RSS

Blog

Hoe word je de best mogelijke ecologische ouder in 7 tips

Willo met zijn wasbare luierWe willen als ouder maar één ding… dat onze kinderen de kans krijgen om op te groeien in een wondermooie wereld, rijk aan prachtige fauna en flora. Wil jij hier graag aan meehelpen door bewuster door het leven te gaan door jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Lees dan zeker volgende tips!

Tip 1: Zoek een winkel met een ecologisch verantwoorde geboortelijst

Het begin van het proces om als ouder jouw ecologische voetafdruk te verkleinen start al bij het maken van de geboortelijst. Vanaf deze stap maak je al jouw eerste verantwoorde keuze. Want jawel, het aanmaken van een geboortelijst kan ook ecologisch! Zo vind je heel wat ecologische alternatieven op het internet zoals Mic Mac Miniscule. Je kan bv. bij hen terecht voor babyspullen die zij een tweede leven geven.

Tip 2: Eco-wasjes…

Wanneer je je kind wast, kan je ecologisch verantwoord te werk gaan op twee verschillende manieren. Het waterverbruik is er een van. Een bad laten vollopen voor zo een klein spruitje is vaak onnodig en een enorme verspilling. Een van de oplossingen is om je samen met jouw kind te wassen. Je hoeft ook elke dag het haar te wassen. Zo doe je niet alleen iets goed voor de natuur maar heeft jouw kindje ook meer FUN tijdens het wassen. Het andere aspect omvat het gebruik van zeep. Hoe minder je gebruikt en hoe ecologischer de zeep, hoe beter voor je baby. Enkele voordelen zijn: een minder droge huid, minder eczeem, minder last van luieruitslag, minder contact met chemicaliën...

Tip 3: … en eco-plasjes

Gebruik wasbare luiers! Vaak ontstaan hier heel wat misverstanden rond: ‘Het is veel meer werk dan een wegwerp luier’, ‘Zoiets stinkt toch?’, ‘Verbruikt het niet heel veel water bij het wassen?’… Integendeel, wasbare luiers zorgen voor niet veel extra werk, houden beter de geur tegen dan wegwerp luiers, zijn beter voor de huid van jouw baby, heel hygiënisch en bevorderend voor het milieu. Je verkleint er de enorme afvalberg aan luiers mee, maar liefst 1 ton luierafval! Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop van Klein Spook om jouw ecologische, hippe wasbare luier te scoren.

Tip 4: Kies voor tweedehands of hergebruik oude spullen om te hergebruiken

Hergebruiken? Tweedehands? Of beiden? Met deze tip draag je heel gemakkelijk je steentje bij aan een duurzamere wereld! Hergebruiken, is heel gemakkelijk. Geef jouw oud speelgoed door aan jouw kinderen. Er is niets beter om als ouder jouw kind te zien spelen met het speelgoed waar jij zelf uren mee gespeeld hebt, toch? Daarnaast is tweedehands misschien wel DE ideale manier om op goedkope wijze aan leuk speelgoed te geraken. Baby’s zijn vaak nog te jong en hebben geen besef met wat soort speelgoed ze spelen. Waarom dan niet gewoon tweedehands kopen in plaats van gloednieuw speelgoed. Jullie kleine spruit merkt het verschil niet eens en het is nog eens goedkoop ook! Nog een kleine tip: kies voor houten speelgoed. Het is duurzamer en gaat generaties langer mee. Zo kom je al een stapje dichter bij het worden van een ecologische ouder. 

'Ik ben alleenstaande moeder (bewust) en ik vind zo goed als al mijn duurzame keuzes geen moeite kosten.' - Kathleen, mama van 1 dochtertje 

Tip 5: Hallo bamboe en weg met al die plastiek

Bamboe is het nieuwe plastiek! Een bamboe tandenborstel, bestek, bordje… Je kan het vandaag de dag terugvinden op verschillende websites. Het is duurzaam, pesticidevrij, bevat geen chemicaliën en het staat ook nog eens mooi op de eettafel.

Tip 6: Ga voor een (elektrische) bakfiets als ecologisch vervoermiddel

Tegenwoordig kijk je er niet meer naast. Overal (vooral in een stad) kom je hem tegen. De bakfiets. Het is een waar fenomeen geworden. Jouw kinderen wegvoeren naar school of naar hun hobby’s en dit op een ecologische en veilige manier. Dat kan niet anders dan een trend zijn. 

