Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

RSS

Blog

Tienerpakketje: die allereerste maandverbanden

tienerpakket wasbaar maandverbandHet is spannend, die eerste keer ongesteld worden. De meeste meisjes weten dat het komt, maar hebben vragen over de praktische kant van zaken. Om alvast een deel van die stress weg te nemen lanceren we een tienerpakket wasbaar maandverband voor jonge meisjes. Drie inlegkruisjes, drie maandverbanden, een menstruatieslip en een handig zakje om die spulletjes in mee te nemen. Ideaal om die eerste maandstonden mee te coveren. Afhankelijk van de hevigheid en de duur van de maandstonden en de persoonlijke voorkeuren kunnen de meisjes later nog extra maandverbanden bijbestellen. 

Eerste hulp bij menstruatie

We geloven in de wasbare tienerpakketjes. Veel jonge meisjes zijn ecologisch ingesteld. Op school en thuis krijgen ze mee dat ze afval moeten beperken en dat staat haaks op het gebruik van tampons of wegwerpmaandverband. Zelf merken we dat ook aan onze dochter van 12 jaar en haar vriendinnen. En we horen het ook van onze jonge klanten.

Naast ecologisch verantwoord zijn wasbaar maandverband en inlegkruisjes ook veel beter voor de huid. Veel vrouwen hebben last van jeuk en irritatie door de wegwerpverbanden. Wasbaar maandverband en inlegkruisjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals biokatoen. En ze bevatten geen chemische stoffen die voor de absorptie moeten zorgen. Daardoor irriteren ze niet.

Vraag het aan Elisabeth: Moet ik een nieuw wolbroekje lanoliseren?
Wollen overbroekje Disana kleinspook vraag het aan ElisabethVraag het aan Elisabeth, is onze nieuwe rubriek. We herhalen hier anoniem een vraag die we via mail kregen en geven je meteen ook het antwoord. Hopelijk helpt het jou ook. Heb je zelf een vraag? Stuur het gerust naar elisabeth@kleinspook.be
 
Dag Elisabeth,
 
Ik bestelde vorige week een wollen overbroekje van Disana.
We probeerden dit twee nachten uit, maar twee keer werd zijn pyjama nat… We combineerden met de Lulu Nature bamboe luiers.
 
Heb jij een idee hoe dit komt en wat we eraan kunnen doen?
 
Moeten we het broekje toch nog behandelen met lanoline? Er stond nochtans op de verpakking dat het broekje gebruiksklaar is…
 
Alvast bedankt!
 
Hallo
 
Ik vrees dat de verpakking van Disana niet klopt. Helemaal fan van hun wollen overbroekjes, maar ze zijn niet waterdicht als ze niet goed gelanoliseerd zijn. Ze moeten dus wel eerst gelanoliseerd worden. 
 
Een wolbroekje lanoliseren, hoe doe je dat? Met veel geduld :-) Het vergt even tijd, maar eenmaal het goed gelanoliseerd is, heb je er bijna geen werk meer aan en heb je het meest super overbroekje.
 
Wat is lanoline?

Lanoline is een geelwitte vettige substantie afkomstig van het wol van schapen. Het wordt ook 'wolvet' genoemd. Lanoline verzorgt wollen kledij en maakt ze minder vlekgevoelig. Het kan ook gebruikt worden voor het waterdicht maken van wollen overbroekjes (lanoliseren). 

Lanoline heeft verzorgende eigenschappen voor de huid. Men gebruikt het bijvoorbeeld als billencrème, tepelzalf bij kloven, in cosmetica…. 

Hoe gaat dat lanoliseren in zijn werk?

