Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

RSS

Blog berichten van '2021' 'augustus'

Europees offensief tegen giftige luiers

wegwerpluiers giftig

Het is al lang bekend dat wegwerpluiers giftige stoffen bevatten. De fabrikanten van Pampers en andere merken ontkennen dat telkens, maar toch zijn nu zowel de Franse gezondheidsdiensten als de Europese Unie in actie geschoten.  De pamperindustrie dreigt miljoenen te moeten investeren om hun luiers vrij te maken van glyfosaat, dioxide, PCBs en andere pesticiden die kanker kunnen verwekken.

Met de regelmaat van de klok wijst de Franse consumentenorganisatie ‘60 millions de consommateurs’ erop dat er giftige stoffen in wegwerpluiers zitten. De organisatie klaagt ook aan dat de fabrikanten van luiers weigeren de samenstelling van de luiers bekend te maken of op de verpakking te zitten. Ook in België concludeerde de FOD Volksgezondheid al dat er schadelijke stoffen aanwezig zijn in babyluiers, weliswaar binnen de huidige Europese normen. Deze giftige stoffen zitten allen in de superabsorber, een chemische substantie die de urine van baby’s absorbeert en ze toch een droog gevoel geeft hoewel ze net plasten. De giftige stoffen worden niet opzettelijk in de luiers gestopt, maar zijn wel het gevolg van vervuiling van de chemische producten die voor de superabsorber gebruikt worden.

De Franse overheid heeft nu wel toch de alarmbel getrokken: De Franse overheidsdienst Anses (voluit: Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) heeft bij het European Chemicals Agency (ECHA) een voorstel ingediend om de normen voor een aantal giftige stoffen in wegwerpluiers strenger te maken.

Over het voorstel liep in het voorjaar een consultatieronde. Uit de presentatie van een webinar dat ECHA begin dit jaar organiseerde, blijkt dat de pamperindustrie voor een miljoenenkost staat om hun productie aan te passen zodat de giftige stoffen niet langer in de luiers terecht komen. Indien de luierproducenten deze kosten aan de klanten doorrekenen, zouden wegwerpluiers twee tot tien procent duurder kunnen worden.