Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

RSS

Blog

Wassen en poetsen

brauzzZouden het dan toch lentekriebels zijn? Ik was me er niet van bewust, maar plots in ons gamma ecologische was- en poetsproducten toch wel enorm gegroeid. Het heeft ook iets te maken met de antwoorden op de vraag  'Wat mis je nog in ons gamma' in de enquête hierboven. Hoe dan ook,  sinds kort verkopen we de wasstrips van Brauzz. Zo gemakkelijk. Leuk bijna om de was te doen. Ik heb ze getest voor het wassen van wasbare luiers en wasbaar maandverband en ben voorlopig zeer blij met het resultaat. Het feit dat het een Belgische uitvinding is van een aantal studenten, maakt het helemaal mooi. Daarnaast hebben we nu ook de producten van Seepje, met wasmiddel, wasschillen, afwaszeep, wasverzachter en allesreiniger. Vooral deze laatste producten waren een duidelijk tip van velen onder jullie. En het past perfect in de lentekriebelmodus van de maand mei. 

Onze populairste menstruatieonderbroek is...

De menstruatieonderbroek, het product deed eind vorig jaar mee in de wedstrijd 'Product van 2021' van de krant De Standaard. Uiteindelijk kon de menstruatieonderbroek het niet halen van het corona-vaccin, maar toch, we merken een groot enthousiasme voor menstruatieondergoed. In onze webshop hebben we 11 modellen. We hebben de XS-modellen in frisse kleurtjes voor de jonge tienermeisjes, maar ook de grotere modellen waar alles goed in past. Sommige slips absorberen weinig en dienen meer als back-up voor wat urineverlies bij het sporten, andere zijn een volwaardig nachtverband waard. Enfin, voor ieder wat wils.
Maar wat zijn nu de populairste menstruatieslips bij Tante Rosa, onze webshop gespecialiseerd in herbruikbare menstruatieproducten?

Awel, hierbij de top 5:
1. Cheeky Mama Sassy
2. La Renarde menstruatieondergoed
3. EvaWear Hipster katoen kleur
4. Cheeky Mama Comfy
5. EvaWear Brief

Wil je meer weten over menstruatieondergoed? Hier lees je er alles over. 

Huurpakket wasbare luiers

huurpakketWe hebben keihard gewerkt om onze huurpakketten helemaal op punt te zetten. We hebben huurpakketten in de maten S, M en L die je 4 weken kan huren en waarmee je fulltime kan luieren. We geven je ook wasmiddel en inlegvlies zodat je helemaal aan de slag kan. Er zitten 24 luiers in en 6 overbroekjes in 6 verschillende modellen, onze favorieten per type luiers zodat je echt kan kijken welke luier je verkiest.
 
Daarnaast hebben we ook kleinere pakketten voor mensen die op zoek zijn naar een nachtluier, deze nachtpakketten verhuren we per 2 weken.
 
Ondertussen hebben we 18 pakketten die rondreizen en zijn we heel trots op het resultaat. Zie je graag hoe zo'n pakket eruit ziet? Sofie maakte er een filmpje van.

In onze thuisstad Gent wordt een huurpakket van een maand integraal terugbetaald. Hoe dat gaat, lees je hier.

Ja, de consument maakt het verschil!

enquête duurzaamheidWie wasbare producten kiest, trekt duurzaamheid ook door in de rest van haar levensstijl. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die Tante Rosa en Klein Spook onlangs organiseerden. Ruim 150 mensen namen aan deze enquête deel. Een grote meerderheid is ervan overtuigd dat ons consumptiegedrag mee de toekomst van de planeet bepaalt. Corona heeft de deelnemers aan het onderzoek nog meer doen nadenken over duurzaamheid. Anderzijds zorgen de stijgende prijzen er wel voor een aantal mensen minder gaan kopen, of meer op de prijs letten dan op duurzaamheid. We vatten de resultaten voor jou samen.

Wasbaar? Omdat het duurzamer is.