  • Een nieuw wolbroekje was je eerst voor met een wolwasmiddel en handwarm water. Spoel uit met water op dezelfde temperatuur om vervilten en krimpen te voorkomen en wring niet.
  • Doe een flinke theelepel lanoline in een beetje heet water. Voeg hieraan een druppel wolwasmiddel toe. Bij een impregneringsmiddel werkt op basis van lanoline  (bv. Disana, Sonett of Ulrich) hoef je niets toe te voegen.
  • Roer tot de lanoline volledig is opgelost. Voeg koud water toe, zodat je 1 liter handwarm water bekomt (20-25°C).
  • Leg het wolbroekje binnenstebuiten in de oplossing. Knijp een beetje, zodat de wol de oplossing goed kan opnemen. Laat hierin maximum een nacht weken.
  • Bij nieuwe wolbroekjes herhaal je dit 3-tal keer. Je maakt dus 3 keer een nieuwe lanolineoplossing. Tussendoor laten drogen is niet nodig. 
  • Haal vervolgens de wolbroek uit het water. Knijp een beetje uit (niet wringen). Draai het terug binnestebuiten en rol op tussen een handdoek. Trek het voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen. Niet in de felle zon of op de verwarming te drogen hangen/leggen.
  • Het overbroekje moet uiteindelijk goed vettig voelen om waterdicht te zijn. Door het te gebruiken, wordt het broekje steeds meer waterdicht. Het kruis gaat hierdoor wat vervilten. 

Moet je de wollen overbroekjes na elke wasbeurt lanoliseren?

De eerste keren lanoliseer je de broekjes elke keer. Na een aantal wasbeurten niet meer. Je zal het rap genoeg merken. Er ligt een soort waxen laagje op het broekje. Als dat weg is, moet je lanoliseren. Of als het broekje begint te lekken natuurlijk. 

 
Vraag het aan Elisabeth: Mijn TotsBots Bamboozle volstaat niet meer voor 's nachts

Vraag het aan Elisabeth

Vraag het aan Elisabeth, is onze nieuwe rubriek. We herhalen hier anoniem een vraag die we via mail kregen en geven je meteen ook het antwoord. Hopelijk helpt het jou ook. Heb je zelf een vraag? Stuur het gerust naar elisabeth@kleinspook.be

Beste

Mijn zoontje is nu bijna 1 jaar oud en wij gebruiken voor hem nog steeds met plezier de TotsBots Bamboozle luiers die we bij jullie gekocht hebben.

Maar steeds vaker hebben we het probleem dat hij 's ochtends opstaat met een lek, terwijl we daarvoor daar geen problemen mee hadden. We gebruiken een tweeledig systeem met al een inlegger erin die standaard bij de TotsBots Bamboozle luiers zat.

Weten jullie iets waardoor dit opgelost kan worden? Extra inleggers of best een ander soort luier?

Alvast bedankt voor de hulp!

 

Hallo 

Wij zijn heel erg fan van de TotsBots Bamboozle. Het is een goede, degelijke luier met een fijne pasvormdie overdag meer dan genoeg absorbeert, maar ik vrees dat de Bamboozle niet meer volstaat voor 's nachts. We horen vaker dat vanaf 10 maand veel kindjes 's nacht grote hoeveelheden plassen en dat vaak in 1 keer waardoor ze een échte nactluier nodig hebben.

Een nachtluier is eigenlijk gewoon een luier met meer stof, groter en dikker, met meer absorberend materiaal dus. Het is die absorberende stof die belangrijk is. Een overbroekje vormt enkel een buffer tussen de natte luier en de droge kleren. Maar als de luier kletsnat is, kan het ademende broekje dat vocht niet meer tegenhouden en krijg je dus lekken.

We verkopen enkele specifieke nachtluiers.

Onze persoonlijke favoriet is de lulu dodo. Het is een brede degelijke luier met een brede pocket waarin je makkelijk veel inleggers kwijt kan. En die inleggers zijn de truc om een luier goed absorberend te maken. Als er meer plas is dan de luier kan slikken, gebruik je best een extra inlegger in de luier. Bij de Lulu dodo kan je die makkelijk in de pocket steken. De binnenkant van de luier is in zachte fleece. Blijft zacht en voelt minder nat aan. Omdat veel kindjes 's nachts geen kaka doen, hoef je dan geen inlegvliesje te gebruiken.

Nadeel van de lulu dodo is dat de bijgeleverde inlegger niet volstaat bij veelplassers. We raden aan om de luier te boosten met gelijk welke inlegger die je thuis hebt liggen. Kwestie van testen hoeveel absorberende stof je moet voorzien.

