RSS

Blog

Europees offensief tegen giftige luiers

wegwerpluiers giftig

Het is al lang bekend dat wegwerpluiers giftige stoffen bevatten. De fabrikanten van Pampers en andere merken ontkennen dat telkens, maar toch zijn nu zowel de Franse gezondheidsdiensten als de Europese Unie in actie geschoten.  De pamperindustrie dreigt miljoenen te moeten investeren om hun luiers vrij te maken van glyfosaat, dioxide, PCBs en andere pesticiden die kanker kunnen verwekken.

Met de regelmaat van de klok wijst de Franse consumentenorganisatie ‘60 millions de consommateurs’ erop dat er giftige stoffen in wegwerpluiers zitten. De organisatie klaagt ook aan dat de fabrikanten van luiers weigeren de samenstelling van de luiers bekend te maken of op de verpakking te zitten. Ook in België concludeerde de FOD Volksgezondheid al dat er schadelijke stoffen aanwezig zijn in babyluiers, weliswaar binnen de huidige Europese normen. Deze giftige stoffen zitten allen in de superabsorber, een chemische substantie die de urine van baby’s absorbeert en ze toch een droog gevoel geeft hoewel ze net plasten. De giftige stoffen worden niet opzettelijk in de luiers gestopt, maar zijn wel het gevolg van vervuiling van de chemische producten die voor de superabsorber gebruikt worden.

De Franse overheid heeft nu wel toch de alarmbel getrokken: De Franse overheidsdienst Anses (voluit: Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) heeft bij het European Chemicals Agency (ECHA) een voorstel ingediend om de normen voor een aantal giftige stoffen in wegwerpluiers strenger te maken.

Over het voorstel liep in het voorjaar een consultatieronde. Uit de presentatie van een webinar dat ECHA begin dit jaar organiseerde, blijkt dat de pamperindustrie voor een miljoenenkost staat om hun productie aan te passen zodat de giftige stoffen niet langer in de luiers terecht komen. Indien de luierproducenten deze kosten aan de klanten doorrekenen, zouden wegwerpluiers twee tot tien procent duurder kunnen worden.

Nieuwe printjes Anavy

Anavy bij Klein SpookAnavy maakt speciaal voor ons luiers in onze favoriete prints.

Dus wij kiezen de stof en zij naaien in hun atelier in Tsjechië onze favoriete luiers.

Allemaal in de meest faire omstandigheden met prachtige materialen: de absorberende luier zelf in bamboe, de mooie buitenlaag in biokatoen. 

De voorbije weken werd er hard gewerkt. Het resultaat is weer prachtig: zeven nieuwe prints. Helemaal onze smaak.

Hopelijk ook die van jullie?

Op de agenda: infosessies

luierinfosessies Klein SpookWe moeten het jullie niet vertellen, het voorbije anderhalve jaar verliep het meeste contact online. Ook onze infosessies. Maar het ziet er naar uit dat we ook weer live sessies kunnen geven. Dat vinden we hier geweldig! Niets zo fijn als onze luiers in het echt kunnen tonen aan jonge mama's en papa's (in spé). Onze consulenten graven in hun agenda's en beginnen volop sessie in te plannen. Hou zeker onze kalender in de gaten. Ook de online sessies blijven doorgaan. Wie liever een privé consult volgt, dat kan ook.  

Veel Blümchen, heel veel Blümchen

Blümchen bij Klein SpookWist je dat we overbroekjes in 28 kleuren en motieven van Blümchen hebben? 

Echt voor iedereen wat. Het zijn ruime degelijke broekjes.

 

En sinds kort hebben we ook de nieuwe Birdseye luiers. Biokatoenen luiers die half meegroei zijn. Ze bestaan in 2 maten. De Small (meegroei van XS tot S) en de Large (meegroei van M tot L). Heel mooi, basic en bio. En niet duur! Let wel: ze hebben nog een extra inlegger nodig. 

Van Gent naar Berlijn

afval wegwerpluiersIn België creëren wegwerpluiers jaarlijks 132.000 ton afval. Moeilijk om voor te stellen hoeveel 132.000 ton is? Wel: als je al dat afval in vuilniswagens stopt en je laat die vuilniswagens vanuit Gent vertrekken, dan is de eerste vuilniswagen al in Berlijn aangekomen wanneer de laatste in Gent vertrekt. Een rij vrachtwagens van bijna 800 kilometer lang. Misschien zouden de diverse overheden toch ook eens iets moeten doen om wasbare luiers te promoten? Zodat we niet langer jaarlijks 26 miljoen euro uitgeven aan het verwerken van al dat afval? 