We vinden het bij Tante Rosa en Klein Spook altijd interessant om de vinger aan de pols te houden. Toen we elf jaar geleden startten met onze webshops merkten we dat onze klanten vooral omwille van milieuaspecten voor wasbare luiers en menstruatieproducten kozen. Dat blijkt nog steeds het geval: meer dan drie kwart (77%) van de deelnemers aan onze enquête kiezen wasbaar omwille van de duurzaamheid. Ex aequo op de tweede plaats (met elk 9%) komen de afwezigheid van schadelijke stoffen en de natuurlijke materialen waaruit de producten gemaakt zijn. Vijf procent geeft aan dat de lagere prijs doorslaggevend was. Bij de antwoordoptie ‘andere redenen’ werd er ook nog op gewezen dat wasbare producten prettiger en natuurlijker aanvoelen en minder irriteren.

waarom wasbaar Liefst 99% trekt duurzaamheid ook door in haar hele consumptiegedrag, door te consuminderen, of vooral tweedehands te kopen (75%), energiezuinig te wonen (73%), vooral de fiets of openbaar vervoer te gebruiken (73%), vegetarisch, seizoensgebonden en lokaal te eten (71%) of verpakkingsvrij te kopen (43%). Uit de commentaren blijkt dat jullie ook niet verlegen zitten om de boodschap over duurzaamheid in de vriendenkring te verspreiden en mee te geven in de opvoeding van kinderen.

Wie bepaalt de toekomst van de planeet? Wij!

Minder vrolijk werden we van het antwoord op de vraag “Ben je eerder positief of negatief over de toekomst van onze planeet?” want daar gaf meer dan één op zes (62%) aan overwegend negatief te zijn, tegen 38% overwegend positief. De helft van de deelnemers zegt de laatste twee jaar negatiever geworden te zijn over de toekomst van de planeet. Bij 43% is de mening gelijk gebleven, zeven procent ziet de zaken net positiever in.

De laatste tijd horen we vaak op radio en tv mensen zeggen dat de consument niet zelf het verschil kan maken: de klimaatproblematiek moet maar door de overheid opgelost worden. Daar zijn jullie het duidelijk niet mee eens: een overtuigende 84% van de deelnemers zegt dat de consument wel degelijk zelf het verschil kan maken. Bijna een kwart (24%) is de laatste tijd zelfs positiever geworden over de impact die we zelf hebben met ons eigen gedrag. Eén op vijf is wel negatiever geworden over wat ons eigen consumptiegedrag bijdraagt. Maar de consument kan het niet alleen: 91% onder jullie denkt dat overheid, producenten en consumenten samen de klimaatverandering moeten tegenhouden.

heeft corona je mening over duurzaamheid veranderdHeeft Corona een invloed gehad op ons streven naar duurzaamheid, vroegen we ons ook af. 14% van de respondenten is duurzamer beginnen leven omwille van Corona, terwijl 4% van de deelnemers minder duurzaam geworden zijn. Maar de overgrote meerderheid (82%) heeft zijn mening niet veranderd. De stijgende prijzen blijken een groter effect te hebben dan Corona: één op drie (33%) zegt nu minder te kopen en 22% houdt bij aankopen nu eerder rekening met prijs dan met hoe eco of bio iets is. Iets minder dan de helft (45%) zegt dat de stijgende prijzen geen invloed hebben op hun bestedingspatroon. Een aantal deelnemers laat ons ook weten dat ze meer vergelijken dan vroeger en ook proberen om nog minder te verspillen. We lezen ook dat het oneerlijk zou zijn om de lokale handelaars of duurzame winkels in de steek te laten, en spijtig genoeg ook dat nogal wat mensen zich steeds meer aankopen moeten ontzeggen. 

We kregen in de enquête aardig wat interessante tips over nieuwe producten die we in ons gamma zouden moeten opnemen. En we hebben geluisterd: zo hebben we sinds kort meer producten voor de was in ons aanbod, zoals de wasstrips van Brauzz en heel wat producten van Seepje.