Tip 7: De jongeren zijn de toekomst

We leven jammer genoeg allemaal maar een keer. Net omwille van die reden moeten we die kans ook geven aan de volgende generaties. Geef ecologische waarden van bij het begin mee dat is de beste manier om jouw kleine spruit er van jongs af aan bewust van te maken. Zij treden ten slotte in jullie voetstappen, om deze mooie planeet aarde in al haar pracht en praal te bewaren

'Onze grootste motivatie is om, met de middelen die we hebben, voor onze kinderen een betere wereld te creëren.'  - Sanne, mama van twee zoontjes

Met deze 7 tips staan we als ouder al een stapje dichter bij het ecologisch ouderschap. 

Tekst: Emilia Van Isterdael

Foto: Ine Renson

Wasbare luiers: een week uit het leven van een luierouder

wasbare luiers: een week uit het leven van een luierouderBen jij een newbie als het over wasbare luiers gaat? Je hebt een pakket wasbare luiers aangeschaft, en je vraagt je af wat nu?!

Om de hoeveel tijd moet ik de luiers wassen? Hoe laat ik ze drogen? Welk pakket stel ik samen om mee te nemen naar de crèche? We vroegen het ons bij de start allemaal af. Samen met enkele fijne en duurzame gezinnen nemen we jou mee in het ecologische verhaal en vertellen we hoe een ‘week met wasbare luiers’ eruitziet.

Wasbare luiers wassen en drogen

Gemiddeld wassen de meeste gezinnen om de twee à drie dagen. Hoeveel keer je per week moet wassen, hangt ook af van de leeftijd van jouw kleine spruit. Voor de allerkleinsten is het eerder om de 2 dagen, later om de drie dagen. Meestal was je in één keer zo'n 18 luiers. In de tussentijd gaan de vuile luiers in een luieremmer of grote wetbag. De wasbare luiers worden weer hygiënisch proper als je ze op 60 graden wast tijdens een lang programma met voldoende wasmiddel. Je draait ook best eerst een voorwas, zodat het meeste vuil al verwijderd wordt: Hier lees je alles over het wassen van wasbare luiers.

Ter info: De luiers met stoelgang van baby’s die nog borstvoeding krijgen kunnen zo in de wasmachine. Bij baby’s die flesvoeding of al vaste voeding krijgen, gebruik je best een inlegvelletje in de luier. De ontlasting kan zo met het inlegvelletje weggegooid worden. De meeste inleggers kunnen een paar keer mee gewassen worden. Gebruik geen wasverzachter, azijn, bleekwater, of andere bleekmiddelen.
 
Wastip: “Mijn dochter is nu 13 maanden maar thuis eigenlijk zindelijk en op de kribbe gebruikt ze nog zo’n twee luiers per dag. We geven altijd een stuk of vijf luiers mee met een overbroekje en een wetbag. 's Nachts draagt ze all-in-ones. We wassen op donderdag (de "kribbeluiers") en maandagavond (de "thuisluiers"). Het begint wat weinig te worden, dus doen we er nu ook handdoeken etc bij, na de voorwas.” Els V.T. 

Nadien is het tijd om alles te drogen. Het merendeel van de gezinnen hangt alle luiers op het droogrek. Het is alleszins een pretje om te zien! Vervolgens moet je één à twee dagen kunnen overbruggen tot de luiers weer droog en geplooid zijn. Droogkast vermijden we liever omdat het belastend is voor het milieu en de stof sneller verslijt.

Jouw ultieme crèchepakket

Ouders geven gemiddeld een zestal luiers per dag mee naar de crèche. Dit aantal kan natuurlijk variëren. We raden ook aan om zeker een zakje cheeky wipes of wasbare billendoekjes, een waszak voor vuile luiers en twee overbroekjes mee te geven.  Belangrijk detail: check vooraf even met jouw crèche of ze met wasbare luiers werken. We merkten jammer genoeg dat dit nog niet overal het geval is.