Nadenken over menstruatie-armoede

menstruatiearmoedeOnlangs was het Wereld Menstruatiedag. Op deze dag werd wereldwijd aandacht gegeven aan menstruatieschaamte en -armoede. Hoewel maandstonden heel normaal en gezond zijn, heerst er nog steeds een taboe op en heeft 1 op de 8 meisjes/vrouwen in Vlaanderen soms niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Wij moeten met zijn allen in de eerste plaats die schaamte aanpakken. Door eerlijk en open te praten over menstruatie en het zo uit de taboesfeer krijgen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de menstruatiecup voor veel mensen in armoede een oplossing zou kunnen zijn. Met één cup ben je geholpen. Je kan ze discreet en volledig hygiënisch in bijna alle omstandigheden gebruiken. De Vrouwenraad doet fantastisch werk in de aanpak van menstruatie-armoede. Eén van de peilers in die aanpak is de switch naar meer duurzame producten. En dan zijn er ook lokale initiatieven die we graag steunen, zoals Samen tegen Menstruatiearmoede in Dendermonde. Zij verdelen menstruatieproducten, ook herbruikbare. Dus als je nog een menstruatiecup, wasbaar maandverband of een menstruatieslip hebt die je niet gebruikt, bezorg het aan ons. Wij geven het met plezier door aan het goede doel.

Imse voor de vrouwen, Vimse voor de kindjes

Imse bij Klein SpookNa Disana en Popolini is ook Imse Vimse aan een verjongingskuur bezig. Ze zijn van naam veranderd. 

Imse is er nu speciaal voor onze Tante Rosa-producten, de wasbare maandverbanden, cleansing pads en tampons. 

Vimse is dan weer eerder Klein Spook, met de oefenbroekjes en zwemluiers. Ook hun gamma evolueert met nieuwe, frisse, mooie printjes. De nadruk op eco, bio en fair blijft wel. Het kan bijna niet, maar we zijn nu nog meer fan dan we al waren.

Menstruatieondergoed, wat is dat juist?

Wat is menstruatieondergoedHeel populair momenteel zijn de menstruatieslips. Terecht! Maar hoe zit dat nu eigenlijk, hoe werkt dat? Heel simpel, het zijn onderbroeken die ook absorberen. Je kan ze dragen tijdens je maandstonden of voor de opvang van witverlies of urineverlies. Er zit in de onderbroek een absorberende laag (of meerdere) verwerkt en meestal ook een waterdichte, ademende laag in PUL die het vocht tegenhoudt zonder te verstikken. Ideaal op warme dagen onder een rokje, of tijdens het sporten. Hier lees je er alles over. Wij verkopen menstruatieondergoed van EvaWear, La Renarde en Cheeky Mama. Voor ieder wat, dus.

Foto: Nimsa Photograpy

Gezond verstandig en duurzaam ondernemen

Gezond VerstandigDuurzaamheid staat volop in de kijker.

Door diverse initiatieven als ‘mei plasticvrij’, bijvoorbeeld, en omdat steeds meer consumenten inzien dat het zo niet verder kan.

Ook de pers besteedt meer aandacht aan duurzame initiatieven. We vonden dan ook wat fijn dat een gespecialiseerde site als Gezondverstandig.be ons in de kijker zet met een artikel over onze filosofie rond informeren en adviseren.

Je leest het volledige artikel hier

Elke dag een goedgevulde goodiebag

Goodiebag 10 jaar Klein SpookWe hebben van onze leveranciers cadeautjes gekregen voor onze verjaardag. Daardoor kunnen we 10 dagen lang elke dag een goedgevulde goodiebag weggeven. In elke zak zit onder andere

We zijn heel blij met die cadeautjes en nog blijer dat we die aan 10 fijne klanten mogen uitdelen.
Hoe maak je kans op zo'n zak?

Wel, trek onze aandacht. Zet een foto op Facebook, Instagram of Twitter, maak een filmpje op TikTok, hang een affiche voor je raam, doe bodypaint op je zwangere buik... Whatever, maar deel in ons feestgevoel, maak de buitenwereld kenbaar dat je wasbare luiers van Klein Spook gebruikt en tag ons daarin. Je mag je actie ook doormailen naar info@kleinspook.be. Elke dag maken we een winnaar bekend en sturen we die een goodiebag op. Natuurlijk delen we de 10 acties ook op onze Facebook en Instagram.

