Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

RSS

Blog berichten van '2022' 'januari'

Vraag het aan Elisabeth: Moet ik een nieuw wolbroekje lanoliseren?
Wollen overbroekje Disana kleinspook vraag het aan ElisabethVraag het aan Elisabeth, is onze nieuwe rubriek. We herhalen hier anoniem een vraag die we via mail kregen en geven je meteen ook het antwoord. Hopelijk helpt het jou ook. Heb je zelf een vraag? Stuur het gerust naar elisabeth@kleinspook.be
 
Dag Elisabeth,
 
Ik bestelde vorige week een wollen overbroekje van Disana.
We probeerden dit twee nachten uit, maar twee keer werd zijn pyjama nat… We combineerden met de Lulu Nature bamboe luiers.
 
Heb jij een idee hoe dit komt en wat we eraan kunnen doen?
 
Moeten we het broekje toch nog behandelen met lanoline? Er stond nochtans op de verpakking dat het broekje gebruiksklaar is…
 
Alvast bedankt!
 
Hallo
 
Ik vrees dat de verpakking van Disana niet klopt. Helemaal fan van hun wollen overbroekjes, maar ze zijn niet waterdicht als ze niet goed gelanoliseerd zijn. Ze moeten dus wel eerst gelanoliseerd worden. 
 
Een wolbroekje lanoliseren, hoe doe je dat? Met veel geduld :-) Het vergt even tijd, maar eenmaal het goed gelanoliseerd is, heb je er bijna geen werk meer aan en heb je het meest super overbroekje.
 
Wat is lanoline?

Lanoline is een geelwitte vettige substantie afkomstig van het wol van schapen. Het wordt ook 'wolvet' genoemd. Lanoline verzorgt wollen kledij en maakt ze minder vlekgevoelig. Het kan ook gebruikt worden voor het waterdicht maken van wollen overbroekjes (lanoliseren). 

Lanoline heeft verzorgende eigenschappen voor de huid. Men gebruikt het bijvoorbeeld als billencrème, tepelzalf bij kloven, in cosmetica…. 

Hoe gaat dat lanoliseren in zijn werk?

  • Een nieuw wolbroekje was je eerst voor met een wolwasmiddel en handwarm water. Spoel uit met water op dezelfde temperatuur om vervilten en krimpen te voorkomen en wring niet.
  • Doe een flinke theelepel lanoline in een beetje heet water. Voeg hieraan een druppel wolwasmiddel toe. Bij een impregneringsmiddel werkt op basis van lanoline  (bv. Disana, Sonett of Ulrich) hoef je niets toe te voegen.
  • Roer tot de lanoline volledig is opgelost. Voeg koud water toe, zodat je 1 liter handwarm water bekomt (20-25°C).
  • Leg het wolbroekje binnenstebuiten in de oplossing. Knijp een beetje, zodat de wol de oplossing goed kan opnemen. Laat hierin maximum een nacht weken.
  • Bij nieuwe wolbroekjes herhaal je dit 3-tal keer. Je maakt dus 3 keer een nieuwe lanolineoplossing. Tussendoor laten drogen is niet nodig. 
  • Haal vervolgens de wolbroek uit het water. Knijp een beetje uit (niet wringen). Draai het terug binnestebuiten en rol op tussen een handdoek. Trek het voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen. Niet in de felle zon of op de verwarming te drogen hangen/leggen.
  • Het overbroekje moet uiteindelijk goed vettig voelen om waterdicht te zijn. Door het te gebruiken, wordt het broekje steeds meer waterdicht. Het kruis gaat hierdoor wat vervilten. 

Moet je de wollen overbroekjes na elke wasbeurt lanoliseren?

De eerste keren lanoliseer je de broekjes elke keer. Na een aantal wasbeurten niet meer. Je zal het rap genoeg merken. Er ligt een soort waxen laagje op het broekje. Als dat weg is, moet je lanoliseren. Of als het broekje begint te lekken natuurlijk. 

 
Vraag het aan Elisabeth: Mijn TotsBots Bamboozle volstaat niet meer voor 's nachts

Vraag het aan Elisabeth

Vraag het aan Elisabeth, is onze nieuwe rubriek. We herhalen hier anoniem een vraag die we via mail kregen en geven je meteen ook het antwoord. Hopelijk helpt het jou ook. Heb je zelf een vraag? Stuur het gerust naar elisabeth@kleinspook.be

Beste

Mijn zoontje is nu bijna 1 jaar oud en wij gebruiken voor hem nog steeds met plezier de TotsBots Bamboozle luiers die we bij jullie gekocht hebben.

Maar steeds vaker hebben we het probleem dat hij 's ochtends opstaat met een lek, terwijl we daarvoor daar geen problemen mee hadden. We gebruiken een tweeledig systeem met al een inlegger erin die standaard bij de TotsBots Bamboozle luiers zat.

Weten jullie iets waardoor dit opgelost kan worden? Extra inleggers of best een ander soort luier?

Alvast bedankt voor de hulp!

 

Hallo 

Wij zijn heel erg fan van de TotsBots Bamboozle. Het is een goede, degelijke luier met een fijne pasvormdie overdag meer dan genoeg absorbeert, maar ik vrees dat de Bamboozle niet meer volstaat voor 's nachts. We horen vaker dat vanaf 10 maand veel kindjes 's nacht grote hoeveelheden plassen en dat vaak in 1 keer waardoor ze een échte nactluier nodig hebben.