De Bamboolik xl is ook een heel goede nachtluier voor kindjes tot 25 kg. De luier tailleert wel iets smaller dan de lulu dodo, maar is ook heel zacht en heel mooi. Zeer degelijke nachtluier. Deze wordt niet geleverd met extra inleggers omdat Bamboolik er vanuit gaat dat je tegen dat je nachtluiers xl nodig hebt, je al voldoende inleggers in huis hebt die je kan hergebruiken.

Een superdikke nachluier is de Anavy nachtluier. Het is ons paradepaardje qua print. We zijn ook heel trots op de hele goede samenwerking met Anavy waardoor de luiers in exclusieve prints speciaal voor Klein Spook worden geproduceerd. Zeer degelijke nachtluier. Deze wordt - net als Bamboolik - niet geleverd met extra inleggers omdat Anavy er vanuit gaat dat je tegen dat je nachtluiers xl nodig hebt, je al voldoende inleggers in huis hebt die je kan hergebruiken. 

Sommige mensen gaan ook voor de Bamboozle maat 3. De grote versie van de meegroeiluier TotsBots bamboozle. Doordat het breder en groter is, heeft het meer absorberende stof en kan je het ook beter boosten. Let wel: hier moet je ook nog eigen inleggers bij stoppen.

Als overbroekje voor 's nachts raden we een breed overbroekje aan. De dikke nachtluier moet er in passen

- Beste zonder twijfel is het wollen overbroekje. Als het goed behandeld is met lanoline laat het niets van vocht door. Het regelt de temperatuur: warm in de winter, fris in de zomer én het is zelfreinigend waardoor die doordringende urinegeur er niet in blijft hangen. Je kan het wollen overbroekje dan ook meerdere nachten na elkaar gebruik zonder tussendoor te wassen. Vooral de reeds vervilte broekjes zijn een échte aanrader.

- Als je wol niet ziet zitten, zijn de beste overbroekjes de Popowraps, Bamboolik XL-overboekje, Blümchen XL en de Lulu boxers. De Popowrap is een gevestigde waarde. Een degelijk, breed taillerend overbroekje in maten zonder veel tralala. De Lulu boxer is interessant door zijn boxer-vorm en de fleece randjes. De fleece komt lager op de beentje en hoger op het rompje. Zacht voor kindjes die gevoelig zijn voor de elastiek. Let wel dat de fleece niet tegen de luier komt, want dan worden de randjes nat. Maar als je ze goed aandoet is dat niet echt een probleem.

Oefenbroekjes zijn moeilijk bij nachtluiers omdat ze per definitie niet volledig in absorberende materiaal zijn en dus meestal niet voldoende absorberen. Als je toch voor een oefenbroekje zou gaan, raad ik je absoluut deze aan: https://kleinspook.be/bamboolik-oefenbroekje-cover. Je moet ze zelf nog boosten maar dat kan perfect met deze: https://kleinspook.be/bamboolik-nachtinlegger

Twijfel je welke nachtluier het beste is voor je kindje? Dan kan je een huurpakket met nachtluiers huren voor 2 weken. We hebben ze in 2 maten. Eentje voor kinderen tussen 7 en 15 kg en eentje voor kinderen van +15 kg. Er zitten in het pakket ook wat optrekbroekjes. Ideaal voor kinderen die 's nachts iets minder plassen, maar wel zelf op toilet of op het potje gaan.

Groetjes

Elisabeth

Huurpakketten wasbare luiers: praktische info
De laatste maanden hebben we keihard gewerkt om onze huurpakketten 2.0 helemaal op punt te zetten. We hebben huurpakketten in de maten S, M en L die je 4 weken kan huren en waarmee je fulltime kan luieren. We geven je ook wasmiddel en inlegvlies zodat je helemaal aan de slag kan. Er zitten 24 luiers in en 6 overbroekjes in 6 verschillende modellen, onze favorieten per type luiers zodat je echt kan kijken welke luier je verkiest.