Luiers uitspoelen: “Voor de zekerheid stoppen we acht luiers en acht boosters in de opvangtas, samen met twee wetbags (een voor pipiluiers, een voor kakaluiers die manlief dan met veel liefde 's avonds uitspoelt).” Annemarijn V.
 

Op uitstap met jouw klein(e) spook(jes)

Gaan we op reis of op uitstap (coronaproof natuurlijk ๐Ÿ˜‰ ) dan maken we een rugzakje klaar. Als je een hele dag gepland hebt, neem je hetzelfde mee als een dagje naar de onthaalmoeder of naar de crèche: zes luiers en twee overbroekjes. Voor een namiddagje weg, zijn een drietal luiers en één overbroekje normaal voldoende. Reserves voorzien kan natuurlijk nooit kwaad (beter voorkomen dan genezen ๐Ÿ™‚ ). Vergeet zeker geen wetbag.

Elke vrije seconde is goud waard: “Oh ja, en luiers weer klaarmaken doe ik 's avonds voor de tv. Vastklikken/inschuiven, inlegvelletje erin en klaar :) ” Lien D.P. 

In de zomerperiode voorzie je best ook een herbruikbare zwemluier in jouw ready-to-go rugzakje.De elasticiteit hiervan maakt dat jouw sloebers zeer comfortabel kunnen bewegen. Ze zijn ook mama- en papa-vriendelijk gemaakt door de twee drukknopjes aan de zijkant die het aan- en uitdoen zeer vlot laten verlopen. Geniet je van een zonovergoten vakantie dan hoef je je geen zorgen te maken om alles tijdig droog te krijgen. De zon doet dit voor jou. Ondertussen hebben jullie weer tijd voor die o zo kostbare qualitytime! ๐Ÿ˜

Ter info: Spoel de luiers uit na het zwemmen.
 
Heb je zelf nog tips of heb je nog vragen over de proefpakketten met wasbare luiers, enkele producten, of iets anders? Laat het ons weten! Check ook zeker eens de website van Klein Spook of word lid van Klein Spook/ Tante Rosa babbeltjesgroep. Je vindt er alles van online infosessies tot tweedehands producten.
 

Foto: Hannelore Haemers

Tekst: Axelle Longeval

Vijf vooroordelen over wasbare luiers en hoe je ermee omgaat

Vooroordelen wasbare luiersTwijfel jij om wasbare luiers te kopen omdat je er al zo veel kritiek over hebt gehoord? Wel vanaf nu is dat gedaan. Klein Spook sprak met kersverse ouders over de vooroordelen over wasbare luiers, waarom die fout zijn en hoe je ermee kan omgaan.  

1. Wasbare luiers zijn milieuonvriendelijk

Rina Nora is mama van een jong knaapje en heeft al heel wat verwijten mogen aanhoren omdat ze wasbare luiers gebruikt. Niet alleen haar schoonouders, maar ook haar man geloofde dat wasbare luiers vervuilender zijn dan wegwerpluiers. "Met wasbare luiers moet je om de twee dagen een wasmachine draaien" zeiden ze. Tot op het moment dat Rina het beu was. Ze vertelde dat dat helemaal niet zo was. "Ik zei dat voor wampers - zo noemt Rina de wegwerppampers :) - veel meer water nodig is. Alleen al het productieproces verbruikt meer en is vervuilender. Bij wasbare luiers worden de grondstoffen opnieuw en opnieuw gebruikt. Dat is dus veel zuiniger dan de duizenden luiers die in onze dure vuilniszakken terechtkomen en telkens weer vervuilen", vertelt Rina ons. En gelijk heeft ze. Want laat de winst voor het milieu net het grootste voordeel zijn van wasbare luiers. Wist je dat over een hele luierperiode wegwerpluiers voor een afvalberg van maar liefst 1000 kilo zorgen? Ook Malaika Stevens krijgt af en toe de opmerking dat al dat wassen óók niet ecologisch is. "Dit verwijt komt voort uitonwetendheid over het productieproces van pampers", weerkaatst ze. Gedaan dus met dit vooroordeel. Vanaf nu kan je heel duidelijk uitleggen waarom wasbare luiers wel milieuvriendelijker zijn :)

vijf vooroordelen over wasbare luiers2. Wasbare luiers vragen veel werk

Je hoort het wellicht vaker. Wasbare luiers zouden veel meer werk vragen. Maar neen hoor, het is een tikkeltje meer. Je moet ze wassen, drogen en vouwen. That's it :) Maar in the end, is dat extra uurtje zich wel waard. Je zal je goed voelen dat je je steentje bijdraagt aan het milieu. En dat is waarvoor we het doen. Is het niet? Bovendien verandert je levensstijl sowieso met een kleine spruit erbij. Dat extra uurtje geraak je dus snel gewoon. 