Gent aan Zee

Gent aan Zee is een klimaatfestival georganiseerd door Stad Gent. Het vindt nu zondag 8 mei plaats op de Bijlokesite in Gent. De naam is geweldig. Het verwijst naar wat er gebeurt als de klimaatverandering aanhoudt. Dan is Gent een stad aan zee. Iets om bij stil te staan. Maar Gent aan Zee wil dat op een positieve en vrolijke manier doen met een festivalachtige beurs. Tante Rosa zal er samen met Klein Spook een standje hebben. Je kan er eens kijken naar de menstruatieonderbroeken en een menstruatiecup of wasbaar maandverband kopen. Wil je een bepaald product zeker zien, laat het ons op voorhand weten, dan nemen we het mee. We geven ook twee infosessies over wasbaar maandverband, menstruatiecups en menstruatieondergoed. Inschrijven kan hier. Daarnaast geven we ook twee sessies over wasbare luiers

En oh ja, neem zeker je overschot aan stoffen of papieren zakken mee. We verzamelen ze op de beurs. Hergebruik gegarandeerd

Heel veel zonneproducten in huis

Jullie houden van de zonnecrème van Naïf. Vroeger niet, toen had de babycrème een witte waas en een niet zo goede reputatie. Daarna heeft Naïf heel veel ingezet op zijn zonneproducten en dat zullen we geweten hebben. Ze hebben hun gamma de voorbije jaren enorm verbeterd en dit jaar ook nog eens uitgebreid verbreed. Met crèmes en lotions, voor baby's en volwassenen, met en zonder parfum, in factor 30 en 50 en dat allemaal in verschillende groottes van tubes. En wat zijn ze populair. Niet alleen in onze webshop. Ook bij ons thuis (en op vakantie). 

Onze populairste menstruatiecup is...

We verkopen heel bewust 4 merken menstruatiecups. We hebben er al tientallen uitgetest. Echt waar, we willen weten waarover we praten. En we zijn er heilig van overtuigd dat we met deze 4 merken bijna elk meisje of elke vrouw kunnen helpen. De meeste vrouwen zijn goed met een LadyCup L of een Super Jennie S. De LadyCup raden we aan bij vrouwen met normale of stevige bekkenbodemspieren en Super Jennie is ideaal voor vrouwen met eerder zwakke bekkenbodemspieren. Lukt dat niet? Dan hebben we de zeer ronde Merula, onder andere handig bij een lage baarmoedermond. En voor de jonge meisjes die nog niet zwanger waren raden we zonder gêne de iets goedkopere MeLuna aan.

Twijfel je welke model iets voor jou is? Lees dan eerst dit artikel en stuur me daarna een mailtje met het antwoord op de vragen.

Wat waren nu de populairste modellen in onze webshop het voorbije jaar?

1. LadyCup
2. Super Jennie
3. MeLuna Classic
4. Merula
5. MeLuna Sport
6. MeLuna Soft
7. MeLuna Soft Shorty
8. MeLuna Classic Shorty
9. MeLuna Sport Shorty
Ontdek de shampoobars en zeep van Wondr

Wondr is een jong Belgisch bedrijf dat shampoobars en zepen maakt. Ze hebben ondertussen een vrij uitgebreid gamma. Ze komen steeds met nieuwe producten. En wij dus ook. Naast de shampoo barsshower barsshaving bars en facewash, zijn er nu ook accessoires en - extra leuk - cadeauverpakkingen. Ideaal om een lekker geurend, lokaal, duurzaam én  afvalvrij cadeau te geven. Oh ja, en bekijk zeker ook eens de magnetisch bar houder om de vaste zepen slim aan je douchescherm te hangen.

Populairste inlegvlies

Wat is onze populairste inlegvlies? Het zijn zonder twijfel de rollen van Disana. Een echte favoriet in onze webshop. Wat is nu het verschil tussen de inlegvlies op rol en die in de dozen? Je hebt rollen van Disana en Popolini, die zijn in cellulose. Dikker, een paar keer te wassen in de wasmachine en wat absorberend. Je hebt ook dozen met viscose vliezen: dunner, vaker te wassen in de wasmachine, sterker en niet absorberend. Daarom raden we de rollen aan bij vloeibare stoelgang en de dozen bij vaste stoelgang.

Over het hoe en wat van inlegvlies lees je meer op onze website.

Duurzaamheid en consumptie

Wie vult onze enquête in over consumptiegedrag sinds corona en de stijgende prijzen? Heeft dat effect op je kijk op duurzaamheid? We zijn benieuwd naar jullie antwoorden. 

Corona, stijgende prijzen... Heeft alles wat we de laatste tijd meemaken je consumptiegedrag veranderd? Koop je nu duurzamer? Of net niet. We willen graag jullie mening horen over duurzame consumptie, en zetten daarom een enquête klaar. Ze invullen duurt maar 3 minuten. De resultaten krijg je in onze volgende nieuwsbrief.