Daarnaast hebben we ook kleinere pakketten voor mensen die op zoek zijn naar een nachtluier, deze nachtpakketten verhuren we per 2 weken.

Ondertussen hebben we 15 pakketten die rondreizen en zijn we heel trots op het resultaat. Sofie van Tussen dromen en leven maakte een filmpje over het hoe en wat van de huurpakketten.
Hier vind je de probeerpakketen
 
Subsidie wasbare luiers van Stad Gent voor huurpakketten

Huurpakket Klein Spook - subsidie wasbare luiers Stad GentSinds 1 januari 2021 krijgen Gentenaars een subsidie van €85 voor het huren van wasbare luiers. Vroeger was dat een subsidie van €100 per kind voor de aankoop van luiers, met een maximum van €250 per gezin. Een jammere afzwakking van de subsidies. Maar het is beter dan niets: je kan als jonge ouder gratis kennismaken met wasbare luiers. Als Gentse webshop vinden we dat heel belangrijk.

Luiers huren bij Klein Spook

Dit pakket op de foto hiernaast is ons nieuwste huurpakket. 24 luiers, 6 overbroekjes, nog wat inleggers, inlegvlies, wasmiddel, wasbare billendoekjes en een wetbag. Voor 85 euro mag je deze 4 weken testen en gebruiken.  

En als je in Gent woont, kan je het huurgeld volledig terugkrijgen via de subsidie van de Stad Gent

We hebben 3 pakketten:

  • Small: pakket geschikt van de geboorte tot 6 maand.
  • Medium: pakket geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 maanden.
  • Large: pakket geschikt voor kinderen ouder dan een jaar.

Ieder pakket bevat luiers voor 24 verversbeurten en is samengesteld uit een breed gamma aan luiers, inleggers, overbroekjes,… zodat je kennis maakt met de verschillende luiersystemen en merken, en een beeld kan vormen van welke luiers jou het beste liggen. Dit pakket is nieuw minimum 488 euro waard.

Daarnaast zijn er ook nog kleinere huurpakketten met enkel nachtluiers. Voor de flinke bedplassers. 

Hier lees je alle info van Stad Gent over de subsidies van wasbare luiers: https://stad.gent/nl/groen-milieu/afval-sorteren-en-recycleren/wasbare-luiers-subsidie

 

Waarom Black Friday een zwarte dag is voor de planeet

geen black friday bij klein spookHet gaat niet de goede kant uit met onze planeet. Dat weet je als klant van Klein Spook. Een beter milieu is wellicht ook voor jou de hoofdreden om wasbare luiers of menstruatieproducten te gebruiken. Consuminderen is een goede manier om onze ecologische voetafdruk te beperken. Een kortingenfestival als Black Friday, dat alleen maar wil aanzetten om meer te consumeren is dus niet aan jou besteed. Daar zijn we blij om, want ook wij houden niet van Black Friday.

Heel eerlijk: soms kriebelt het om wél mee te doen aan deze commerciële feestdag. Zeker wanneer we van collega’s horen dat ze in een Black Friday weekend evenveel omzet draaien als anders in een halve maand. Want ook wij moeten onze voorraad verkopen om je zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Om verder te kunnen investeren in informeren en adviseren.

Toen we tien jaar geleden met Klein Spook begonnen, wilden we vooral zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met wasbare alternatieven voor wegwerp. De webshop was eigenlijk bijzaak. Al tien jaar houden we vast aan een aantal principes. We proberen ook in onze werking zo duurzaam mogelijk te zijn. Door vooral Europese producten te verkopen. Door voorrang te geven aan initiatieven die ook een sociale insteek hebben. Door verpakkingen te hergebruiken. Door je te stimuleren om een afhaalpunt te kiezen in plaats van thuis te laten leveren. Maar bovenal door producten aan te bieden die duurzaam zijn, die je jarenlang kan gebruiken.

De kortingdwang van solden of Black Friday staan haaks op het principe van duurzaamheid. Black Friday is kopen om te kopen, niet omdat je iets nodig hebt. We zijn daarom blij dat ook jij niet meedoet aan Black Friday. We zijn blij dat ook een steeds groter deel van onze collega’s ook beslist om niet mee te doen. Laat al die nieuwsbrieven en promo’s maar passeren. Doe lekker niets. Klinkt goed he? Mee de planeet helpen redden door lekker niets te doen. Succes!