3. Wasbare luiers zijn achterhaald

"Je gaat toch niet met die oude doeken van vroeger beginnen?" moest Elke Dekempe aanhoren. Een quatch-verwijt vinden we hier. Wasbare luiers van vandaag kan je helemaal niet meer associëren met de oude doeken van vroeger die je met een veiligheidsspeld moest vastmaken. De wasbare luiers van vandaag zijn geen doeken, maar comfortabele pampers die je kan kopen in verschillende materialen, modellen en kleuren. 

4. Wasbare luiers hebben een negatief effect op de motorische ontwikkeling

Wist jij dat sommige mensen denken dat kinderen door wasbare luiers niet goed leren stappen? Deze critici denken dat de beentjes krom zouden groeien en dat ze de motorische ontwikkeling zouden vertragen. "Mijn onthaalmoeder dacht dat het dikke pak in de weg zou staan van de bewegingsvrijheid, maar ik zei haar dat O-benen heel normaal zijn bij baby's", vertelt Natalie Marivoet. En dat klopt, baby's worden namelijk geboren met O-benen. Meestal houden ze die aan tot 1,5 à 2 jaar. Ook Rina Nora vertelt ons dat ze moest horen dat haar zoontje niet zou kunnen bewegen in het dikke pak. Verbaasd is ze van die kritiek, want haar vijf maanden oude deugeniet "zit al mooi recht en stampt erop los". Dat je baby O-benen of misgroeide beentjes krijgt van wasbare luiers, is een fabeltje. 

5. Wasbare luiers zijn onhygiënisch

"Schraap je die kaka eruit?"

Een luier verversen is sowieso geen leuke taak. Of het nu gaat om een wegwerp of een wasbare luier. Dat wasbare luiers onhygiënisch zijn, is ongetwijfeld een van de grootste misverstanden. "Schraap je die kaka eruit?", "je doet toch geen poep in de machine?", "was je je eigen kleren in dezelfde wasbeurt?". Allemaal vragen waarmee Mieke Deschacht, Eva Stam-Joker en Isa Belle mee te maken krijgen. Helemaal niet leuk dus, vertellen ze want ze kloppen gewoon niet. Een wasbare luier was je ook niet met de ontlasting in. Je gebruikt daarvoor een papieren inlegvliesje dat je weggooit als er kaka op is en wast als het enkel nat is. De gebruikte luiers doe je in een luieremmer zodat je alles in een keer samen kan wassen. Voor je hoofdwas doe je best eerst een kort voorprogramma. Daarna was je de luier op 60 graden wassen samen met ander wasgoed dat op dezelfde temperatuur mag gewassen worden. Perfect proper dus. Hier vind je trouwens nog wat meer info over hoe je je wasbare luier zo goed mogelijk wast: https://kleinspook.be/hoe-was-ik-wasbare-luiers

Maar hoe ga je nu om met zulke misverstanden? Volgens Eva is het eerste waar mensen wasbare luiers mee associëren "poep in de machine". Eva geeft dan simpelweg haar tegenargumenten. "Mensen staan er niet bij stil dat babykleertjes vaker onder de ontlasting en spuug zitten. Dat wassen ze er ook gewoon keurig uit". Verder trekt ze zich er weinig van aan. Tip: doe dat ook!

Vergeet die vooroordelen over wasbare luiers die je misschien al hebt horen waaien. Je hebt nog maar eens een bewijs gekregen dat ze foutief zijn. Neem zeker ook een kijkje op onze website moest je met vragen zitten of contacteer ons. En vergeet niet: "de belangrijkste mening is nog steeds die van jezelf", verwoordt Rina Nora het mooi. 

 

Foto's: Natalie Marivoet

Tekst: Hannah Van Eetvelde

Hoe vouw je een prefold luier?