We delen nog tot 10 mei elke dag een doos uit.
 
Je vindt de namen van de winnaars telkens in ons verhaal op Instagram en Facebook. We bewaren ze in de hoogtepunten op Instagram. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.


Heel veel succes!

Tot 10 mei krijg je 10% korting op alles

Maar niet enkel herinneringen, deze verjaardag, ook cadeautjes. Met de kortingscode 10jaarKleinSpook krijg je tot maandag 10 mei 10% korting op alles op kleinspook.be. Deze korting werkt ook op de sites tanterosa.be en petitfantome.be. In elk pakje zit er ook een klein extra cadeautje. 
Let op: de korting is niet cumuleerbaar met al bestaande kortingen of op de geboortelijstjes via Mic Mac Minuscule.

10 jaar Klein Spook

10 jaar Klein Spook10 jaar, echt waar, 10 jaar Klein Spook. Wij vinden dat ongelooflijk. We herinneren de kriebel in onze buik nog toen de site online kwam die 9de mei 2011. Hopen dat er iemand zo lief zou zijn om te bestellen bij ons. En dat gebeurde. 

Meer nog, Klein Spook werd een echt bedrijfje met echte klanten, fijne klanten. Onze slaapkamer verhuisde naar het kleine bureautje om plaats te maken voor de luiers. We stonden op beurzen als Petit Bazaar en Valériane. Er kwamen consulenten bij, collega's, een echt kantoor. We brachten honderden baby's samen om simultaan te verluieren tijdens de great cloth diaper change. Enfin, veel herinneringen. Te veel om hier op te sommen. De komende 10 dagen delen we elke dag een foto en een herinnering op onze Instagram

Duurzaam leven met kinderen

Duurzaam leven met kinderenKinderen hebben van alles nodig en vergen veel tijd. Duurzaam leven lijkt daarom misschien een onmogelijke opgave als je kinderen hebt. Veel ouders willen dan ook wel milieuvriendelijke keuzes maken maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. De prullenbak zit veel sneller vol en de wasmand puilt over maar wat doe je eraan? Bovendien is het hebben van een gezin ontzettend druk en lijkt duurzaamheid alleen maar extra tijd te kosten. Gelukkig is het minder lastig dan het lijkt. Duurzaam leven draait om bewust keuzes maken die goed zijn voor onze planeet. Dit hoeft niet overweldigend te zijn. Begin met kleine dingen en zorg iets eerst een gewoonte is geworden voordat een nieuwe stap neemt. Om je een handje te helpen, hebben we hier een aantal tips op een rijtje gezet voor een duurzaam leven met kinderen. 

Duurzaam eten

Eten en koken moeten we nu eenmaal allemaal, en laat het nou bij uitstek een makkelijke manier zijn om te verduurzamen. Door minder of geen vlees meer te eten bijvoorbeeld. Wist je dat minder vlees en zuivel eten de beste manier is om je CO2 uitstoot drastisch te verminderen?

Duurzaam leven met kinderen - etenTegenwoordig zijn er super veel lekkere alternatieven te vinden. Naast minderen met vlees helpt het ook om groenten en fruit te eten die in het seizoen zijn en lokaal worden geproduceerd. Zo zijn er namelijk niet allerlei kunstmatige ingrepen nodig om ze te laten groeien en hoeven ze ook geen enorme reis af te leggen om op jouw bord te belanden. Wat ook helpt is om minder eten weg te gooien door maaltijden te plannen, goed op de houdbaarheidsdatum te letten en restjes op te maken, bijvoorbeeld door een kliekjesdag in te stellen.

Cadeautjes

Verjaardagen, feestdagen, rapportuitreikingen en ga zo maar door. Allemaal redenen voor een cadeautje. Ook hierin kan je gemakkelijk duurzame keuzes maken die minstens net zo speciaal zijn. De leukste en tegelijkertijd duurzaamste cadeaus zijn namelijk herinneringen. Geef je kind een ervaring cadeau zoals een dagje naar een pretpark, een theatervoorstelling of muzieklessen. Hier zullen veel langer plezier van hebben, omdat ze er later op terug kunnen kijken. Natuurlijk mag een kind ook speelgoed hebben dus probeer dan op zoek te gaan naar merken en winkels die duurzaam speelgoed verkopen of koop het tweedehands. Kinderen zullen het verschil niet merken, maar de aarde wel.