Een nachtluier is eigenlijk gewoon een luier met meer stof, groter en dikker, met meer absorberend materiaal dus. Het is die absorberende stof die belangrijk is. Een overbroekje vormt enkel een buffer tussen de natte luier en de droge kleren. Maar als de luier kletsnat is, kan het ademende broekje dat vocht niet meer tegenhouden en krijg je dus lekken.

We verkopen enkele specifieke nachtluiers.

Onze persoonlijke favoriet is de lulu dodo. Het is een brede degelijke luier met een brede pocket waarin je makkelijk veel inleggers kwijt kan. En die inleggers zijn de truc om een luier goed absorberend te maken. Als er meer plas is dan de luier kan slikken, gebruik je best een extra inlegger in de luier. Bij de Lulu dodo kan je die makkelijk in de pocket steken. De binnenkant van de luier is in zachte fleece. Blijft zacht en voelt minder nat aan. Omdat veel kindjes 's nachts geen kaka doen, hoef je dan geen inlegvliesje te gebruiken.

Nadeel van de lulu dodo is dat de bijgeleverde inlegger niet volstaat bij veelplassers. We raden aan om de luier te boosten met gelijk welke inlegger die je thuis hebt liggen. Kwestie van testen hoeveel absorberende stof je moet voorzien.

De Bamboolik xl is ook een heel goede nachtluier voor kindjes tot 25 kg. De luier tailleert wel iets smaller dan de lulu dodo, maar is ook heel zacht en heel mooi. Zeer degelijke nachtluier. Deze wordt niet geleverd met extra inleggers omdat Bamboolik er vanuit gaat dat je tegen dat je nachtluiers xl nodig hebt, je al voldoende inleggers in huis hebt die je kan hergebruiken.

Een superdikke nachluier is de Anavy nachtluier. Het is ons paradepaardje qua print. We zijn ook heel trots op de hele goede samenwerking met Anavy waardoor de luiers in exclusieve prints speciaal voor Klein Spook worden geproduceerd. Zeer degelijke nachtluier. Deze wordt - net als Bamboolik - niet geleverd met extra inleggers omdat Anavy er vanuit gaat dat je tegen dat je nachtluiers xl nodig hebt, je al voldoende inleggers in huis hebt die je kan hergebruiken. 

Sommige mensen gaan ook voor de Bamboozle maat 3. De grote versie van de meegroeiluier TotsBots bamboozle. Doordat het breder en groter is, heeft het meer absorberende stof en kan je het ook beter boosten. Let wel: hier moet je ook nog eigen inleggers bij stoppen.

Als overbroekje voor 's nachts raden we een breed overbroekje aan. De dikke nachtluier moet er in passen

- Beste zonder twijfel is het wollen overbroekje. Als het goed behandeld is met lanoline laat het niets van vocht door. Het regelt de temperatuur: warm in de winter, fris in de zomer én het is zelfreinigend waardoor die doordringende urinegeur er niet in blijft hangen. Je kan het wollen overbroekje dan ook meerdere nachten na elkaar gebruik zonder tussendoor te wassen. Vooral de reeds vervilte broekjes zijn een échte aanrader.

- Als je wol niet ziet zitten, zijn de beste overbroekjes de Popowraps, Bamboolik XL-overboekje, Blümchen XL en de Lulu boxers. De Popowrap is een gevestigde waarde. Een degelijk, breed taillerend overbroekje in maten zonder veel tralala. De Lulu boxer is interessant door zijn boxer-vorm en de fleece randjes. De fleece komt lager op de beentje en hoger op het rompje. Zacht voor kindjes die gevoelig zijn voor de elastiek. Let wel dat de fleece niet tegen de luier komt, want dan worden de randjes nat. Maar als je ze goed aandoet is dat niet echt een probleem.

Oefenbroekjes zijn moeilijk bij nachtluiers omdat ze per definitie niet volledig in absorberende materiaal zijn en dus meestal niet voldoende absorberen. Als je toch voor een oefenbroekje zou gaan, raad ik je absoluut deze aan: https://kleinspook.be/bamboolik-oefenbroekje-cover. Je moet ze zelf nog boosten maar dat kan perfect met deze: https://kleinspook.be/bamboolik-nachtinlegger

Twijfel je welke nachtluier het beste is voor je kindje? Dan kan je een huurpakket met nachtluiers huren voor 2 weken. We hebben ze in 2 maten. Eentje voor kinderen tussen 7 en 15 kg en eentje voor kinderen van +15 kg. Er zitten in het pakket ook wat optrekbroekjes. Ideaal voor kinderen die 's nachts iets minder plassen, maar wel zelf op toilet of op het potje gaan.

Groetjes

Elisabeth

Huurpakketten wasbare luiers: praktische info
De laatste maanden hebben we keihard gewerkt om onze huurpakketten 2.0 helemaal op punt te zetten. We hebben huurpakketten in de maten S, M en L die je 4 weken kan huren en waarmee je fulltime kan luieren. We geven je ook wasmiddel en inlegvlies zodat je helemaal aan de slag kan. Er zitten 24 luiers in en 6 overbroekjes in 6 verschillende modellen, onze favorieten per type luiers zodat je echt kan kijken welke luier je verkiest.

Daarnaast hebben we ook kleinere pakketten voor mensen die op zoek zijn naar een nachtluier, deze nachtpakketten verhuren we per 2 weken.

Ondertussen hebben we 15 pakketten die rondreizen en zijn we heel trots op het resultaat. Sofie van Tussen dromen en leven maakte een filmpje over het hoe en wat van de huurpakketten.
Hier vind je de probeerpakketen