Sofie van Tussen dromen en leven legt in een filmpje uit hoe het werkt.

Help! Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
menstruatiecup tante rosaWe zijn optimistisch. We hebben de indruk dat de meeste vrouwen toch al eens van een menstruatiecup hebben gehoord. En de reactie op wasbaar maandverband is niet meer standaard 'ieuw vies!' Je kan de cup ook al in veel supermarkten kopen. Het is meer standaard, minder raar. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je ze in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt.
 
Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
 
We krijgen de vraag dagelijks. Logisch, je kan het niet zomaar even passen als een nieuwe broek. Toch gaan we er prat op voor bijna iedere vrouw de juiste menstruatiecup te hebben. We hebben in ons assortiment vier merken met elk hun eigen eigenschappen en voordelen. Stuur ons je antwoord op de vragen in ons artikel en wij helpen je de juiste cup te kiezen
 
https://tanterosa.be/help-welke-menstruatiecup-moet-ik-kiezen
Billendoekjes voor volwassenen

billendoekjes klein spookSinds half maart gebruiken we bij ons thuis wasbare billendoekjes als toiletpapier. Het begon als grap, als tegenreactie op het hamsteren van toiletpapier. Het werd een gewoonte waar we ons goed bij voelen. We gebruiken de doekjes droog. Ze zitten in een oude Cheeky Wipes doos die we nog hadden van toen de kinderen klein waren. De vuile stoppen we in een wetbag. Op wasdag gaat die zak in zijn geheel (open) in de wasmachine. Na het wassen, hangen we ze op aan een octopus washanger. Echt waar, no big deal, en weer wat ecologischer, goedkoper en degelijker. Je kan de doekjes ook nat bewaren. Of een spray gebruiken voor het zware werk. Net als bij de billendoekjes voor baby's, kan je het dus helemaal personaliseren. 

Hoe kiezen we onze producten

gamma wasbare luiers klein spookAf en toe zie je bij Klein Spook nieuwe producten verschijnen. Ons gamma uitbreiden doen we heel doordacht. Eerst en vooral kijken we of het echt wel om een verrijking van ons aanbod gaat: hebben we niets soortgelijks? We willen jullie de keuze makkelijk maken en niet drie keer bijna dezelfde luier aanbieden van drie verschillende merken. Ten tweede gaan we na of de producten wel in de juiste arbeidsomstandigheden gemaakt zijn. Producten die tegelijk een sociaal project zijn, krijgen bij ons een streepje voor. Bamboolik bijvoorbeeld. Omwille van duurzaamheid geven we ook de voorkeur aan Europese producten. Tot slot laten we alles testen door onze consulenten. Wij zijn (voorlopig) uit de luiers, maar onze consulenten hebben vaak wel nog proefkonijntjes in huis. Alleen als zij het goedkeuren, komt het ook in onze webshop terecht.
Krijgen we na verloop van tijd te veel klachten over de kwaliteit van een product, bijvoorbeeld door veranderingen in het productieproces, dan zijn we onverbiddelijk: eruit!

Enquête: Wat vind je van Klein Spook?

Enquête : wat vind je van Klein SpookWat vind je van Klein Spook? Wat vind je van onze dienstverlening? Wat vind je van onze webshop? Met het nieuwe jaar voor de deur maken we graag goede voornemens voor 2021, en jouw mening kan die goede voornemens mee vorm geven. Geef je mening via onze enquête. Het duurt maar een paar minuten en wij hebben er zoveel aan. Nog eens een welgemeende danku! En alvast een heel mooi 2021!

 

https://nl.surveymonkey.com/r/S6FSWW9

Hoe vouw je een hydrofiele luier?

Sofie van Tussen dromen en leven legt het hier heel mooi uit in een filmpje

Gent knipt in subsidies wasbare luiers

subsidie wasbare luiers gent klein spookVanaf 2021 subsidieert Stad Gent niet langer het langdurig gebruik van wasbare luiers. Alleen wie wasbare luiers huurt om ze te testen, kan een tegemoetkoming van maximaal 85 euro krijgen. Daarmee krimpt het maximale bedrag aan subsidies dat een gezin kan krijgen van 250 euro naar 85 euro. Deze regeling gaat in per 1 januari. Wie nog subsidies wil aanvragen voor de aankoop van wasbare luiers, moet de aanvraag ten laatste op 31 december indienen.