Europees offensief tegen giftige luiers

wegwerpluiers giftig

Het is al lang bekend dat wegwerpluiers giftige stoffen bevatten. De fabrikanten van Pampers en andere merken ontkennen dat telkens, maar toch zijn nu zowel de Franse gezondheidsdiensten als de Europese Unie in actie geschoten.  De pamperindustrie dreigt miljoenen te moeten investeren om hun luiers vrij te maken van glyfosaat, dioxide, PCBs en andere pesticiden die kanker kunnen verwekken.

Met de regelmaat van de klok wijst de Franse consumentenorganisatie ‘60 millions de consommateurs’ erop dat er giftige stoffen in wegwerpluiers zitten. De organisatie klaagt ook aan dat de fabrikanten van luiers weigeren de samenstelling van de luiers bekend te maken of op de verpakking te zitten. Ook in België concludeerde de FOD Volksgezondheid al dat er schadelijke stoffen aanwezig zijn in babyluiers, weliswaar binnen de huidige Europese normen. Deze giftige stoffen zitten allen in de superabsorber, een chemische substantie die de urine van baby’s absorbeert en ze toch een droog gevoel geeft hoewel ze net plasten. De giftige stoffen worden niet opzettelijk in de luiers gestopt, maar zijn wel het gevolg van vervuiling van de chemische producten die voor de superabsorber gebruikt worden.

De Franse overheid heeft nu wel toch de alarmbel getrokken: De Franse overheidsdienst Anses (voluit: Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) heeft bij het European Chemicals Agency (ECHA) een voorstel ingediend om de normen voor een aantal giftige stoffen in wegwerpluiers strenger te maken.

Over het voorstel liep in het voorjaar een consultatieronde. Uit de presentatie van een webinar dat ECHA begin dit jaar organiseerde, blijkt dat de pamperindustrie voor een miljoenenkost staat om hun productie aan te passen zodat de giftige stoffen niet langer in de luiers terecht komen. Indien de luierproducenten deze kosten aan de klanten doorrekenen, zouden wegwerpluiers twee tot tien procent duurder kunnen worden.

Nieuwe printjes Anavy

Anavy bij Klein SpookAnavy maakt speciaal voor ons luiers in onze favoriete prints.

Dus wij kiezen de stof en zij naaien in hun atelier in Tsjechië onze favoriete luiers.

Allemaal in de meest faire omstandigheden met prachtige materialen: de absorberende luier zelf in bamboe, de mooie buitenlaag in biokatoen. 

De voorbije weken werd er hard gewerkt. Het resultaat is weer prachtig: zeven nieuwe prints. Helemaal onze smaak.

Hopelijk ook die van jullie?

Op de agenda: infosessies

luierinfosessies Klein SpookWe moeten het jullie niet vertellen, het voorbije anderhalve jaar verliep het meeste contact online. Ook onze infosessies. Maar het ziet er naar uit dat we ook weer live sessies kunnen geven. Dat vinden we hier geweldig! Niets zo fijn als onze luiers in het echt kunnen tonen aan jonge mama's en papa's (in spé). Onze consulenten graven in hun agenda's en beginnen volop sessie in te plannen. Hou zeker onze kalender in de gaten. Ook de online sessies blijven doorgaan. Wie liever een privé consult volgt, dat kan ook.  

Veel Blümchen, heel veel Blümchen

Blümchen bij Klein SpookWist je dat we overbroekjes in 28 kleuren en motieven van Blümchen hebben? 

Echt voor iedereen wat. Het zijn ruime degelijke broekjes.

 

En sinds kort hebben we ook de nieuwe Birdseye luiers. Biokatoenen luiers die half meegroei zijn. Ze bestaan in 2 maten. De Small (meegroei van XS tot S) en de Large (meegroei van M tot L). Heel mooi, basic en bio. En niet duur! Let wel: ze hebben nog een extra inlegger nodig. 

