RSS

Blog berichten van '2021' 'februari'

Ik gebruik niet voltijds wasbaar. Moet ik me nu schamen?

wasbare luiers klein spookWanneer is de wasbare luierpolitie laatst bij je langs geweest? Kwam die controleren of je wel altijd wasbare luiers gebruikte? En vonden ze per ongeluk toch die doos pampers, verstopt op je geheime bergplek? Gelukkig bestaat er niet zoiets als de luierpolitie, en ben je ook geen slecht mens omdat je af en toe een wegwerpluier gebruikt. Ook wie niet voltijds wasbaar luiert, hoeft niet meteen op de brandstapel.

We kennen weinig mensen die nooit anders gebruikten dan wasbare luiers. Uiteraard hebben we daar het grootste respect voor. Maar respect hebben we net zo goed voor mensen die maar deeltijds wasbaar gaan, of die op vakantie wegwerp meenemen.

Wanneer de crèche weigert wasbare luiers te gebruiken (ja, helaas gebeurt dat nog), kan je kindje maar deeltijds wasbare luiers dragen. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je crèche zelf al koos voor wasbare luiers en er ook de aanschaf van deed. Dan heeft het weinig zin een volledig luierpakket (25 luiers en inleggers, 5 overbroekjes) te kopen. Wellicht heb je dan al genoeg aan 15 luiers en inleggers, en 3 overbroekjes. Dit betekent wel dat je misschien iets sneller zal moeten wassen. Op zich geen probleem, want de luiers kan je mee wassen met alle andere spullen die je aan 60 graden wast. Handoeken, washandjes, billendoekjes, die mogen allemaal bij je luierwas. Je hoeft niet te wachten tot je een trommel vol hebt. Op die manier moet je minder investeren in wasbare luiers, en blijf je financieel voordeel doen in vergelijking met wegwerpluiers. Want uiteindelijk heb je ook minder waskosten natuurlijk.

Ook op vakantie is het soms niet praktisch om wasbare luiers te gebruiken. Geen wasmachine in het huisjes dat je 2 weken huurt, en geen wasserette in het dorp. Dan kan je niet anders dan wegwerp gebruiken. En weet je: na je vakantie zal je zo blij zijn dat je terug kan naar wasbare luiers.

Veel mensen starten ook niet meteen bij de geboorte met wasbare luiers. Ook dat is heel begrijpelijk: de geboorte is een ingrijpende gebeurtenis, en dan is het niet slecht om eerst even je leven weer helemaal in een nieuwe plooi te laten vallen en dan met wasbare luiers te starten. Ben je bang dat je de stap niet meer zal durven maken omdat je zo gewoon bent geraakt aan wegwerp? Bekijk dan eens goed de berg afval die je produceert met pampers, en je zal snel weer gemotiveerd raken.

Je hoeft je dus niet te schamen als je al eens wegwerp gebruikt. Vergelijk het met vegetariërs en flexitariërs. Ook als je één of twee dagen per week geen vlees eet, draag je bij aan een betere wereld. Je hoeft je niet slecht te voelen omdat je af en toe wél vlees eet. Dus ook als je maar enkele dagen per week wasbaar verluiert, ben je goed bezig. Want iedere wegwerpluier minder, maakt een verschil.

Wie is er bang van bamboe?

bamboe luier Klein SpookEr was de laatste tijd heel wat te doen over bamboe. Vooral omdat sommige bamboe serviezen uit de handel genomen wordt. Betekent dit nieuws dat ook bamboe luiers, bamboe billendoekjes en wattenschijfjes in de ban moeten? Gelukkig niet. Want uiteindelijk lag het probleem van de serviezen niet bij de bamboe zelf, maar bij de chemische stof die de bamboe vezels aan elkaar kleeft.

Bamboe bekers en borden zijn heel populair bij mensen die niet houden van plastiek. Bamboe is immers een natuurlijk materiaal. En bovendien ziet al dat bamboe servies er bijzonder leuk uit. Helaas bestaan die bamboe spulletjes niet altijd volledig uit bamboe, soms worden er kunststoffen aan toegevoegd, zoals melamine en formaldehyde. Melamine is belastend voor blaas en nieren, formaldehyde kan de huid, de ogen en de luchtwegen irriteren. Melamine en formaldehyde vormen samen melaminehars, dat als lijm gebruikt wordt. Die gevaarlijke stoffen kunnen ‘migreren’ van het servies naar eten wanneer ze fel verhit worden, bijvoorbeeld in een microgolfoven. Ook in een vaatwas kunnen deze stoffen vrijkomen. Op die manier kan je melamine of formadehyde binnen krijgen.

Op sociale media zagen we vragen passeren of bamboe billendoekjes wel veilig zijn. Jazeker. Het probleem ligt immers niet bij de bamboe zelf, maar bij de lijmstoffen die aan het servies toegevoegd werden. Bamboe zelf is een natuurlijke vezel. Bamboe is een sterke grassoort, die geen insecticiden en pesticiden vereist. Het ontbreken van deze stoffen maakt bamboe tot een perfect product voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld voor de billetjes van de baby. Bamboe is een ronde vezel, waardoor die zacht aanvoelt. Ook het goed absorptievermogen is een pluspunt van de bamboe luier.

Kortom: met bamboe is er geen probleem, enkel met de stoffen die in servies aan de bamboe toegevoegd worden. Dat verklaart ook waarom servies dat voor 100% uit bamboe bestaat, nog steeds verkocht mag worden.