Afval verminderen

Doordat onze samenleving op dit moment is gebaseerd op plastic en wegwerpproducten is de hoeveelheid afval die we gemiddeld creëren enorm. Gelukkig zijn is tegenwoordig voor bijna alles wel een herbruikbaar of afvalarm alternatief te vinden. Deze zijn beter voor het milieu maar vaak ook beter voor de portemonnee. Hier zijn een aantal voorbeelden van milieuvriendelijke varianten van producten die we als ouder vaak gebruiken. Deze lijst is zeker niet compleet, dus ga ook zelf op onderzoek uit.

  •         Bamboe tandenborstels
  •         Wasbare luiers
  •         EcoEgg wasei als alternatief voor wasmiddel
  •         Herbruikbare rietjes
  •         Hervulbare waterfles
  •         Bijenwasdoeken als alternatief voor vershoudfolie 

Duurzaam reizen

Duurzaam leven met kinderen - fietsenMet deze tip ben je waarschijnlijk al bekend maar een opfrisser is altijd handig. Probeer de auto zo vaak mogelijk te laten staan. Neem in plaats daarvan vaker de fiets als het om korte stukjes gaat. Maar vergeet ook de langere stukken niet. Ga op vakantie met de auto of de trein in plaats van met het vliegtuig, dit is veel beter voor het milieu en bovendien is vliegen met kinderen voor veel ouders een nachtmerrie.

De volgende generatie

Onze kinderen zijn de toekomst, zij zullen later moeten voortzetten waar wij mee zijn begonnen. Daarom is het belangrijk om jouw bewustzijn en duurzame levensstijl door te geven aan je kinderen. Gelukkig doen kinderen hun ouders graag na dus zolang je het goede voorbeeld geeft zullen je kinderen jouw gewoontes overnemen. Betrek je kinderen daarom in de milieuvriendelijke keuzes die maakt en leg ook uit waarom je ze maakt. Daarbij is het belangrijk om onderwerpen begrijpelijk en tastbaar te maken. Leer je kinderen van de natuur te houden en laat ze zien hoe ze zelf kunnen zorgen dat de planeet gezond blijft.

Dit artikel is geschreven samen met Babysits. Ben je op zoek naar een babysit? Via dit platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny en onthaalouder vinden bij jou in de buurt!

Zin in een engagement voor een beter klimaat?

Klimaat ContactHeel veel sympathie voor KlimaatContact. Deze organisatie wil mensen stimuleren om voor een klimaatvriendelijke samenleving te gaan. Ze zoeken daarvoor nog klimaatcoaches. Misschien iets voor jou? Je bent begaan met het klimaat en wil je engageren? Tijdens een driedaagse training krijg je een stevige basis over onze methodiek, klimaatpsychologie en het klimaatgesprek. Hierna ga je aan de slag als klimaatcoach! Je begeleidt een groep in een 6-delige workshopreeks en verkent samen met hen hoe ze hun voetafdruk kunnen verkleinen en hierover het gesprek met anderen kunnen aangaan.  
Schrijf je in via klimaatcontact.be/klimaatcoach voor de trainingen dit voorjaar in Antwerpen, Gent, Leuven en Brugge
Kriebelt het maar heb je nog vragen? Schrijf je gratis in op digitale infosessie over de training op maandag 29 maart van 20u tot 21u. via klimaatcontact.be/webinar
Meer info vind je op www.klimaatcontact.be. Specifieke vragen? Mail naar info@klimaatcontact.be!

Billies Box, heerlijk zacht en goedkoper dan wegwerp

wasbare billendoekjes BilliesBoxWaar je meteen al een groot verschil mee kan maken, zijn wasbare billendoekjes. Je kan er 250 euro of meer mee besparen, want drie jaar lang het gebruik van billendoekjes kost al gauw 300 euro aan natte doekjes. Bovendien is het beter voor het milieu. Het vermindert de afvalberg. En de doekjes moeten ook niet telkens opnieuw geproduceerd worden. Ten slotte zijn ze beter voor baby’s huidje. Veel kindjes reageren allergisch op de parfum in natte doekjes. Hoe werkt het? Heel eenvoudig: je gebruikt wasbare doekjes die wat vochtig zijn en waarmee je de billetjes van je baby afkuist. De vuile doekjes bewaar je bij de vuile luiers of in een aparte waszak of emmertje tot je wast. En daarna gebruik je ze opnieuw. BilliesBox heeft zeer zachte doekjes die je droog bewaart in een doosje en nat maakt met een spray. Zeer handig allemaal. En de doekjes kan je natuurlijk ook gebruiken voor plakkerige handen of gezichtjes.