geen vocht tegen. De oplossing is dus extra boosten of sneller verversen. We beseffen het, het klinkt onlogisch. Als er lekken zijn, denk je aan het 'waterdichte' overbroekjes, maar bijna altijd is het probleem de absorptie van de luier. En bijna altijd is de oplossing een extra inlegger.

Soms past het overbroekje niet goed aan. Is ze te wijd bijvoorbeeld aan de beentjes. Dan kan een los steekje wonderen doen. Door het met een los steekje de beenopening aan te passen, kan je het overbroekje beter aanpassen. Na een poosje kan je het steekje weer los maken, als het niet meer nodig blijkt.

Wat is druklekkage?

Met druklekkage bedoelen we dat de lekken knal door de luier gaan. Het komt doordat de luier tegen het overbroekje geduwd wordt. Het overbroekje voelt vochtig aan, zeker als de luier heel nat is. Dat gebeurt vaker bij all-in-ones. Ook hier is de oplossing veelal een extra inlegger. Of strippen in uitzonderlijke gevallen.

Nieuwe luiers lekken

LET OP: het is heel belangrijk om nieuwe luiers minstens twee keer, beter nog drie keer voor te wassen. Luiers die niet voorgewassen zijn, absorberen niet goed. Denk maar aan nieuwe badhanddoeken. Ook zij drogen maar goed af als ze eerst een paar keer meedraaiden in de wasmachine. 

Een makkelijke tip: laat je nieuwe luiers 24 uur - of beter nog 48 uur - weken in een emmer water. En was ze daarna mee met gelijk welke was. Door het lange weken, zullen ze stukken beter absorberen. De temperatuur van het water doet er niet toe.