Lange tijd was Gent, samen met Leuven, een van de voortrekkers in het stimuleren van wasbare luiers. Het subsidiereglement van Gent werd door veel andere steden en gemeenten als voorbeeld gebruikt. Ouders die drie kinderen in wasbare luiers opvoedden, konden 250 euro subsidie krijgen, gespreid over de drie kinderen.

Vanaf 1 januari verandert Gent het geweer van schouder: om meer mensen met wasbare luiers kennis te laten maken, wordt nu enkel nog subsidie gegeven voor wie gedurende vier weken een luierpakket huurt. Het langdurig gebruik van wasbare luiers wordt dus niet langer financieel aangemoedigd.

Positief in het nieuwe reglement is wel dat ook pleegouders een subsidie aanvragen, ook wanneer het kindje nog gedomicilieerd is bij de biologische ouders. Daarnaast zal ook met kinderopvang samengewerkt worden om ook daar wasbare luiers meer ingang te laten vinden.

Klein Spook betreurt uiteraard deze beslissing van Stad Gent, die haaks staat op de klimaatambities van de stad. De gemeenteraad moet het nieuwe reglement wel nog bekrachtigen, maar binnen het bestuur lijkt de beslissing al genomen.

-

(Foto uit betere tijden, de Great Cloth Diaper Change waarbij wereldwijd aandacht voor de wasbare luiers werd gevraagd, hier in Gent, met veel enthousiastelingen.)
 

 

Klein Spook doet mee met de Gentsekoop awards
Klein Spook Gentsekoop awardsWij doen met onze webshops Klein Spook en Tante Rosa mee met de Gentsekoop Awards.
En hups, plots komt het competitiebeest in ons toch weer naar boven.
Help ons winnen en stem op Klein Spook/Tante Rosa in de categorie Beste Webshop via deze link: https://gentsekoop.be/stem/webshop/Klein%20Spook%20%26%20Tante%20rosa
Dikke merci!
Bestaat er wasbaar maandverband voor jonge meisjes?

wasbaar maandverband voor tienersElke keer als ik de vraag krijg, maakt mijn hart een sprongetje. En echt, dat gebeurt steeds vaker. Ik vind het  geweldig dat onze jongeren open staan voor onze duurzame producten. Het antwoord is natuurlijk 'ja'! De meeste jonge meisjes hebben nog geen zin om interne menstruatieproducten te gebruiken. Een maandverband is dan de beste oplossing.

Welk maandverband?

Dat is heel persoonlijk, net als bij alle vrouwen. Hoeveel menstrueer je? Heb je graag iets zacht en fluffy? Mag het iets dikker zijn? Gewoon wit? Of liever met een printje? Meest gekocht zijn de inlegkruisjes en maandverbanden van Imse Vimse. Prijs/kwaliteit zeker de top. Persoonlijk ben ik ook fan van die van La Renarde: heel zacht en in België gemaakt. Maar eigenlijk kan elk maandverband dat we verkopen. Sommige meisjes verliezen net die eerste jaren extra veel bloed en zij zijn best geholpen met een groot maandverband.

Op stap/op school

Met een leuke wetbag kan je een aantal propere verbanden meenemen naar school. En de vuile vouw en klik je toe en stop je in een apart compartiment van de wetbag.

Wassen

Thuis gaan de vuile maandverbanden in een grotere wetbag of emmertje tot ze gewassen worden.

Toch liever een cup?

Dat kan ook: https://tanterosa.be/kunnen-jonge-meisjes-een-menstruatiecup-gebruiken

Nee, geen Black Friday bij Klein Spook en Tante Rosa

No Black FridayDuurzaamheid staat haaks op kortstondige promoties die er enkel op gericht zijn mensen te doen kopen waar ze misschien helemaal geen nood aan hebben. Daarom passen Klein Spook en Tante Rosa ook dit jaar weer voor Black Friday. De producten die we verkopen zijn ecologisch en duurzaam en je kan er jaren van genieten. Deze producten solderen voor snel gewin, is een belediging voor de producten zelf en voor de mensen die in kleine ateliers hart en ziel stoppen in het maken van wasbare luiers en toebehoren. Dus sorry, not sorry: geen kortingenfestival bij Klein Spook en Tante Rosa.