De link naar de enquête: https://nl.surveymonkey.com/r/Z7GKL6R

Reusable Nappy Week 2022: 15% korting

RNW2022Van 24 april tot 1 mei is het Reusable Nappy Week. De naam is veranderd, vroeger heette het Real Nappy Week. Het concept blijft hetzelfde: een week lang wordt er wereldwijd extra aandacht gegeven aan wasbare luiers. 

Wij geven heel de week 15% korting* op al onze producten.

Gebruik de kortingscode RNW2022! 

Je kan zoals gewoonlijk ook met ecocheques betalen. De actie geldt voor alle producten op kleinspook.be: de wasbare luiers en toebehoren, maar ook voor bijvoorbeeld de menstruatieproducten, de nieuwe zonneproducten van Naïf en de solid bars van Wondr.

De actie gaat in op middernacht, de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 april en stopt op middernacht, de nacht van zondag 1 op maandag 2 mei.

*Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen en kan niet gebruikt worden voor geboortelijsten en huurpakketten. Het geldt enkel op producten die voorradig zijn en kan niet gebruikt worden met terugwerkende kracht voor vroegere bestellingen.

15% korting met de kortingscode RNW2022! 

Kan ik tweedehands luiers kopen of verkopen?

tweedehandsluiers kopen en verkopenEr is een levendige handel in tweedehands wasbare luiers. Katoenen luiers een tweede leven geven, is natuurlijk het ultieme doel van hergebruik, zo worden de luiers niet alleen binnen een gezin opnieuw gebruikt, maar ook in een nieuw gezin.

De voordelen van tweedehands luiers liggen voor de hand: je bent nog goedkoper af dan wanneer je zelf alles nieuw koopt. En bovendien bewijs je het milieu een nog grotere dienst door telkens opnieuw dezelfde producten te gebruiken. Daar kan de wegwerp pamper niet tegen op. Tweedehands is in het geval van de stoffen luier zelfs interessant doordat het al vaak gewassen is. Net als handdoeken absorbeert flink-gewassen stof beter dan nieuwe materialen. Het mag natuurlijk niet tot op de draad versleten zijn. Maar zoiets merk je wel.

Tweedehandsluiers verkopen

Als je de luiers niet meer gebruikt, omdat je kindjes uit de luiers zijn, eruit gegroeid zijn of je er om gelijk welke reden mee stopt, is het misschien interessant om je luiers tweedehands te verkopen. Veel mensen twijfelen of ze effectief met herbruikbare luiers willen starten en dan is de begininvestering voor een heel pakket luiers soms toch wat groot. Sommigen willen ook wat verschillende modellen uittesten. En dan is tweedehands perfect. Let wel, het is iets moeilijker om overbroekjes te verkopen omdat die na één kindje versleten zijn, maar de luiers zelf en de inleggers kunnen gerust een aantal kindjes mee.

Tweedehandsluiers kopen

Tweedehands luiers vind je op verschillende plaatsen: op diverse tweedehands sites als 2dehands, maar ook op diverse Facebookgroepen, onder meer op de Facebookgroep van Klein Spook kan je luiers kopen en verkopen. Ook op de Facebookgroep Luiermarkt kan je terecht.

Het kan interessant zijn om eens te testen of herbruikbare luiers je liggen, zonder een volledig nieuw pakket te kopen. Je kan eventueel je tweedehandspakket nog aanvullen met een paar nieuwe luiers. Overbroekjes en all-in-ones verslijten sneller dan de luiers zelf, dus die zal je nieuw moeten kopen, maar de luiers en inleggers kunnen meestal wel een paar kindjes mee.

Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten wanneer je wasbare luiers tweedehands wil kopen:

 • Staat er geen foto van de luiers bij de verkoopadvertentie, dan zal daar wel een goede reden voor zijn. Koop geen luiers waarvan je niet exact kan zien hoe ze er uit zien of in welke staat ze zijn.
 • Aarzel niet om vragen te stellen aan de verkoper. Krijg je geen of geen goede antwoorden, dan is het wellicht geen goed idee om te kopen.
 • Maak je niet te veel zorgen over vlekken: de luiers zijn uiteraard al gebruikt, en als je de luiers voldoende warm wast, zijn ze hoe dan ook hygienisch schoon. Bleken in de zon kan wonderen doen voor het verwijderen van vlekken.
 • Het onderdeel van de luier dat het snelste verslijt, is de velcro. Als de velcro in de was niet goed verzorgd is, kan het zijn dat er pluisjes in zitten, waardoor het niet meer kleeft. En daar heb je natuurlijk niets aan.
 • Wees ook voorzichtig met het overbroekje. Algemeen wordt afgeraden om meegroeioverbroekjes tweedehands te kopen. Ze gaan maar één kindje mee. Dat geldt dus ook voor all-in-one luiers waarbij het 'overbroekje' aan de luier zelf hangt.
 • Eens je de luiers in je bezit hebt, kan je ze best nog eens goed wassen en drogen. Om helemaal zeker te zijn dat ze volledig hygiënisch schoon zijn, was je ze drie keer op een lang programma op 60° met voldoende wasmiddel en veel water.

Zie je tweedehands luiers zelf iets minder zitten? Maar ben je wel voor andere tweedehandsspullen, overweeg dan zeker eens een geboortelijstje van Mic Mac Minsucule. Deze kanjers gaan voor jou op zoek naar een volledige uitzet in jouw smaak. Tweedehands natuurlijk. 

Groetjes
Elisabeth
Heb je al eens aan een luierinfosessie gedacht?

Luierinfosessies Klein SpookWe raden dat eigenlijk iedereen aan die wasbare luiers overweegt. Het is een belangrijke aankoop, en we beseffen dat het in begin niet makkelijk is om door de bomen het bos te zien. Je krijgt dan in anderhalf uur tijd een volledig overzicht van de voor- en nadelen, de verschillende modellen en materialen, maar ook praktische tips, een kostenvergelijking en een hulpmiddel dat je het type luier helpt te kiezen dat voor jou het handigste is. In de kalender op onze website krijg je een overzicht van de eerstvolgende infosessies. We hebben ook maandelijks online sessies.

Gratis billendoekjes bij deze Bamboozles

Gratis billendoekjes bij deze BamboozlesWij zijn fan van de TotsBots bamboozles. Een zachte bamboeluier die goed absorbeert. Meer moet dat niet zijn. De ecru versie bestaat al jaren en blijft. Daarnaast lanceert TotsBots regelmatig nieuwe printjes en verdwijnen er 'oude'. Zo stopt nu deze reeks dieren-Bamboozles. Ze werden vervangen door zachte effen luiers en luiers met streepjes.


Bij elke dierenluier die je nog kan kopen (maat 1 of 2), krijg je drie billendoekjes uit dezelfde reeks gratis erbij. Welke luier kies je? HedgeHug 🦔, Wabbit 🐰, Squiddle 🐿️,  Owlbert 🦉 of Foxtrot 🦊?

Eén keer per maand: koopzaterdag

Openspookdag Klein Spook Tante Rosa

We doen iets nieuws!  We starten met koopzaterdagen. Eén keer per maand gooien we onze deuren open en kan je gewoon - zonder afspraak - iets komen kopen, voelen of bekijken.


We zijn en blijven in eerste instantie een webshop, maar als je snel een rol inlegvlies wil kopen of als je de verschillende soorten menstruatieonderbroeken eens wil zien, kan dat nu. Je kan het combineren met een dagje Gent (mooie stad, trouwens). Voor een volledige start met wasbare luiers, raden we nog steeds onze luierinfosessies aan. Dan kunnen we je nog uitgebreider een volledige uitleg geven. Nu de coronamaatregelen het toelaten, organiseren we er weer steeds meer. Zie verder in deze nieuwsbrief.


Onze eerstvolgende openspookdag is op zaterdag 26 maart. Welkom tussen 10 en 16 uur, hier bij ons, Parklaan 80 in Gent, vlakbij het Sint-Pietersstation.

Volgende koopzaterdagen zijn, telkens van 10 tot 16 uur:

 • zaterdag 26 maart
 • zaterdag 30 april
 • zaterdag 28 mei
 • zaterdag 25 juni (let op: niet in juli)
 • zaterdag 27 augustus