Babbelen, gluren en (ver)kopen op Facebook

Klein Spook wasbare luiersWist je dat we ook op sociale media actief zijn? Je kan ons natuurlijk volgen op Instagram of Facebook, maar we hebben ook een babbeltjesgroep. De plek om eens te luisteren naar andere ervaringsdeskundigen, om een keer te gluren bij de 'buren'. Hoe pakken anderen het aan? En je kan er ook tweedehandsspullen kopen of verkopen.
Heb je specifiek nood aan meer info over wasbaar maandverband, menstruatiecups of andere Tante Rosa-spullen kunnen we onze groep wasbaar maandverband en menstruatiecups aanraden. Ondertussen een actieve groep met ruim 4000 leden. 

Snap2Fit, het nieuwste model van Popolini

Snap2Fit bij Klein SpookWie graag een slanke luier heeft, kan deze nieuwe van Popolini zeker appreciëren. Het model doet denken aan de overbroekjes van Milovia en Doodush. Sinds Milovia als merk gestopt is, zijn veel mensen op zoek naar een waardig alternatief. Dat hebben we eerder al gevonden met Doodush (trouwens binnenkort weer veel stock in huis, met nieuwe printjes). Maar we zijn heel blij dat we naast Doodush nu ook Popolini kunnen aanbieden met deze nieuwe Snap2Fit. Even slank, ook speciaal gemaakt voor over een prefold of vouwluier, en dat in de gekende kwaliteit van Popolini. Voor over voorgevormde luiers raden we dit overbroekje niet aan. Daarvoor moet je bij Popolini bij de Popowrap of de Vento zijn. En voor de snelle beslissers hebben we nog een paar Easywraps. Deze meegroei overbroekjes verdwijnen namelijk uit het assortiment van Popolini. 

Vergelijk onze producten met de vergelijk-knop

Tabellen. Het maakt het overzichtelijk om zaken te vergelijken. Vanaf nu kan je veel van onze producten gemakkelijk vergelijken met de knop 'vergelijk' die je op elke productpagina vindt. De meeste luiers, overbroekjes, inleggers en menstruatieproducten zijn al klaar om te vergelijken. Je klikt erop bij de producten die je wil vergelijken. Klik daarna op de groene pop-up bovenaan en je krijgt een duidelijk overzicht. Er kunnen vier producten naast elkaar gezet worden. Hieronder als voorbeeldje onze drie soorten inlegvlies naast elkaar. 

Je menstruatiecup legen op verplaatsing. Hoe doe je dat?

Menstruatiecup op verplaatsingIn principe heb je maar 1 menstruatiecup nodig. Je leegt hem in het toilet, spoelt hem af onder de koude kraan en je brengt hem opnieuw in.

Maar wat doe je op verplaatsing bent, op je werk of op uitstap?

  • kies het gehandicaptentoilet, daar is meestal een lavabo
  • neem een flesje water mee, daarmee kan je de cup spoelen boven het toilet
  • gebruik toiletpapier om de cup wat schoon te maken
  • neem een kleine wetbag mee, met een paar natte wasbare billendoekjes. Daarmee kan je de cup even afkuisen en ook jezelf :-)
  • breng de cup gewoon terug in met nog wat restbloed aan, dat kan geen kwaad als je het niet altijd doet. Het is zeker niet onhygiënisch. Dan nog is het fijn om een paar doekjes te hebben (zie puntje hierboven)
  • plas op je cup, zo maak je hem ook weer proper, deze tip vooral handig in landen en plaatsen waar er geen drinkbaar water is
  • gebruik een tweede cup en doe de eerste in een wetbag en spoel de cup uit als je terug thuis bent of een kraantje ter beschikking hebt
  • ga even naar de lavabo's buiten het toilethokje om je cup af te spoelen, en ga daarna terug naar het toilet om hem in te brengen
Een persoonlijk babynieuwtje

doopsuikerinitiatieven van Mic Mac MinusculeJosé is grootvader geworden. Oudste dochter Mala kreeg vorige week een zoon Yemi. Proficiat Mala en Tommy met jullie prachtige zoon. We kijken allebei enorm uit naar de periode dat we Yemi coronaveilig in onze armen mogen houden. En we zelf nog eens met wasbare luiers aan de slag mogen gaan.

Op de foto Boinky Beans via Mic Mac Minuscule. Geredde suikerbonnen met een hoekje af. Ook een beetje 'herbruikbaar' eigenlijk.

Alles over menstruatieondergoed

 

menstruatieondergoed bij Klein SpookEen paar jaar geleden kende niemand het, menstruatieondergoed. Nu is het één van onze populairste producten. En zeker één waar heel veel vragen over zijn. We merken het op onze sociale media en in onze mailbox. Tijd voor wat extra aandacht voor de menstruatieonderbroek.

Menstruatieondergoed! Wat is het juist? Hoe werkt het? Hoeveel absorbeert zo'n onderbroek? Hoe verwissel je het? Uit welk materiaal bestaat het? Hoe doe je dat precies op je werk? Wanneer is het handig? Hoe wassen? Ruikt het? En hoe lang gaat zo'n onderbroek mee?

Veel vragen over menstruatieondergoed. Ik heb geprobeerd alle antwoorden te bundelen in dit artikeltje. Je vindt het bij onze 'Veelgestelde vragen'.