Maak kennis met Elke, onze nieuwe consulente in het Waasland

Elke Verbruggen, consulent bij Klein SpookElke Verbruggen is mama van Joren (°2015), Mauro (°2017) en Stan (°2020). Ze vertelt: "Vijf jaar geleden werd ik mama en al snel kwam ik tot het besef dat dit niet de planeet is die ik wil achterlaten voor mijn kinderen. Er moest iets gebeuren. Dus vond ik dat ik mijn steentje moest bijdragen en op welke manier zou dat nu mooier kunnen dan wasbaar te gaan luieren. 

Ik kocht toen de close pop-in luiers en zo kwam ik in contact met klein spook. Die luiers hebben 2 kindjes doorstaan en waren toen echt wel op. Daarom gebruik ik nu voor Stan een mengeling van 2 delige systemen. 
 
Door mijn werk als onthaalouder in een ecologische kinderopvang kwam ik met veel ouders in aanraking die de visie achter wasbaar luieren wel mooi vonden maar toch vooral de nadelen er van zagen.
Ik was dus op het werk continu bezig met mensen in te lichten en te proberen overtuigen van alle voordelen die wasbaar met zich meebrengt. Wat eigenlijk meestal wel lukte. De microbe om anderen te informeren had me te pakken."
 
 
Hier leer je ook onze andere consulenten kennen. 
Gastblog van Kaat: kiezen voor Naïf

Naïf bij Klein SpookDe producten van Naif staan hier al een paar jaar op nummer 1 in de lijst van Meest Geliefde Babyproducten. Vooral de haarspray (a.k.a Prinsessenspray) is een zeer veel gebruikt flesje om de slaapknopen uit het frulhaar van de kroost te krijgen.  Ook de zonnecreme en babyshampoo gebruiken we al ettelijke jaren.

Ik kreeg de kans om de rest van het assortiment ook te ontdekken en omdat we deze producten bij Klein Spook zo goed als allemaal verkopen, leek het mij niet meer dan logisch om deze kans te grijpen. Als verkoper weet je maar beter waarover je praat, nietwaar? 

Waarom Naif?

Een ding is zeker: ik vertrouw Elisabeth en José van Klein Spook blindelings als het aankomt op productkeuze. Ze zijn zeer kritisch, kiezen enkel het beste en laten zich niet leiden door wat ‘in’ is. Zij stellen ecologie en natuurlijke producten voorop in hun keuzes. Als zij er voor gaan om de producten van Naif in hun webshop te verkopen, kan je er van op aan dat dit een goede keuze is!

De producten van Naif zijn gemaakt met natuurlijke ingredienten en zijn daardoor niet schadelijk voor de huid én de planeet. Ook de verpakkingen zijn milieuvriendelijk, want gemaakt van bioplastic. Bovendien zijn alle producten geproduceerd in Nederland, geen overbodig heen- en weertransport dus.  Welke inspanningen het bedrijf doet om zo duurzaam mogelijk te zijn, lees je hier: https://naifcare.com/welcome-to-naifs-responsibility-page/

Niet van levenbelang, maar wel een fijne bijkomstigheid: DIE GEUR! Echt niks beter dan de geur van pasgewassen babyhaartjes. 

Lievelingsjes

Naïf bij Klein SpookDe kinderen houden erg van badschuim en in de plaats van de vaak schadelijke badschuimen uit de supermarkt, gebruiken we nu het badschuim van Naif, zonder schadelijke schuimmiddelen. Het schuim blijft echt lekker lang!

Bijna dagelijkse gebruiken we haarspray om de ‘slaapdreadlocks’ uit de haren van de kinderen te kunnen kammen. En de grote jongens ruiken dan ook weer even naar baby. Maar dat mag je hen  niet verklappen!

De baby-olie van Naif leent zich uitstekend voor babymassage. Super goed voor je baby, als je de kans krijgt om ergens een sessie babymassage te gaan volgen, zeker doen!

 

_______

De producten van Naïf vind je hier

Ontdek kaatlaminaat op Instagam