Van Gent naar Berlijn

afval wegwerpluiersIn België creëren wegwerpluiers jaarlijks 132.000 ton afval. Moeilijk om voor te stellen hoeveel 132.000 ton is? Wel: als je al dat afval in vuilniswagens stopt en je laat die vuilniswagens vanuit Gent vertrekken, dan is de eerste vuilniswagen al in Berlijn aangekomen wanneer de laatste in Gent vertrekt. Een rij vrachtwagens van bijna 800 kilometer lang. Misschien zouden de diverse overheden toch ook eens iets moeten doen om wasbare luiers te promoten? Zodat we niet langer jaarlijks 26 miljoen euro uitgeven aan het verwerken van al dat afval? 

Nadenken over menstruatie-armoede

menstruatiearmoedeOnlangs was het Wereld Menstruatiedag. Op deze dag werd wereldwijd aandacht gegeven aan menstruatieschaamte en -armoede. Hoewel maandstonden heel normaal en gezond zijn, heerst er nog steeds een taboe op en heeft 1 op de 8 meisjes/vrouwen in Vlaanderen soms niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Wij moeten met zijn allen in de eerste plaats die schaamte aanpakken. Door eerlijk en open te praten over menstruatie en het zo uit de taboesfeer krijgen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de menstruatiecup voor veel mensen in armoede een oplossing zou kunnen zijn. Met één cup ben je geholpen. Je kan ze discreet en volledig hygiënisch in bijna alle omstandigheden gebruiken. De Vrouwenraad doet fantastisch werk in de aanpak van menstruatie-armoede. Eén van de peilers in die aanpak is de switch naar meer duurzame producten. En dan zijn er ook lokale initiatieven die we graag steunen, zoals Samen tegen Menstruatiearmoede in Dendermonde. Zij verdelen menstruatieproducten, ook herbruikbare. Dus als je nog een menstruatiecup, wasbaar maandverband of een menstruatieslip hebt die je niet gebruikt, bezorg het aan ons. Wij geven het met plezier door aan het goede doel.

Imse voor de vrouwen, Vimse voor de kindjes

Imse bij Klein SpookNa Disana en Popolini is ook Imse Vimse aan een verjongingskuur bezig. Ze zijn van naam veranderd. 

Imse is er nu speciaal voor onze Tante Rosa-producten, de wasbare maandverbanden, cleansing pads en tampons. 

Vimse is dan weer eerder Klein Spook, met de oefenbroekjes en zwemluiers. Ook hun gamma evolueert met nieuwe, frisse, mooie printjes. De nadruk op eco, bio en fair blijft wel. Het kan bijna niet, maar we zijn nu nog meer fan dan we al waren.

Menstruatieondergoed, wat is dat juist?

Wat is menstruatieondergoedHeel populair momenteel zijn de menstruatieslips. Terecht! Maar hoe zit dat nu eigenlijk, hoe werkt dat? Heel simpel, het zijn onderbroeken die ook absorberen. Je kan ze dragen tijdens je maandstonden of voor de opvang van witverlies of urineverlies. Er zit in de onderbroek een absorberende laag (of meerdere) verwerkt en meestal ook een waterdichte, ademende laag in PUL die het vocht tegenhoudt zonder te verstikken. Ideaal op warme dagen onder een rokje, of tijdens het sporten. Hier lees je er alles over. Wij verkopen menstruatieondergoed van EvaWear, La Renarde en Cheeky Mama. Voor ieder wat, dus.

Foto: Nimsa Photograpy

Gezond verstandig en duurzaam ondernemen

Gezond VerstandigDuurzaamheid staat volop in de kijker.

Door diverse initiatieven als ‘mei plasticvrij’, bijvoorbeeld, en omdat steeds meer consumenten inzien dat het zo niet verder kan.

Ook de pers besteedt meer aandacht aan duurzame initiatieven. We vonden dan ook wat fijn dat een gespecialiseerde site als Gezondverstandig.be ons in de kijker zet met een artikel over onze filosofie rond informeren en adviseren.

Je leest het volledige artikel hier